Rik Jungmann

Joop Glijn

Stichting Kunstbezit
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Kunstbezit tentoongesteld

Kortenhoef, 28 februari 2005. De 's-Gravelandse schilderijencollectie hangt normaal in het gemeentehuis. In maart komt hij er drie dagen uit, zodat u hem ook kan bewonderen.


Mijn Dorp, Flip Hamers
Kortenhoef

Persbericht

Het bestuur van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland organiseert op zaterdag 12, zondag 13 en maandag 14 maart a.s. de eerste expositie van topwerken uit haar collectie.

De tentoonstelling vindt plaats in “De Oude School”, Kortenhoefsedijk 145 te Kortenhoef. Openingstijden: van 12.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag 12 maart a.s.om 11.00 u zal de Burgemeester van Wijdemeren, Mr Don Bijl, de tentoonstelling openen. Met de onthulling van een door Ida en Ina van Beek geschonken schilderij van hun overleden vader Bernard van Beek (1875-1941) wordt de collectie met een bijzonder fraai werk uitgebreid.

De Kunstcollectie en de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland
Het bestuur van de voormalige gemeente ’s-Graveland heeft in de afgelopen decennia een grote collectie kunstwerken bijeen gebracht van schilders die ooit in Kortenhoef gewoond of gewerkt hebben. Van een oud paneeltje geschilderd door Gabriël (ca 1875) tot aquarellen van eigentijdse kunstenaars. Bovendien werden straten naar hen vernoemd zoals de Gabriëlgaarde, de Ritsemalaan en de Vreedenburghgaarde. De Stichting Kunstbezit ’s-Graveland is in het leven geroepen om deze unieke verzameling van de voormalige gemeente ’s-Graveland te beheren, te behouden en zo mogelijk te verbeteren of uit te breiden. In het stichtingsbestuur zijn allerlei maatschappelijke verenigingen plus de gemeente vertegenwoordigd. Na de samenvoeging tot de nieuwe gemeente Wijdemeren heeft de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland tevens het beheer van kunstwerken van de voormalige gemeenten Loosdrecht en Nederhorst den Berg op zich genomen.

Doel van de expositie
Op de eerste plaats willen wij op deze tentoonstelling de topwerken uit onze collectie tonen. Daar zijn wij trots op. Maar vooral vinden wij het belangrijk de bezoekers van deze expositie te laten zien wat met gemeenschapsgeld in het verleden is aangeschaft. Niet alleen als wandversiering, maar vooral om onze (cultuur) historie zichtbaar te maken. Welke schilders er vanaf 1870 geweest zijn, wat ze er zochten en hoe ze dat verwerkten. Veel schilderijen laten plekjes zien die verdwenen zijn of niet meer te herkennen. Ze maken ons bewust van onze geschiedenis en die van het dorp waarin we wonen. Niet voor niets koos het stichtingsbestuur als eerste expositielocatie de Oude School in Kortenhoef.

De schrijver Nescio die hier regelmatig kwam en in de veranda van “het Rechthuis” (nu restaurant “Jan & Alleman”), zijn verhalen schreef, kreeg nooit genoeg van – zoals hij het noemde – “de onvergankelijke kijk op Kortenhoef”.
Wij hopen dat deze tentoonstelling dezelfde indruk bij de bezoekers zal achterlaten.

Bestuur van de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigMatige wind Naar volgende bericht