Rik Jungmann

Vereniging Buurtbus Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Buurtbus staat in de kou

Wijdemeren, 17 december 2004. De buurtbus is verdwenen uit de aanbesteding van de provincie Noord-Holland van het openbaar vervoer waarop o.a. Connexxion zal inschrijven. Het gewest en de gemeente hebben geen actie ondernomen om de buurtbus in de plannen te krijgen. Dat staat te lezen in onderstaand persbericht van de Vereniging Buurtbus Wijdemeren.

Vooralsnog blijft de bus tot 1 juli 2005 rijden.

Persbericht

Buurtbus Wijdemeren gaat voorlopig door
tot 1 juli 2005

De vereniging Buurtbus Wijdemeren heeft tijdens de ledenvergadering van 13 december 2004 besloten de activiteiten van de vereniging, dat wil zeggen het rijden van de buurtbus Wijdemeren, voorlopig voort te zetten tot 1 juli 2005 met een gewijzigde dienstregeling.

De buurtbus Wijdemeren rijdt sinds 1 januari 2003. Een groep enthousiaste, trouwe vrijwilligers, een toegewijde coördinator en een gemotiveerd bestuur zorgen er nu al bijna twee jaar voor dat de bus 6 dagen per week, 11 uur per dag rijdt. Dat wil heel wat zeggen. Er is geen buurtbus te vinden die volgens zo’n strak schema een echt volwaardige openbaar vervoer route ‘in de lucht’ houdt.
Vanaf de start kent de bus twee zwakke punten:

  • de route

  • het tegenvallend aantal passagiers

Door de bescherming die Connexxion als vervoerder geniet, kan de bus niet rijden op de route die zij graag zou willen (met name richting Nederhorst den Berg). Dit is één van de oorzaken van het tegenvallende aantal passagiers. Maar wij zijn ook wel zo eerlijk te constateren dat in ons vervoersgebied de mensen sneller de auto (en de fiets) pakken en dat ook meerijden met de buren heel gewoon is om de wekelijkse boodschappen te doen.

In april 2005 zal de aanbesteding voor de nieuwe concessie van het openbaar vervoer in onze regio plaatsvinden. De buurtbus – noch enige andere vorm van lokaal openbaar vervoer voor Wijdemeren – vinden wij terug in de voorwaarden tot aanbesteding. Openbaar vervoer in Wijdemeren wordt in deze voorwaarden beperkt tot enkele ‘scholieren spitslijnen’. De vereniging heeft wel een voorstel ingediend bij de provincie, maar dit is niet overgenomen. Van de zijde van de gemeente Wijdemeren én het Gewest Gooi- en Vechtstreek is vrijwel geen actie ondernomen richting de provincie Noord-Holland. Dit vinden wij als vereniging bijzonder teleurstellend.

De provincie én de gemeente Wijdemeren zijn wel bereid de buurtbus nog te steunen tot 1 december 2005 (de start van de nieuwe concessie). Zij sturen daar zelfs op aan opdat er geen gat valt tussen de huidige buurtbusvoorziening en een nieuwe openbaarvervoersvoorziening voor onze regio, wat die voorziening dan ook mag zijn. Tijdens de ledenvergadering is besloten hieraan voorlopig gehoor te geven. Voorlopig wil zeggen tot 1 juli 2005. De vereniging hoopt dat rond 1 juli duidelijk is wat er met het openbaar vervoer in onze regio gaat gebeuren en of onze vereniging en de vrijwilligers daarin een rol kunnen spelen. De dienstregeling van de bus zal echter wel ingekrompen worden. Met ingang van 1 januari aanstaande rijdt de bus maandag tot en met zaterdag tussen 08.43 (start eerste dienst Kerklaan Kortenhoef) en 15.41 (einde laatste dienst Kerklaan Kortenhoef). Op deze wijze kunnen wij een groot deel van onze vaste klanten van dienst blijven. De route zal per 1 februari aanstaande op enkele kleine punten wijzigen. In de loop van januari wordt in heel Wijdemeren een nieuwe dienstregeling + routebeschrijving verspreid.

Wij hopen dat de gemeente Wijdemeren snel actie zal ondernemen om – op welke wijze dan ook – openbaar vervoer in onze gemeente te continueren.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht