... ...

Rik Jungmann

-

Wijdemeerse Webkrant

Snel zoeken met Google

Wijdemeren, 10 januari 2004. De zoekmachine van de Wijdemeerse  Webkrant is aangevuld met Google. Onderaan de berichten staat vanaf vandaag een button "zoek"". U kunt dan kiezen uit meerdere zoekers. Google geeft u binnen 10 tot 15 seconden antwoord!

U kunt in de zoekpagina kiezen uit zoeken in de actuele Webkrant en in het Archief. Op de Webkrantsite staan de laatste zes maanden van het nieuws. Het archief staat op een systeem dat overdag altijd aan staat, maar dat ook wel eens tijdelijk uit staat. Het kan dus gebeuren dat u daar een "page not found" krijgt als u midden in de nacht gaat zoeken of als er onderhoud wordt gepleegd. De volgende ochtend kan het weer tot circa middernacht.

Zoeken

Natuurlijk kunt u ook combinaties maken, zoals u dat van Google gewend bent. Op de homepage van Google staat een uitgebreide uitleg hoe u met die zoekmachine verfijnde en slimme zoekacties kunt ondernemen.

Een voorbeeld

U zoekt naar informatie over sporthal De Blijk in Nederhorst den Berg.

U kunt dan in Google-search het woordje blijk intikken. In 0,17 seconden krijgt u 9 pagina's waarin sporthal De Blijk voorkomt, maar ook pagina's waarin staat dat iemand een blijk van waardering heeft ontvangen. Tikt u in het balkje echter "De Blijk" in (met de aanhalingstekens!), dan krijgt u slechts zes pagina's die alleen over De Blijk gaan.

U kunt de aanhalingstekens ook gebruiken om er voor te zorgen dat u alleen zoekt op de in het woord gewenste hoofd- en kleine letters. Als u bijvoorbeeld kozijn intikt, dan krijgt u de berichten over de verrotte kozijnen van verenigingsgebouwen, de berichten waarin Isopro kunststof kozijnen aanbeveelt en de berichten waarin oud-burgemeester Kozijn voorkomt. Tikt u echter "Kozijn" in (weer met aanhalingstekens!), dan krijgt u alleen alle berichten waarin de eigennaam Kozijn voorkomt.

Een tweede voorbeeld

U zoekt informatie over verkeersdrempels in combinatie met de Koninginneweg. Eigenlijk wilt u dus zoeken op die pagina's waarin zowel het woord drempel als het woord Koninginneweg voorkomt.

In dat geval tikt u beide woorden in met een plusje ertussen. Dus drempel + koninginneweg.

Het kan zijn dat de meest recente pagina's niet in het gegenereerde overzicht voorkomen. Google indexeert pagina's om de paar weken. Dat betekent dat de nieuwste pagina's mogelijk nog niet bij Google bekend zijn. In dat geval moet u even direct in het archief kijken, door daar te klikken op het jaar waarin u zoekt, waarna u moet zoeken in de headlines van de betreffende maand.

Veel zoekplezier. Doe zoals iedereen altijd doet. Tik uw eigen naam in. Wie weet...


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page . Naar volgende bericht