Rik Jungmann

---

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Eikenprocessierups Terug

's-Graveland, 17 juni 2005

De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in 's-Graveland aan het Noordereind nabij de Leeuwenlaan. De gemeente vraagt om te melden als u ze ziet.

Vorig jaar werd de rups ook op twee locaties in Loosdrecht gevonden.

Persbericht

Eikenprocessierupsen in bomen in ‘s-Graveland

Ziet u eikenprocessierupsen?
Bel het Servicemeldpunt: (035) 65 59 555

In ’s-Graveland zijn deze week langs het Noordereinde twee nesten met eikenprocessierupsen aangetroffen in zomereiken. Deze rupsen veroorzaken gezondheidsklachten doordat hun brandharen huid, ogen en luchtwegen irriteren. De gemeente roept mensen op om met ernstige klachten contact op te nemen met de huisarts of de GGD. Lichte klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. De nesten met rupsen worden op zo kort mogelijke termijn door deskundigen verwijderd.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat in ’s-Graveland de eikenprocessierupsen zijn aangetroffen in de zomereiken aan het Noordereinde. Het gaat nu om twee kleine nesten in bomen die staan in de omgeving van de kruising met de Leeuwenlaan. De gemeente Wijdemeren heeft de buurgemeenten en de GGD inmiddels geïnformeerd over de aanwezigheid van eikenprocessierupsen.

Overlast

De eikenprocessierups heeft afgelopen jaren in Zuid-Nederland voor veel overlast gezorgd. De rups rukt de afgelopen 10 jaar op vanuit zuidelijker streken. In België, Brabant en Limburg is dit dier al en bekende plaag. Het gaat om een larve van de nachtvlinder Thaumetopoea processionea. De rups is 2-3 cm lang, heeft een donkere rugstreep en 6 mm lange grijze brandharen. Deze wekken bij mensen heftige reacties op, soms zelfs jaren na het loslaten van de huid van de rups. De nesten zitten vaak onderaan boomstammen. Ze bestaan uit een groep rupsen, hun uitwerpselen en oude huiden onder een heel sterk spinsel. Het is belangrijk dat de rups in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt, dan is de bestrijding het makkelijkst.

Oproep

Vorig jaar zijn de rupsen ook aangetroffen in Loosdrecht. Hoewel de gemeente op 26 mei via de gemeentelijke informatiepagina inwoners opriep om bij het aantreffen van de rupsen dit te melden, zijn er vanuit Loosdrecht nog geen meldingen binnengekomen. Inwoners die nesten met eikenprocessierupsen aantreffen, verzoekt de gemeente dit door te geven aan het Service-meldpunt: (035) 65 59 555.

Allergische reactie

Ons lichaam reageert op de eikenprocessierups met een allergische reactie. Klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan vooral doordat de haren van de rups door de wind zijn meegevoerd. Na enige uren ontstaan jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling. Dat kan soms heftig zijn. Hoe vaker het contact, des te heftiger de reacties over het algemeen zijn. Huidklachten worden voornamelijk veroorzaakt door direct contact met de brandharen. Gezondheidsrisico’s kunnen langdurig aanwezig zijn doordat de haren van de rups na de vervelling in de nesten achterblijven.

Tips

Ga niet op de grond zitten bij een eikenboom met spinsels op de stam. Raak de rupsen en nesten niet aan. Na onverhoopte aanraking met rupsen of brandharen kunt u het best huid of ogen afspoelen met water. Vermijd wrijven en krabben zoveel mogelijk. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts of GGD, telefoon (035) 69 26 222.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 22º Naar volgende bericht