Vorig bericht

Home

Volgend bericht


OZB + 14%

Wijdemeren, 25 oktober 2002. Volgend jaar zal de Onroerend Zaak Belasting (OZB) met 14% stijgen. Dat stond donderdag in een stuk van Nico Postma in de Gooi.

Ook de rioolrechten stijgen met 9 procent en de afvalstoffenheffing zal ruim 5 procent stijgen. De tweede begroting van Wijdemeren, die voor 2003, vertoont een tekort van 2,7 miljoen euro. Verantwoordelijk wethouder van financiën, Co de Kloet (DB), noemt het tekort verbazingwekkend en onacceptabel.

Het is nog erger. Het jaarlijkse tekort zal naar 2006 oplopen tot 4,3 miljoen euro per jaar als er niets gebeurt.

Daarom is door het college besloten om voor 2003 genoegen te nemen met een tekort van maximaal 1,5 miljoen euro. Het gevolg daarvan is dat de OZB fors moet stijgen en dat er ook stevig bezuinigd zal moeten worden.

Eén oorzaak van het onverwacht hoge tekort is direct aan te wijzen. Als gevolg van de rampen in Enschede en Volendam is het bewustzijn over veiligheid op rijksniveau groter geworden en zijn er als gevolg daarvan maatregelen afgekondigd op het gebied van brandweerzorg en rampenbestrijding die veel geld kosten. Voor Wijdemeren bedragen de extra kosten voor volgend jaar 455.000 euro.

De Kloet vindt dat een extreem bedrag dat de gemeente niet kan betalen. Hij vindt het dan ook redelijk dat dit bedrag via de OZB wordt doorbelast aan de burger. Hij verwacht dat de burger daartegen geen bezwaar zal hebben.

Hij verwacht de meeste weerstand van de kant van Loosdrecht omdat dat deel van Wijdemeren ook dit jaar al fors werd getroffen door een OZB verhoging van 36% na de herindeling. "Opgeteld is dat een verhoging van 50% en dat is een mooi rond bedrag." flapt Co de Kloet eruit tegen de Gooi.

Bezuinigingen zijn te vinden in het schrappen van investeringen of het uitstel daarvan. Bijvoorbeeld de renovatie van de Herenweg in Breukeleveen, de nieuwbouw van de Kremerschool in Nederhorst, de herinrichting van de Leeuwenlaan in 's-Graveland, etc.

Er is een klein goed bericht. De drie oude gemeenten hebben 2001 afgesloten met een overschot van 4 ton, waardoor de pijn iets minder hard aankomt.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: zonnig, 11 graden, winderig
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gooi- en Eemlander
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...