Rik Jungmann

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Persverklaring CDA, DBL en PvdA

Wijdemeren, 11 november 2004.

Persbericht

Breuk in coalitie Wijdemeren
CDA, DBL, PvdA: “de maat is vol”

Drie coalitiepartijen in Wijdemeren - CDA, DBL en PvdA– hebben besloten om de samenwerking met coalitiegenoot Dorpsbelangen Wijdemeren (DBW) op te zeggen.

Directe aanleiding was de begrotingsbehandeling van woensdag 3 november, waarbij het niet mogelijk bleek om tot een gezamenlijk beleid te komen over de financiën van de gemeente. De drie fracties nemen het DBW met name kwalijk dat die fractie geen medeverantwoordelijkheid wilde nemen voor een stijging van de ozb, noodzakelijk om het niveau van voorzieningen en dienstverlening in de gemeente op peil te houden. Een ozb-verhoging die overigens pas voorgesteld werd, nadat in een zorgvuldig gezamenlijk traject alle bezuinigingsopties waren beoordeeld.

DBW stemde tegen de voorstellen van de overige drie coalitiepartijen en ook tegen de begroting van het college, waarvoor nota bene de eigen wethouder van financiën in de eerste plaats verantwoordelijk is. Het voorstel waar DBW zelf mee kwam, gaf geen inhoudelijke oplossing. Bovendien omvatte het voorstel geen structureel sluitende meerjarenbegroting, zoals afgesproken in het collegeprogramma. Dit is niet acceptabel voor de coalitie.

Ook in het verleden zijn er herhaaldelijk aanvaringen geweest tussen enerzijds CDA, DBL en PvdA en anderzijds DBW. Eén van die conflicten betrof de problematiek van het Dode Eind in Kortenhoef, een zaak waarin de gemeente heel veel tijd, geld en energie heeft moeten steken en waarbij DBW een dubieuze rol gespeeld heeft, onder andere door de persoonlijke banden tussen die fractie en de Krakeelakker.

Omdat het uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk blijkt te zijn om met DBW tot een gemeenschappelijk gedragen standpunt te komen ten aanzien van de wijze waarop de gemeente moet functioneren, hebben CDA, DBL en PvdA dan ook besloten om de coalitie met DBW te beëindigen.

Eén en ander heeft ook consequenties voor de samenstelling van het college van B&W, omdat de wethouder van financiën (dhr. De Kloet) uit DBW afkomstig is. CDA, DBL en PvdA zijn van mening dat nu dhr. De Kloet niet kan rekenen op de steun van zijn eigen partij, hiermee ook geen basis meer aanwezig is voor een positie van deze partij in het college. Dit ondanks de waardering die er bestaat voor de opstelling van de wethouder financiën tijdens de begrotingsbehandeling.

Op grond van de gewijzigde coalitiesamenstelling gaan CDA, PvdA en DBL ervan uit, dat de wethouder zich zal terugtrekken. Doet hij dit niet, dan zullen zij de nodige stappen ondernemen.

De situatie waarin de gemeente Wijdemeren zich bevindt, vereist een slagvaardig bestuur. De fracties van CDA, DBL en PvdA zullen zich als coalitie daarvoor blijven inzetten.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil Naar volgende bericht