Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: VVD Wijdemeren


VVD over Krakeelakker

Wijdemeren, 23 september 2003. De VVD-fractie is het niet eens met de reactie die het college van B&W in de Wie Wat Waar van 3 september op haar standpunt inzake de problematiek aan het Dode Eind gaf. Vandaar dat de fractie onderstaand persbericht stuurde.

Persbericht

Dossier Krakeelakker

In de WieWatWaar van vorige week geeft het college van burgemeester en wethouders een reactie op de publicatie van de VVD van 3 september, betreffende “De Krakeelakker” (u kunt dit nog eens nalezen op onze website : www.vvdwijdemeren.nl).
In de raadsvergadering van 27 augustus heeft de VVD-fractie naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State inzake “De Krakeelakker”, een heldere bijdrage geleverd aan het analyseren van de uitspraak, de consequenties en de oplossingen en heeft de verantwoordelijkheid ter zake aan de orde gesteld. Onze bijdrage is daarna geheel overgenomen in de WieWatWaar, en voor het grootste gedeelte in de NieuwsSter.
Zowel het college als de gemeenteraad vonden het niet nodig in de raadsvergadering een reactie op onze uiteenzetting te geven, terwijl juist de politieke discussie in de raad moet plaatsvinden!
Het is dan ook uiterst merkwaardig dat burgemeester en wethouders de pers zoeken om hun ongenoegen over onze opstelling te uiten; daar is immers de raadsvergadering voor. De raadszaal is de politieke arena.
Tegelijk staat hun stuk zo ver van de kern van de zaak af dat het onze taak is als lokaal politiek vertegenwoordiger hen van repliek te dienen.

Inhoudelijk is de reactie van het college ronduit bizar. ..”(het college) meent dat de bijdrage van de VVD niet uitblonk door volledigheid en kennis van zaken en niet bijdroeg aan het oplossen van het vraagstuk…..het ging duidelijk meer om het politieke gewin dan om het oplossen van een vraagstuk waar vele mensen en belangen bij betrokken zijn...”. Kennelijk is het de collegeleden volkomen ontgaan wat de Overwegingen van de Raad van State waren om het college van B&W van Wijdemeren in deze affaire in het ongelijk te stellen. De overwegingen zijn:

  • het bestemmingplan geeft aan het perceel Krakeelakker de bestemming “Jachthavens”;
  • op deze gronden mogen uitsluitend voorzieningen worden aangebracht ten dienste van deze bestemming (Jachthavens);
  • het afmeren van woonschepen is in strijd met het bestemmingplan;
  • niet van belang is dat de gemeente het afmeren in de jachthavens steeds heeft toegestaan;
  • ook het feit dat de afgemeerde woonschepen een ontheffing hebben van de provincie geeft geen aanleiding tot een ander oordeel bij de Raad van State;
  • uit geen enkele rechtsregel volgt dat een ontheffing (voor het afmeren), de bepalingen in het bestemmingsplan buiten werking stellen;
  • tenslotte: als belanghebbenden uitdrukkelijk verzoeken om handhaving tegen een illegale situatie, dan kan daarvan alleen worden afgezien indien concreet zicht bestaat op legalisering van de illegale situatie.
  • het college kan niet aannemelijk maken (en voert overigens geen omstandigheden aan) dat zicht bestaat op legalisering.

De Raad van State stelt de omwonenden (bezwaarmakers) in het gelijk en draagt het college op binnen 6 weken na verzending van de uitspraak (dus tot 21 augustus 2003) een handhavingstraject te starten.

De VVD-fractie heeft in de raadsvergadering van augustus j.l. o.a. deze punten naar voren gebracht. Nu het college meent dat de VVD uitblinkt door onvolledigheid en gebrek aan kennis van zaken, luidt onze conclusie dat de Raad van State (‘s lands hoogste rechtscollege) kennelijk met net zo’n gebrek aan kennis heeft geoordeeld in deze affaire….. Wij citeren slechts de tekortkomingen in de handelwijze van burgemeester en wethouders, aan de hand van het vonnis van de Raad van State.

Oplossing
Een ander punt waar het college ons van beticht betreft het doorkruisen van een oplossing voor dit vraagstuk. Het is duidelijk dat wie niet wíl horen en lezen, niet heeft geregistreerd dat de VVD met een goed voorstel is gekomen om van alle partijen in het conflict één onafhankelijk bemiddelaar/onderhandelaar per partij aan te wijzen. Met als doel, los van emoties, frustraties of argwaan, met dit groepje wijze mannen/vrouwen tot een goed en werkbaar voorstel te komen. Dan breng je een oplossing dichterbij waar veel mensen en belangen bij betrokken zijn! Dit neemt niet weg dat ook andere wegen mogelijk zijn. Maar linksom of rechtsom: B&W dienen z.s.m. duidelijkheid te geven wat “handhaven” betekent.

Conclusie
De VVD wil een door alle betrokkenen gedragen oplossing van het conflict, en wel zo snel mogelijk. De VVD baseert zich op een in de kern simpele juridische affaire die verstrekkende gevolgen heeft voor omwonenden, de kopers van de woonschepen en de ondernemers. Het niet-transparante handelen, van de gemeente – dat tot dusver op dit dossier het sterke vermoeden van onbehoorlijk bestuur heeft doen ontstaan - moet nu een einde hebben. Er moeten z.s.m. inhoudelijke, bestuurlijke en politieke bakens gezet worden om het falen uit het verleden te corrigeren en de betrouwbaarheid van het openbaar bestuur voor de toekomst te waarborgen.

Wilt u de uitspraak van de Raad van State eens nalezen, volg dan onderstaande stappen: ga naar www.rechtspraak.nl, klik op “zoeken”, klik op “databank uitspraken”, “zoek op LJNnummer”, en vul in: AH9475.

De VVD-raadsleden Wijdemeren


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...