Rik Jungmann

Douwe van Essen, René Voigt

Radio Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

PvdA: Vergadering zonder Zijwind

Wijdemeren, 18 oktober 2004. In het programma Wijdemeren Actueel Live kruisten DBW fractievoorzitter René Voigt en PvdA raadslid Kees Bosdijk gisteren de degens over het herindelingsvoornemen.

Kees Bosdijk (PvdA)

René Voigt (DBW)

De woordvoerders van de beide collegepartijen waren het fundamenteel met elkaar oneens, zo bleek uit de discussie.

PvdA: Voordeel voor de burger

Bosdijk wees erop dat het voorstel, dat het college in de besloten vergadering van vorige week op tafel legde, alleen nog maar een onderzoek behelst. Hij wil eerst de resultaten zien van dat onderzoek en die toetsen aan voordelen voor de Wijdemeerse burger. Als voorbeeld noemde hij verbetering van de dienstverlening als gevolg van een fusie. "Als de fusie geen voordeel voor de burger heeft, dan zal de PvdA niet meewerken aan deze fusie, want wij zijn volksvertegenwoordigers en zitten er voor de burger." :aldus Bosdijk.

DBW: Vertraging in besluitvorming

Voigt verklaarde geen enkele behoefte aan de fusie te hebben en dus ook geen geld aan een onderzoek te willen spenderen. "Zeker niet in deze financieel moeilijke tijden voor Wijdemeren." Hij voorziet nu al dat besluiten die genomen moeten worden zullen worden uitgesteld. Bijvoorbeeld de inrichting van één gemeentewerf in Kortenhoef, een punt dat komende raad op de agenda staat. Een ander voorbeeld was de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 's-Graveland waar nu een onderzoek naar loopt. "Het kan niet zo zijn dat we nu iets besluiten en daar later weer op terug moeten komen omdat het in de heringedeelde gemeente niet past."
Kees Bosdijk was het op dit punt met hem eens. "De te onderzoeken fusie mag geen gevolgen hebben voor de snelheid die het proces in Wijdemeren nu heeft."

Zijwind bij vergadering voorkomen

Over het besloten karakter van de raadsvergadering van vorige week waren de heren het ook oneens. Bosdijk had begrip voor het feit dat het college eerst de meningen wilde peilen "zonder zijwind" (waarmee hij publiek en pers bedoelde en de ongewenste invloed die openheid en publiciteit kan hebben). Voigt vroeg zich echter af wat er in de besloten vergadering aan de orde was dat niet in het openbaar besproken had kunnen worden. Hij vond het jammer dat hij voor zijn standpunt geen steun had gevonden bij de overige raadsleden. Kees Bosdijk vergeleek de besloten vergadering met dergelijke vergaderingen over de problemen bij de Stichting Primair. René Voigt vond dat een onjuiste vergelijking. "Dit is een veel belangrijker kwestie die iedere burger van Wijdemeren aan gaat, daarom moet die in het openbaar besproken worden." Kees Bosdijk herhaalde dat zijn partij wel voor openheid is, maar niet in een vergadering waar "zijwind" kan optreden.


We kunnen de rubriek In de Zijlijn misschien beter Uit de Zijwind noemen? :-) red.


De wekelijkse nieuwsbrief RegenMatige wind12º Naar volgende bericht