Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Gehalveerde Raad

Wijdemeren, 25 september 2003. Vanavond was er raadsvergadering. Althans, de restanten wethouders en raadsleden die er waren, behandelden de weinig inspirerende agendapunten.

Opening

Bij de opening van de vergadering om 20.00 uur deelde burgemeester Don Bijl mee dat de raadsleden Miep van Hattem (DBL), Henk de Kloet (DBW) en Freek Visser (CDA) niet aanwezig waren. De wethouders Hagen, Nagel, Siemons en Neef waren op dat moment op weg van Straatsburg naar Wijdemeren en bevonden zich ter hoogte van 's-Hertogenbosch. Het gevolg was dat wethouder Co de Kloet moederziel alleen achter de collegetafel zat. En dat bleef zo tot het eind van de vergadering.


Eenzaam, maar niet alleen, wethouder Co de Kloet (DBW)

Afscheid Gerrit van den Broek


Don Bijl overhandigt Gerrit
van den Broek zijn afscheidscadeau.

Begonnen werd met het afscheid van Gerrit van den Broek (VVD). Burgemeester Bijl memoreerde onder andere zijn optreden met gebroken schokbrekers naar aanleiding van de drempels op de Herenweg in Ankeveen. Ook zei Don Bijl dat Gerrit altijd oog heeft voor diegenen in de samenleving die het moeilijk hebben, een combinatie die bij de VVD niet vaak gezien wordt. "Gerrit is eigenlijk een sociaal-liberaal" :sprak Don Bijl. Gerrit kwam in de raad van 's-Graveland op 25 maart 1999. Hem werd een tekening aangeboden met 's-Gravelandse taferelen. De hele raad nam uitvoerig afscheid van hem. Bij zijn afscheid zei Gerrit: "Ik ben mogelijk sneller terug in de raad dan jullie nu denken.", zonder duidelijk te maken wat hij bedoelde.


Tjitske van Emden (VVD)

Daarna werd Tjitske van Emden ingezworen, waarna de hele raad haar wederom uitbundig feliciteerde met haar lidmaatschap van de raad.

Vragenhalfuurtje

Tijdens het vragenhalfuurtje wilde René Voigt (DBW) graag opheldering over de brief die de OCW stuurde, waarin zij haar ongenoegen uitte met het optreden van wethouder Siemons. Omdat deze niet aanwezig was antwoordde Don Bijl. Volgens hem was het gesprek met de OCW prettig verlopen en kwam de brief als een donderslag bij heldere hemel. Verder verwees hij naar een latere reactie van wethouder Yvonne Siemons op dit punt.

Els van Hall (VVD) sprak haar ongenoegen uit over het feit dat het college tijdens de raad van vorige maand geen reactie gaf op haar betoog inzake de Krakeelakker, maar wel een stuk publiceerde in de Wie Wat Waar waarin onvriendelijke kwalificaties over de VVD-fractie ten berde werden gebracht. Don Bijl reageerde kortaf. "Als u iets publiceert, dan kunt u een reactie verwachten." Van Hall gaf aan dat het haar om de kwalificaties in de publicatie ging, maar kreeg bij Bijl geen response. "Dat is uw mening. Het college denkt er anders over."

Bananenrepubliek

Vervolgens kwam Els van Hall met een tweede punt dat haar hoog zat. "Vanavond heb ik de krant gelezen, waarin raadslid Henk de Kloet van DBW de gemeente een bananenrepubliek noemt. Hij diskwalificeert daarmee de hele raad en het ambtenarenapparaat. Wil de Kloet nog wel deel uitmaken van die bananenrepubliek? En dat als voorzitter van de commissie Ruimte en Economie, nu hij volgens de krant een claim neerlegt bij Wijdemeren?" : zo wilde zij weten.

Don Bijl gaf aan dat de woorden mogelijk in de emotie door Henk de Kloet gezegd waren. Overigens zei hij zich verre te willen houden van de kwalificatie bananenrepubliek. "Als wij claims krijgen, dan ontstaat er mogelijk een discussie over het voorzitterschap van de commissie REO."


Henk de Kloet (DBW)

René Voigt sprong hier direct op in. Volgens hem is er geen enkel probleem als de ondernemer Henk de Kloet van de Krakeelakker een claim bij de gemeente neerlegt en tegelijkertijd voorzitter van de commissie is. "Dat zijn gescheiden zaken. Hij heeft alles met vergunningen van de gemeente en de provincie gedaan. Hij heeft integer gehandeld" : aldus Voigt. In de raad was een zacht afkeurend geroezemoes te horen toen hij dit zei.

De loting voor de stemming moest drie maal overgedaan worden vanwege het grote aantal afwezigen. André Spils (DBL) werd na drie lotingen de gelukkige. Hij hoefde echter geen een keer te stemmen.

Asielbeleid


Lia Moote (PvdA)

Naar aanleiding van de ingekomen brieven stelde Lia Moote (PvdA) voor om een brief te sturen naar Den Haag om afkeuring te betuigen met het asielbeleid van Minister Verdonk (VVD), die gemeenten opzadelt met grote problemen. Don Bijl gaf aan dat de problemen mogelijk in Wijdemeren niet optreden en vroeg enig geduld. De rest van de raad, met uitzondering van D66, wilde zelfs nog verder gaan en namens de raad een brief aan Den Haag sturen om bijstelling van het asielbeleid te bepleiten. D66 beriep zich op haar Haagse parlementariërs die daarover zelf een besluit moeten nemen.

Afsluitend werd er nog gesproken over het voorstel om te komen tot een burgerinitiatief, waarbij zeer op de details werd ingegaan. Het voorstel werd echter alom geprezen als een nieuwe aanvullende mogelijkheid voor de burger om meer invloed uit te oefenen. Met 50 handtekeningen kan een groep burgers een onderwerp op de agenda van de raad plaatsen.

Om 21.30 was de vergadering al afgelopen en sloot burgemeester Don Bijl de vergadering zonder dat de wethouders intussen uit Straatsburg aangekomen waren.


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...