Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Herdenking 4 mei 2005

's-Graveland, 4 mei 2005

In de kernen van Wijdemeren werd vanavond de dodenherdenking gehouden. Een impressie uit 's-Graveland.


Er was veel belangstelling.

Bij het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland werd rond acht uur in een miezerige regen en een koude wind de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Burgemeester Don Bijl hield een toespraak waarin hij wees op de waarde van de vrijheid en de democratische rechtsstaat. Jaap Wertheim, inwoner van Kortenhoef, voerde daarna het woord. Hij verhaalde van de schok die door hem ging toen hij onlangs een document zag waarin zijn naam voorkwam. Het was een stuk dat in opdracht van de bezetter door de ijverige burgemeester van Eindhoven was opgesteld. In het stuk stonden de namen van ruim 2800 joodse Nederlanders in Eindhoven en omgeving. Met naam, geboortedatum en adres. Alles wat de bezetter nodig had om zijn misdadige werk te doen werd door een ijverige burgemeester aangeleverd.


Jaap Wertheim doet zijn verhaal.

Jaap Wertheim, toen twee jaar oud, dook onder. Veel van zijn familie was er na de oorlog niet over. Hij dankte de mensen die hem de oorlog door geholpen hadden en hem de mogelijkheid hadden geboden om nu vader en opa te zijn.

De avond werd begeleid door Amicitia met stemmige muziek, de Last Post en het Wilhelmus.


Amicitia speelt

Na twee minuten stilte legden het gemeentebestuur, enkele politieke partijen, andere organisaties en individuele volwassenen en kinderen kransen en bloemen bij het bescheiden monument.


Burgemeester Don Bijl en wethouder Ties Hagen leggen
een krans namens het gemeentebestuur.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktWindstil15º Naar volgende bericht
...