Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Verslag: Algemene Beschouwingen deel 1

Wijdemeren, 19 november 2002. De avond werd gisteren besteed aan het houden van de Algemene Beschouwingen door alle zes de partijen. De vergadering begon met een schorsing om de geloofsbrieven van de heer Herman Veldhuisen uit Nederhorst den Berg te bestuderen, die Maarten Haverkamp als raadslid voor het CDA opvolgt.

Herman Veldhuisen legt de eed af.

Wim Neef feliciteert Herman Veldhuisen met zijn installatie als raadslid.

Na dit intermezzo stelde burgemeester Don Bijl voor om de algemene beschouwingen te houden op volgorde van fractiegrootte, van groot naar klein. (CDA, DB, VVD, PvdA, GL, D66) Dat leidde tot een protest van Els van Hall van de VVD. Zij stelde dat de VVD de tweede partij is, aangezien DB bestaat uit drie partijen die ieder kleiner zijn dan de VVD. Omdat het echter om grootte van de fractie gaat werd toch de voorgestelde volgorde gehandhaafd.

Het CDA beet het spits af. Drie woordvoerders deden het woord. Betske van Henten (fractievoorzitter), Esther Luyer en Freek Visser. Betske van Henten hield een pleidooi voor het uitstellen van de extra OZB verhoging voor de versterking van de brandweer. "Eerst maar eens afwegen wat we willen en wanneer en dan pas besluiten nemen." Esther Luyer pleitte voor de welzijnssector, het verenigingsleven en de vrijwilligers. Zij stelde voor om een vrijwilligersprijs in te stellen. Ook wil het CDA dat schoolzwemmen gratis blijft. Over de 1% regeling voor kunst was zij snel klaar. De raad heeft besloten om de 1% regeling niet in te voeren en nu stelt het college voor om toch via de achterdeur € 100.000 voor kunst uit te trekken. Het CDA is daar tegen. Freek Visser betoogde dat zowel de openbare verlichting als het groen goed onderhouden moeten worden. Ook vroeg hij aan het college om subsidies voor de watersport bij de provincie te bepleiten.

Betske van Henten sloot af met de opmerking dat centrale huisvesting absoluut noodzakelijk is. Ook de tijdelijke huisvesting in de Knorr fabriek (in Hilversum, tegen Loosdrecht) wordt door het CDA sterk bepleit.


Download

René Voigt voerde het woord namens Dorpsbelangen. De financiële situatie wordt door DB zeer zorgelijk en niet doorzichtig gevonden. DB pleit dan ook voor grote terughoudendheid bij het doen van uitgaven. De verhoging van de OZB met 14% is voor DB pas bespreekbaar als na een grondige inventarisatie van bestaand en nieuw beleid mocht blijken dat het niet anders kan. Nu al geld begroten voor versterking van de brandweer, zonder dat over de plannen een woord met de raad gewisseld is, gaat DB veel te snel. Om daarvoor nu de OZB met 11 van de 14% te verhogen is voor DB niet bespreekbaar. DB pleit voor het instellen van een veiligheidsbelasting, opdat de burger weet waarvoor hij betaalt.

De verhoging van de rioolrechten met bijna 9% en de afvalstoffenheffing met 5% moet eerst nog maar eens goed door het college gemotiveerd worden, voor DB hier in mee gaat.

René Voigt zei blij te zijn met de fractie van GL die heeft aangekondigd om felle oppositie te gaan voeren. Hij verweet GL, D66 en de PvdA dat hun klacht over ondemocratisch gedrag van de grote partijen onterecht is. Daarna gaf hij een opsomming van de functies en commissies waar deze partijen wel in zitten.

DB gaf een schot voor de boeg ten aanzien van tijdelijke huisvesting. Het college schijnt nu al uit te gaan van tijdelijke huisvesting in het Knorr gebouw. Wat DB betreft moet daar nog maar eens goed naar gekeken worden. Verplaatsbare tijdelijke kantoren (p.rt.c.b.ns) naast het gemeentehuis van 's-Graveland zijn ook mogelijk.

DB stelt voor om een referendum te houden over de openstelling van de loketten van burgerzaken. René Voigt wil voor een gemeentelijke website slechts de rijkssubsidie uitgeven. Het moet een eenvoudige basale site worden. Wat hem betreft wordt er geen euro gemeentegeld in een website gestoken. Hij vroeg of het college kan bevestigen dat er vijftienduizend euro geboden is voor de domeinnaam wijdemeren.nl. DB stelt voor om volgend jaar een discussie te voeren over het jeugd- en jongerenwerk in heel Wijdemeren. Subsidies voor peuterspeelzalen zijn voor DB niet vanzelfsprekend omdat dit geen kinderopvang is. Overigens wil DB wel de peuterspeelzalen in Nederhorst subsidiëren om de rechtsongelijkheid met Loosdrecht en 's-Graveland ongedaan te maken.

