Rik Jungmann

NRC/WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

De Gekozen Burgemeester

Wijdemeren, 29 januari 2005. In de NRC staat vandaag op de voorpagina een artikel over de gekozen burgemeester. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een folder gemaakt waarin staat dat per 1 januari 2006 alle burgemeesters ontslagen worden, om daarna de verkiezingsstrijd om hun positie aan te gaan.

Het Genootschap van Burgemeesters is daar zeer terecht nogal kwaad over. Het vindt dat het ministerie voor de muziek uit loopt. De wet waarin dat geregeld wordt moet nog door de Tweede Kamer. De oppositie is tegen het wetsvoorstel. Het CDA en de VVD zijn weliswaar gebonden aan het regeerakkoord met D66, maar hebben toch ook nog grote bezwaren.

Vandaag houdt de PvdA haar congres. Ook daar is de gekozen burgemeester een heet onderwerp. Partijleider Wouter Bos wilde de burgemeester direct door de burger laten kiezen, maar is door zijn partij teruggefloten. De burgemeester mag wel gekozen worden, maar dan door de raad en niet direct door de burger vindt de PvdA.

Het valt dus nog maar zeer te bezien of het voorstel van minister Tom de Graaf (D66) wel aangenomen zal worden.

Tijd voor een nieuwe poll in de WWK dus.

Wij leggen u drie keuzen voor:

  • De burgemeester moet gekozen worden door de Raad
  • De burgemeester moet gekozen worden door de Burgers
  • De burgemeester moet niet gekozen worden, maar benoemd (zoals het nu is)

De poll sluit op 11 februari om 24.00 uur.


Burgemeester van Wijdemeren

Even iets heel anders over de burgemeester.

In de Wie Wat Waar staat wekelijks een stukje onder de titel "Als ik burgemeester van Wijdemeren zou zijn". In dat stukje komen mensen aan het woord die in Nederhorst den Berg en 's-Graveland op straat aangesproken worden. Zij vinden meestal dat de burgemeester meer moet doen voor de jeugd, de veiligheid, etc. Die kop is wat misleidend.

Het is de raad die uiteindelijk beslist wat er in Wijdemeren gebeurt. Het college van B&W doet de voorstellen aan de raad. In het college is de burgemeester de voorzitter. De titel van het stukje zou dus moeten luiden "Als ik de raad van Wijdemeren zou zijn". Maar dat is minder aansprekend. Dat begrijpen wij ook wel.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht