Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gemeente Wijdemeren


Handhaven aan Dode Eind

Wijdemeren, 24 juli 2003. De gemeente heeft besloten handhavend te gaan optreden aan het Dode Eind in Kortenhoef tegen de woonschepen die afgemeerd zijn aan het Dode Eind in Kortenhoef.

Dat staat in een persbericht dat gisteren door de gemeente werd gepubliceerd. Het besluit van het college is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State van 9 juli jongstleden, waarin de aanwonenden van het Dode Eind in het gelijk werden gesteld.

Tegelijkertijd stond er gisteren in de Gooi- en Eemlander een interview van de hand van Evert van Tijn met mede-eigenaar (en raadslid voor Dorpsbelangen Wijdemeren) Henk de Kloet van De Krakeelakker. Deze doet in het artikel zijn beklag over de vele vergunningen die nodig waren en over de instanties en rechters die zich in de afgelopen jaren met wisselende meningen over de zaak hebben gebogen, onder de kop: "Als we dachten dat alles rond was, kwam er weer een volgende procedure.".  Bij het artikel een foto van Henk de Kloet die een stapel dossiers torst.


Persbericht

College van Wijdemeren gaat handhaven op Dode Eind

Het college van B en W van Wijdemeren heeft besloten handhavend op te treden tegenover de woonarken die zijn afgemeerd binnen de jachthavens “De Krakeelakker”en “Maarten Fokke” aan het Dode Eind in Kortenhoef. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State op 9 juli 2003. Omdat er met het besluit van college nogal wat belangen zijn gemoeid, zal het college de belangen zorgvuldig afwegen en onderzoeken welke handhavingsacties er ondernomen moeten worden. Binnen drie maanden komt het college met een definitief handhavingsbesluit.

De Raad van State bepaalde op 9 juli jl. dat het afmeren van woonarken bij “De Krakeelakker”en “Maarten Fokke” in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Zicht op legalisatie is volgens de Raad van State niet aanwezig omdat het nieuwe bestemmingsplan nog slechts een voorontwerp-bestemmingsplan is. De gemeente zal zich uiteraard houden aan de uitspraak van de Raad van State en heeft dan ook besloten handhavend op te zullen treden.

Overleg met omwonenden

Naast het besluit handhavend op te treden heeft het college conform de uitspraak van de Raad van State tevens besloten het bezwaarschrift van de omwonenden van 2001 alsnog gegrond te verklaren. Bovendien mag het aantal woonarken in “De Krakeelakker”en “Maarten Fokke” vanaf nu niet worden uitgebreid. De bewoners van “Het Dode Eind” hebben na de uitspraak van de Raad van State de gemeente een voorstel gedaan om tot een oplossing te komen. Het college vindt dat het voorstel interessante aanknopingspunten heeft en heeft de intentie het voorstel over te nemen. Over de uitwerking zal nog verder overleg plaatsvinden. Na de besluitvorming van het college zijn de direct betrokkenen door de burgemeester ingelicht over het besluit.

De voorgeschiedenis

De “Dode Eind-problematiek” is een langslepende kwestie, die is begonnen in de voormalige gemeente ’s-Graveland. Voormalig Jachthaven De Krakeelakker ontwikkelde indertijd een plan om de jachthaven om te zetten in een woonarkenpark. In een eerste plan was sprake van een zestiental woonarken en twee woonhuizen. Dit plan is opgenomen in een voorontwerp-bestemmingsplan “Het Wijdeblik”. De omwonenden gaven door middel van een convenant aan dat het plan voor hen acceptabel was, als er niet meer arken zouden komen. De provincie gaf niet op voorhand goedkeuring aan het plan. Maar zou het positief ervaren als de woonarken die op onaanvaardbare plaatsen in het plangebied liggen naar deze woonarkenhaven konden. “De Krakeelakker” besloot het aantal arken uit te breiden en af te zien van de twee woningen. Het nieuwe plan voldeed echter niet aan het advies van de provincie. De arken kwamen niet uit het plangebied maar het betrof geheel nieuwe. De omwonenden maakten bezwaar tegen de uitbreiding van de arken.
Het voorontwerp-bestemmingsplan van 1999 heeft in ’s-Graveland nooit verdere status verkregen. De provincie heeft op grond van de Provinciale Woonschepenverordening voor de reeds afgemeerde woonarken een vergunning afgegeven. Op basis van deze vergunningen heeft de voormalige gemeente ’s-Graveland en ook de eigenaren van de jachthavens erop vertrouwd dat de provincie toch akkoord ging met het afmeren van de overige woonarken bij de “Krakeelakker” en “Maarten Fokke”.


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Bewolkt, 21 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...