DB wil volgend jaar een Wijdemeers verkeeersbeleid opstellen om de plannen en het beleid van de oude gemeenten in elkaar te schuiven. Het schoolzwemmen moet wat DB betreft teruggebracht worden tot 1 maal in de 14 dagen. Er wordt namelijk meer gereisd en omgekleed dan gezwommen volgens René Voigt.

DB sloot af met een enigszins mysterieuze primeur. "De fractie Dorpsbelangen zal binnenkort een plan presenteren voor verplaatsing van de zalen van Dorpshuis De Dobber in Kortenhoef naar een andere locatie. Het plan gaat er van uit dat de kosten worden betaald uit de opbrengsten."


Download (Word/.doc)
Download (Excel/.xls)

Els van Hall deed in haar inleiding en later in haar betoog haar beklag over de onvergelijkbaarheid van de begroting met oude begrotingen. Het college van Wijdemeren heeft ervoor gekozen om de rente uit de reserves niet toe te voegen aan diezelfde reserves. De rente wordt nu toegevoegd aan de algemene middelen (evenals Loosdrecht voorheen deed). Els van Hall zei dat hiermee wel verlichting in de begroting komt, omdat je de rente kunt inzetten, maar dat op lange termijn het vermogen uitgehold wordt. "Window dressing", zo typeerde zij deze manier van begroten.

De VVD constateert dat de reserves flink zijn afgenomen, maar begrijpt niet waar het geld aan besteed is. Zij wil daarvoor een verklaring.

Aansluitend hield Els van Hall een technisch financiële toelichting die te diep voert om hier weer te geven. (In de download kunt u het nalezen.)

Nieuw beleid komt volgens de VVD niet erg uit de verf vanwege de benauwde financiële positie van de gemeente. Het geld voor de versterking van de brandweer kreeg bij de VVD de naam "veiligheidsheffing". DE VVD wil wel dat er in veiligheid geïnvesteerd wordt, maar de rekening moet niet bij de bewoners neergelegd worden. "Niet aanvaardbaar!"

De VVD haalt uit de begroting ad hoc oplossingen. Geen toekomstvisie, geen nieuw beleid. Daaruit trekt de partij de conclusie dat er mogelijk op plekken over- of onderbezetting is in de ambtelijke ondersteuning.

Toen de VVD afgelopen zomer stelde dat een sluitende begroting voor 2003 een forse OZB verhoging zou betekenen werd zij uitgelachen. "Nu blijkt ons gelijk. Een sluitende begroting met deze cijfers vraagt een stijging van de OZB met 50%!"

De samenvoeging is zeer kostbaar. Er waren drie gezonde gemeenten, nu is er één zorgenkind. Bezuingingen mogen van de VVD alleen gevonden worden in stroomlijning van de organisatie en de huisvesting. Op publieke taken en subsidies mag niet bezuinigd worden. "Anders wordt de burger dubbel gepakt!" De VVD wil de ongelijkheid tussen de verschillende dorpen t.a.v. subsidies op grond van de oude verordeningen voor een aantal gevallen opheffen.


Verslag volgt
Download

Lia Moote voerd het woord voor de PvdA. Zij hield in eerste instantie een mild verhaal met veel loftuitingen op het college, de raad en het ambtelijk apparaat. De PvdA vindt het jammer dat de begroting voor 2003 niet sluitend is en vraagt zich af of de doelstellingen wel realistisch zijn. Ook de PvdA vindt de begroting slecht toegankelijk, zonder de rekening over 2001 erbij.

Over de voorgenomen OZB, riool en afvalheffing verhogingen wil de fractie meer duidelijkheid voor ze daar mee instemt. De OZB verhoging voor de versterking van de brandweer (11%) noemt de PvdA een veiligheidsbelasting. Indien aangetoond wordt dat het bedrag nodig is, kan zij er mee instemmen. Wel wijst de PvdA erop dat een OZB verhoging de lage inkomens het hardst treft. Ook zegt Lia Moote dat verhoging van belastingen getuigt van weinig fantasie.

Centrale Huisvesting is een must! Kan de avondopenstelling van burgerzaken uitgebreid worden gezien het succes? Er moeten objectieve regels komen voor de verdeling van huur en goedkope koopwoningen om vriendjespolitiek te voorkomen.

