Rik Jungmann

Douwe van Essen/Rob de Sain

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Bijl: Bussum en Naarden samen?

Wijdemeren, 2 maart 2005. Op een discussieavond van de VVD Naarden en Bussum verklaarde burgemeester Don Bijl dat kleine gemeenten moeten samenvoegen.


Burgemeester Don Bijl van
Wijdemeren
(Foto: Douwe van Essen)

Samenwerking tussen kleine gemeenten is geen oplossing vonden de drie uitgenodigde burgemeesters met ervaring in herindeling. Er moet worden gefuseerd om alle taken goed te kunnen uitvoeren. Daar waren de burgemeesters van Wijdemeren, Zandvoort en Voorburg-Leidschendam het over eens.

De VVD had de avond belegd om een fusie tussen Naarden en Bussum weer op de agenda te plaatsen. Uit de discussie bleek dat niet verwacht moet worden dat er geld bespaard kan worden door een herindeling. Sterker nog, na een herindeling blijkt dat er veel werk is blijven liggen en dat er achterstallig onderhoud is op tal van gebieden. Het gevolg is dat een fusie de eerste jaren na een herindeling duur is. Zou die fusie er niet komen, dan zou de oude gemeente veel geld kwijt zijn aan de inhuur van expertise die niet in huis is.


Sinterklaas in 's-Graveland
(Foto: Rob de Sain)

Nestgeur weg?

Men is vaak bang dat het karakter van de oude dorpen verloren gaat na een fusie. De drie burgemeesters verklaarden die angst ongegrond. Fanfares en carnavalsverenigingen blijven gewoon apart bestaan en in ieder dorp haalt de burgemeester Sinterklaas in. Don Bijl: "Dat is ook belangrijk. Je moet juist aan de oude dorpscultuur aandacht besteden."

Bijl is, zoals bekend, geen voorstander van een referendum over een herindeling. Hij ziet meer in een enquête omdat die genuanceerder is.

In Wijdemeren is niet alleen recente ervaring met een herindeling, maar bestond 's-Graveland ook uit drie voormalige zelfstandige dorpen, Kortenhoef, Ankeveen en 's-Graveland.  Die fusie vond in 1966 plaats. De dorpen hebben tot op de dag van vandaag hun eigenheid bewaard.


De wekelijkse nieuwsbrief SneeuwWindstil Naar volgende bericht