Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Dorpsavond NdB

Nederhorst den Berg, 24 oktober 2002. In Nederhorst den Berg werd vanavond onder grote belangstelling de tweede dorpsavond gehouden. Er waren circa 150 mensen op af gekomen.

Het college was bijna voltallig aanwezig. Alleen wethouder Wim Neef moest door onvoorziene omstandigheden laten afweten.


V.l.n.r.: Bert Nagel (CDA),
Ties Hagen (PvdA), Yvonne Siemons
(DB) en Co de Kloet (DB)

Inleiding

De avond werd ingeleid door burgemeester Don Bijl. Hij zei dat het college was gekomen om te luisteren, niet om voor Sinterklaas te spelen. Water speelt een belangrijke rol in Wijdemeren. Of het nu voor recreatie of voor waterberging is. Hij benadrukte dat Wijdemeren de sociale structuur (verenigingen, etc.) in ieder dorp in stand wil houden. Het college streeft naar echte open besluitvorming, zo sprak hij.

Stand van zaken

Wethouder Ties Hagen opende met de mededeling dat er van de 43 vactures op 1 januari nog 9 open staan, waarmee hij hoopt de dienstverlening te kunnen verbeteren. Hij somde daarna de activiteiten op die het college de afgelopen tijd heeft gerealiseerd en op de rol heeft staan. Hij noemde o.a. de actieve voorlichting van de burger in de plaatselijke bladen. Als punt dat op de rol staat noemde hij de realisering van een gemeentelijke website die per 1 mei 2003 in de lucht moet zijn.


RK Kerk

Ook is het college bezig met de herinrichting van de Middenweg in de Horstermeer, druk op de provincie om de doorstroming op de Vreelandseweg naar de A2 te verbeteren en de buurtbus. 

Wethouder Bert Nagel gaf een overzicht van het werkbezoek dat het college afgelopen middag aan Nederhorst bracht. Men bezocht een orchideeënkweker in de Horstermeer, de RK kerk, de kasteeltuinen, het sportcomplex Overmeer, het kinderdagverblijf en de sporthal en gemeentewerf. Al met al een plezierige middag onder de Bergers.

Woningbouw

Aansluitend begaf burgemeester Don Bijl zich onder het publiek, dat vragen kon stellen. Over bouwlocaties werden vragen gesteld die Ties Hagen beantwoordde. Zo had hij het over het plan Venenburg dat een lange procedure heeft. De zaal begreep niet waar hij het over had. Toen hij toelichtte dat het om de Meerlaan in de Horstermeer ging viel het kwartje in de zaal. Een luidruchtig: "Ooooooo..." was het gevolg. In de discussie bleek dat er te weinig woningen voor starters en voor senioren zijn. Zo waren er voor de Meidoornhof bij oplevering van de 36 appartementen vierhonderd inschrijvingen.


Don Bijl geeft publiek het woord
en de microfoon.

Horstermeer

Een heet hangijzer is de toekomst van de Horstermeer. De heer Baar vroeg hoe het er nu mee zit. Wethouder Bert Nagel legde uitgebreid uit dat er in feite drie instanties zijn die drie verschillende plannen aan het ontwikkelen zijn. De provincie, het rijk en Europa.

In hun uitwerking lopen de plannen uiteen van het uitkopen van de bewoners en het geheel laten vollopen van de Horstermeer, tot het bestemmen van natuurgebieden die eventueel halfnat zullen zijn. Wat er gaat gebeuren is nog volstrekt onduidelijk. De heer Maton wees erop dat het door deze onzekerheid nu al lastig is om je huis te verkopen. Hans Zoet daarentegen vond dat je nu juist een huis in de Horstermeer moet kopen omdat je na de afkoop gegarandeerd aan de over komt te wonen. Bert Nagel zei dat het ontwikkelingen op zeer lange termijn zijn, die nu nog geen invloed hebben.


Links: CDA 2e kamerlid
Maarten Haverkamp

Reevaart

Een spreker pleitte hartstochtelijk voor een onderzoek naar water in de kern. Wethouder Yvonne Siemons Vond het een leuk idee, wil graag luisteren naar de plannen en is er benieuwd naar. Een anders preker bestempelde het Reevaartplan tot krankzinnig. Het centrale plein in den Berg moet juist beter gebruikt worden, niet doorsneden door een vaart.

Cultuur

Mevrouw Das hield een vlammend pleidooi voor cultuur, verenigingen en vrijwilligerswerk en vroeg daar ruime middelen voor. Wethouder Siemons antwoordde dat zij graag wil meedenken. "Maar we komen er wel uit." Co de Kloet greep direct in. "We komen er wel uit is een goedkope opmerking.": bitste hij. "Er is niet eens een plan." Siemons: "Waar een wil is, is een weg."


Mevrouw Das

Kremerschool

De heer Stalenhoef, directeur van de Kremerschool heeft vandaag uit de krant moeten vernemen welke plannen er zijn voor renovatie en welke financiële consequenties daar voor zijn school aan verbonden zijn. Hij was daar ontstemd over. Hij vroeg hoe het nu zit. Bert Nagel stelde hem gerust. "De bedragen in de krant zijn begrotingsbedragen. We moet nu eenmaal een bedrag opnemen, maar wat het echt wordt is nog onbekend."

Na nog enkele vragen sloot burgemeester Don Bijl de avond af.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...