...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

10 tot 30% bijstandsfraude?

Wijdemeren, 3 februari 2004. Het college van B&W denkt dat 10 tot 30% van de bijstandsgerechtigden onterecht gebruik maakt van deze uitkering en gaat strenger controleren.

Persbericht

Strengere controle op bijstandverlening in Wijdemeren

De gemeente Wijdemeren zal vanaf dit jaar strenger controleren of inwoners met bijstand terecht een uitkering ontvangen. De aanpak heeft het college vastgelegd in de notitie ‘Handhaving Algemene Bijstandwet / Wet Werk en Bijstand’. Het college schat dat circa 10 tot 30% van de cliënten misbruik maakt van de sociale zekerheids-wetgeving en stelt zich ten doel in 2004, door middel van gericht onderzoek, 10 uitkeringen te kunnen beëindigen.

Om onderzoek te kunnen doen heeft de gemeente een fulltime handhaver aangetrokken. Dit is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Rijk die loopt tot en met 2006. Wijdemeren heeft ongeveer 170 bijstandsgerechtigden. Door aanstelling van de “handhaver” zal in de loop van de jaren duidelijk worden in welke mate er werkelijk sprake is van misbruik. De gemeente denkt ook minder aanvragen om levensonderhoud te gaan toekennen door aanvragen beter te screenen op compleetheid en fraudesignalen. Voor het onderzoek zal de nieuwe functionaris veel huisbezoeken gaan afleggen. Hieruit kan blijken of de werkelijke situatie afwijkt van de gegevens die de klant verstrekt. Tijdens de gesprekken kan dan ook voorlichting gegeven worden over de rechten en plichten van de cliënt.

Fraude
Bij de constatering van fraude hoger dan € 6000 zal dit overgedragen worden aan de regionale sociale recherche, waarna aangifte bij het Openbaar Ministerie volgt. Zaken waarbij het fraudebedrag lager ligt, handelt de functionaris samen met de consulent van de betrokkene af. De gemeente vordert de ten onrechte verstrekte bijstand altijd terug.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page Half bewolktMatige wind13º Naar volgende bericht