... ...

Rik Jungmann

2004 © SLOP

SLOP
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Loosdrechts Porselein

Loosdrecht, 18 juli 2004.  Ernst Haselhoff heeft veel hobby's. Hij is raadslid voor de VVD, hij verzamelt Volvo's en hij houdt zich ook bezig met het Loosdrechts porselein dat tentoongesteld wordt in Kasteel Sypesteyn. Hij stuurde namens SLOP  onderstaande foto's van de collectie.

Alle vondsten zijn fabricagehulpmiddelen of producten die niet geschikt waren voor de verkoop. Met de producten is dus altijd iets mis: de vorm, de kleur, de beschildering of een combinatie.

Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) heeft (delen van) vormen gevonden die nog niet bekend waren, alsmede een groot aantal productiehulpmiddelen, waardoor een idee te vormen is van hoe het er in de tijd van ds. de Mol (de oprichter van de porseleinbakkerij) aan toe ging in zijn fabriek van 1774 - 1784.

SLOP is opgericht door enkele enthousiasten die zich al lang met het verzamelen van het Loosdrechtse porselein bezighouden. Voorzitter Yvonne Siemons van SLOP zelfs al veertig jaar. Zij deed dat op de plaats waar dominee Joannes de Mol zijn porseleinbakkerij bouwde in 1774. Ook haar mede-bestuursleden Jeannette van der Meulen-Kuhn (secretaris) en José Timmerman (penningmeester) werken zeer actief mee aan het opbouwen en instandhouden van de collectie. Ernst Haselhoff houdt zich binnen het bestuur bezig met de PR. Binnenkort zal SLOP rondleidingen gaan verzorgen die met name gericht zijn op het Loosdrechts porselein. Wij zullen daarover berichten.

Tal van musea exposeren Loosdrechts porselein. Een overzicht vindt u op de website van SLOP.

terrine die opgedoken is op ca. 2.6 m1 onder het wateroppervlak, materiaal is gaaf, maar de verf is in de gladoven (is verfoven) te heet geworden waardoor het bedoelde mooie blauw zwart geworden is.

een klein terrientje of zalfpotje met een deksel, lengte ca. 80 mm, die door te grote hitte is vastgebakken aan de gazette (alleen een fragment van de bodem is te zien) en ingezakt is. De expositie bij Sypesteyn laat een hele serie van dit terrientje zien in 6 verschillende stadia van mislukking: van een scherfje uit de deksel gebroken tot volkomen vloeibaar geworden en tot een platte schijf vervormd, waarin je met enige moeite nog de contouren van de deksel met handvat kunt herkennen.

vaas van bisquit (is gebakken en ongeglazuurd porselein) in een vorm die niet eerder bekend was. Als knop een kop van een soort hellehond.

een beeldengroepje van bisquit met een dolfijn en delen van een tweetal putti (engeltjes); eveneens een onbekend voorwerp.

twee op elkaar gestapelde gazettes, waarin een porseleinen bloempot zichtbaar is. Door een veel te grote hitte in de porseleinoven (mogelijk veroorzaakt door een storm tijdens het stookproces hetgeen met hout gebeurde) zijn de gazettes zacht geworden en ingezakt, in de onderste gazette bevindt zich nog een bloempot, die ook vervormd is. Bij het los nemen van een hogere gazette is de (vastgebakken) bloempot beschadigd.

twee kannen en een bodem van een kan; op de bodem duidelijk het kenmerk M:OL en een A te zien in onderglazuur blauw; de linkerkan is tegen een gazette (is aardewerken doos waarin het porselein in de oven beschermd werd tegen roet en as, wat in het oppervlak inbrandde en lelijke plekken veroorzaakte) aangevallen, een stuk grijs is duidelijk te zien; de rechter kan is waarschijnlijk beschilderd door een leerling schilder, vanwege de eenvoud van de voorstelling.
 


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktWindstil23º Naar volgende bericht