Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Verslag: Douwe van Essen

Foto's: -

Bron: VluchtelingenWerk


Amnestie 7000 vluchtelingen

Wijdemeren, 10 september 2003. Van Wim van Oudheusden -statenlid voor de PvdA in NH- ontvingen wij namens VluchtelingenWerk Hilversum, Bussum e.o. een persbericht met een oproep aan de lokale politici om zich sterk te maken bij hun landelijke broeders en zusters voor een algehele amnestie voor 7000 in plaats van de 2200 vluchtelingen die de regering voor ogen heeft.

 

Persbericht

VluchtelingenWerk roept hulp in van lokale politici

Hilversum - VluchtelingenWerk heeft de lokale politici in Gooi en Vechtstreek opgeroepen bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer te pleiten voor het lot van asielzoekers die niet in aanmerking dreigen te komen voor een 'generaal pardon'. Volgens VluchtelingenWerk maakt het kabinet-Balkenende ten onrechte een verschil tussen allerlei juridische procedures waarin die asielzoekers verkeren. Door nu slechts 2200 aanvragen te honoreren, worden vijfduizend asielzoekers nog langer in het onzekere gelaten. Daardoor dreigen volgens VluchtelingenWerk in de regio enkele tientallen gezinnen 'op straat te worden gezet'.

Niet alleen VluchtelingenWerk in Hilversum, Bussum en Wijdemeren, maar ook vluchtelingengroepen in Huizen, Naarden en Weesp hebben dit weekeinde een brandbrief gestuurd aan hun burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden. Deze week wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over het voorstel van ministers Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken. Van de ruim zevenduizend asielzoekers die al langer dan vijf jaar op uitsluitsel wachten, wil minister Verdonk er zo'n 2200 een vergunning geven. Dat zijn mensen die in die afgelopen jaren geen aangepaste of tweede aanvraag hebben ingediend. Zowel de Vereniging Nederlandse Gemeenten als VluchtelingenWerk en de Raad van Kerken hebben het kabinet opgeroepen een ruimere regeling toe te passen.

Die organisaties wijzen er op dat Nederland anders nog jarenlang blijft zitten met enkele duizenden aanvragen en procedures, en dat volledig geïntegreerde gezinnen na jarenlang verblijf alsnog op straat moeten worden gezet. Achterliggende gedachte bij dat pleidooi is dat de overheid zelf medeverantwoordelijk is geweest voor de trage afhandeling en slepende procedures, en dat nu beter in één keer de hele zaak afgehandeld kan worden. Uit een NIPO-onderzoek afgelopen weekeinde bleek dat tweederde van de Nederlanders vindt dat asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, een verblijfsvergunning moeten krijgen.

In de brief van voorzitter Nel Griffioen en secretaris Fieke van Harmelen wijst het Hilversumse bestuur van VluchtelingenWerk er verder op dat het in veel gevallen niet de schuld van die vijfduizend overgebleven asielzoekers is dat zij in een andere procedure zitten dan hun 2200 lotgenoten die nog steeds wachten op een allereerste beslissing van Den Haag. Gezien het aantal asielzoekers dat al langer dan vijf jaar in gemeenten in Gooi- en Vechtstreek en op AZC Crailo woont, houdt VluchtelingenWerk er rekening mee dat - als het huidige wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen - de komende maanden enkele tientallen asielzoekers op straat gezet zullen worden.

De Gooise politici is gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen met hun Kamerfracties en bewindslieden in het kabinet, in een poging de pardonregeling te verruimen.

Iede de Vries, Hilversum


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...