... ...

Rik Jungmann

Vereniging Curtevenne
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Curtevenne op stap

Kortenhoef, 19 maart 2004. De Vereniging Curtevenne organiseert een natuurwandeling op Nijenrode. Een uitstapje in de omgeving dus.

persbericht

Stinzenplanten bekijken op Nijenrode
zondag 28 maart a.s.

De vereniging Curtevenne organiseert een wandeltocht door het park van kasteel Nijenrode te Breukelen. Een lokatie, die in vele opzichten het bezoeken waard is. Vanwege het prachtige kasteel, stammend uit de 13e eeuw, de tijd van graaf Floris V. Vanwege de parkbossen eromheen met hun grote natuurwetenschappelijke waarde. Zowel botanisch, mycologisch als ornithologisch. En vooral nu, wanneer de lente haar best doet de winter te verdringen, vanwege de stinzenplanten.

De naam stinzenplant werd in 1923 door de botanicus Dr. J. Botke vastgelegd. Hem was opgevallen dat de planten vooral groeiden bij boerderijen, kerkhoven en steenhuizen. Steenhuizen, die in het noorden van het land havezaten, borgen en stinsen werden genoemd. De planten zijn vanaf de Middeleeuwen tot het midden van de vorige eeuw ingevoerd vanuit mediterrane gebieden. In het park van Nijenrode kunnen o.a. de holwortel, vingerhelmbloem, knikkende vogelmelk, bostulp, kievitsbloem, bosanemoon, voorjaarszonnebloem, donkere ooievaarsbek en de boszegge aangetroffen worden.

Hoewel de lokatie iets buiten de actieradius van de vereniging Curtevenne ligt, kunnen we u de wandeltocht van harte aanbevelen. De wandeltocht begint om 13:00 uur, duurt ca 90 minuten en staat onder deskundige leiding van mevrouw Valewinkel van het IVN Vechtplassengebied. Verzamelen op het kasteelplein voor het kasteel. Zij die willen meewandelen, maar geen vervoer hebben naar Breukelen, kunnen dit kenbaar maken door een boodschap achter te laten op de voice mail van onze secretaris, Jankees van Hasselt (035-6564485). Er wordt dan iets geregeld. Voor verdere informatie over de vereniging zie www.curtevenne.nl.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page BewolktHarde wind13º Naar volgende bericht