Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Herindeling: Stoelendans

Wijdemeren, 28 december 2005

Het lijkt op een gezelschapsspel, de discussie die Noord-Holland over herindelingen heeft opgestart. Huizen wil met Bussum, maar Bussum wil met Naarden.

In de G&E staat dat de raad van Bussum het aanzoek van Huizen heeft afgwezen om samen verder te gaan. Wel wil Bussum graag trouwen met Naarden en en passant de Hilversume enclave aan de Bussumse gemeentegrens, de Hilversumse Meent, annexeren.

Naarden gaat aan de bevolking vragen wat die van een huwelijk met Bussum vindt. De VVD en D66 in Naarden zijn voor een fusie met Bussum.

Meentbewoners: over ons, maar niet met ons.

Bewoners van de Hilversumse Meent zien de discussie met lede ogen aan. Enkele Hilversumse partijen hebben al laten weten dat zij de Hilversumse Meent niet op willen geven.

De provincie Noord-Holland heeft de herindelingsdiscussie gestart met verschillende varianten. Bussum kiest voor de variant waarbij er vier gemeenten in het Gooi ontstaan.

  1. Hilversum
  2. Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent
  3. Huizen, Blaricum, Laren
  4. Muiden, Weesp en Wijdemeren

Utrechtse gemeenten uit de boot?

In deze variant vallen Eemnes en Loenen als Utrechtse gemeenten buiten de boot. En dat terwijl Blaricum, Laren en Eemnes (de BEL-gemeenten) in januari besluiten dat de uitvoerende diensten van die gemeenten gaan fuseren in de periode van 2006 tot 2013.

En zo is de discussie over de Gooise herindeling een gezelschapsspel voor tien gemeenten geworden. Schaken op meerdere borden tegelijk, met de provincie Noord-Holland en uiteindelijk Den Haag als scheidsrechter.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind -1º Naar volgende bericht