Rik Jungmann

Douwe van Essen

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Nieuwjaarsreceptie 2005

Wijdemeren, 3 januari 2005. Vanavond werd in het gemeentehuis van Wijdemeren de goed bezochte nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Burgemeester Don Bijl hield zijn nieuwjaarstoespraak.

Tout Wijdemeren trof elkaar vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie. Bij binnenkomst stond het college van B&W, zoals inmiddels een traditie is geworden, in rij opgesteld om de nieuwjaarswensen van de Wijdemeerders in ontvangst te nemen en aan de burgers toe te doen komen.


Op rij, v.l.n.r. burgemeester Don Bijl, Mevr. Bijl, wethouder Wim Neef, Jolanda Neef, wethouder Yvonne Siemons, wethouder Bert Nagel, Mevr. Nagel en wethouder Ties Hagen.

In de raadszaal was levende muziek aanwezig om het geheel te verlevendigen. Midden in de zaal stond een arrenslee met het wapen van Loosdrecht, verzorgd door de Loosdrechtse IJsclub. De aanwezigen wensten elkaar een gelukkig 2005, onder het genot van een hapje en een drankje. Bij de ingang van de zaal stond een grote doos waarin de aanwezigen hun donatie voor giro 555 konden werpen. De gemeente Wijdemeren verdubbelt de gulle giften. (Voor Azië is het te hopen dat er een flink gat in de begroting geslagen wordt.)


Ankevener Jan Veenman doneert voor giro 555

Radio Wijdemeren probeert de woorden van Don Bijl op te vangen.

Nieuwjaarstoespraak

(Update 4-1-2004, 14.30, Voor de volledige toespraak in MS-word formaat, klik hier.)

Burgemeester Don Bijl hield zijn nieuwjaarstoespraak 2005. Hij begon met te stellen dat de problemen in Wijdemeren in het niet vallen bij de catastrofe die in Azië heeft plaatsgevonden.

Dat gezegd hebbende, ging hij in op de actuele situatie van Wijdemeren. Hij beschreef de mogelijkheid om te fuseren met Loenen als een bestuurlijke kans die gepakt moet worden. De optimale grootte van een gemeente is 30 to 40.000 inwoners, aldus Bijl. Met Loenen erbij zal Wijdemeren 32.000 inwoners tellen. Ook wees hij op het samenhangende gebied, ingeklemd tussen de A2 enerzijds en de Gooise verstedelijkte gebieden aan de andere kant. De medewerkers van Wijdemeren zijn inmiddels gewend aan verandering, zo betoogde hij, hetgeen een voordeel is voor een fusie met Loenen.

In de plannen van premier Balkenende voor een minister van veiligheid ziet burgemeester Bijl helemaal niets. Het is een Haagse oplossing voor een probleem. Volgens hem zal het alleen maar leiden tot interdepartementale ruzies, die geen enkele oplossing van het probleem naderbij brengen. Ook het opheffen van de gemeentelijke brandweer kan in zijn ogen geen genade vinden.

Hij wijde enkele woorden aan ex-wethouder Co de Kloet. "Heel erg jammer was het gedwongen vertrek van Co de Kloet als wethouder van onze gemeente. Het zou mooi zijn geweest als het college van B&W ongewijzigd de hele bestuursperiode zou hebben kunnen voltooien, Dat bleek niet mogelijk. Vanaf deze plaats wil ik Co nogmaals danken voor zijn inzet en hem alle goeds toewensen voor de toekomst."


Burgemeester Don Bijl dankt Co de Kloet

De gekozen burgemeester van minister Tom de Graaf (D66) kwam ook even langs. Of eigenlijk niet. "Ik wil het niet over de gekozen burgemeester hebben." : aldus Bijl. De zaal lachte besmuikt. "Ik laat het bij de constatering dat het bijna bizar is dat minister De Graaf doorgaat op de ingeslagen weg ondanks alle negatieve adviezen, variërend van de Raad van State en de VNG tot de commissie Leemhuis die adviseert over dualisme.

Aan het eind van zijn betoog gaf Bijl aan dat er ook veel goed gaat, maar dat die dingen nooit in het nieuws komen.

Een nieuwtje was dat er een nieuwe ambulancepost komt, waardoor Nederhorst den Berg, Weesp en Muiden kortere aanrijtijden zullen krijgen.

Afsluitend kondigde hij aan dat voor het gemeentehuis een tegel met een lieveheersbeestje gelegd zou worden, als symbool van het tegengaan van zinloos geweld.Juist het gemeentehuis is het platform van de lokale democratie waar argumenten tellen, in plaats van het recht van de sterkste.


De klus is geklaard. De tegel ligt er.

Aansluitend werd de tegel door burgemeester Bijl voor de ingang gelegd.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktWindstil Naar volgende bericht