De PvdA pleit voor een verkiezing van sportman/vrouw van het jaar zoals die in Loosdrecht (en 's-Graveland red.) bestond.

"Uit de samenvoeging van de drie gemeenten blijkt dat het een goede keuze is geweest zelfs ondanks de prijs die betaald moet worden. Burgers hebben een groot belang bij het perspectief voor een kwalitatief goede gemeente met goede voorzieningen. Dat is wat ons betreft in de diepte investeren."

Nelleke Schenkkan sprak als eerste van de éénmansfracties namens Groen Links. Ook zij bleek verdwaald in de begroting. "Vergelijking met het verleden is onmogelijk. Instemming geven aan deze begroting is een sprong in het duister."

Zij sprak haar tevredenheid uit met de nieuwe burgemeester, maar smeekte hem om de hamer te hanteren bij besluiten in de raad. Dit om duidelijkheid te scheppen. (Hij sloot de vergadering inderdaad later af met een bescheiden hamerslag.)

Het college pleit voor meer koninklijke onderscheidingen in Wijdemeren. GL  vindt dat die er genoeg zijn. Wel wil GL het ereburgerschap van Wijdemeren instellen voor verdienstelijke burgers.

Ook GL wil de uitgaven voor de brandweer faseren om niet gedwongen te zijn de OZB met 11% te verhogen. "Veiligheid betekent voor de burger niet zo zeer de brandweer, maar het ontbreken van agressie op straat."

Schoolzwemmen moet mogelijk blijven zonder ouderbijdrage. "Wellicht in Loosdrecht?" :was de suggestie van Nelleke Schenkkan. Zij pleitte ook voor het behoud van de leefbaarheid in de dorpen en dan met name ten aanzien van verenigingen en welzijn. Peuterspeelzalen moeten hun subsidie blijven krijgen.

Voor sociale zaken moet er volgens GL een "vertaler" komen die burgers in een persoonlijk contact de inhoud van formulieren en andere documenten kan uitleggen. Dit om de drempel te verlagen.

De bermen moeten gemaaid en niet geklepeld worden in Wijdemeren om bijzondere planten in stand te houden. Wijdemeren moet binnen de "rode contouren" blijven met nieuwbouw. Deze grens mag van GL niet opgerekt worden om het groen te sparen. Ook spreekt GL zich uit tegen de "gigantische witte villa's" die her en der verrijzen. "Die staan leuk in Italië, maar niet hier. Zij zijn als "witte schimmel" aan de rand van de bebouwing.


Download

Hekkesluiter was Felix Flameling van D66. Hij constateerde dat de begroting gewoon niet op orde is. De burger moet veel geven, maar krijgt er weinig voor terug. Hij pleit er dan ook voor om af te zien van centrale huisvesting en gewoon te blijven zitten in de huidige drie locaties. "Dan kan bovendien het Brugchelen terrein een "Pluto" invulling krijgen door er iets op te ontwikkelen.

Tot zijn verbazing trof hij in de stukken niets aan over de politie en de wijkgebonden agent. Een compliment deelde hij uit aan wethouder Yvonne Siemons voor het "pinnen in de kroeg".

D66 is tegen de OZB verhoging met 11%. 3% inflatiecorrectie is goed, maar meer niet. Om belastingtechnisch toch iets te doen stelt D66 voor om naast hondenbelasting ook paardenbelasting in te voeren voor paarden die op de openbare weg komen. Het inzetten van de reserves om de begroting te sluiten noemde Felix Flameling een truc. "Graaien kan maar één keer."

De peuterspeelzalen in Nederhorst moeten een gelijke subsidiëring krijgen als die in de overige dorpen. D66 sprak zijn waardering uit voor het feit dat de vacatures snel en daadkrachtig zijn ingevuld sedert het begin van de nieuwe gemeente.

Aansluitend pleitte D66 voor meer rechtszekerheid voor de burger en koppelde daaraan "de arrogantie van de macht" van de grote partijen. Felix Flameling zei dat de bewoners aan het Dode Eind ontevreden zijn met de rechtszekerheid die ze in het verleden kregen, en dat de voorstellen m.b.t. planschade-leges nu ook andere burgers moet weerhouden om te kunnen doen waar ze recht op hebben. D66 is bezorgd over het functioneren van de lokale democratie. CDA en DB maken met de arrogantie van de macht uit wat er gebeurt in dit "reken je rijk" spelletje. De raad geeft te gemakkelijk bevoegdheden weg. Raadsleden moeten beter op hun integriteit letten, zoals bijvoorbeeld het ex-raadslid en tweede kamerlid dat zonder bouwvergunning een steiger aanlegde.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Bewolkt, 8 graden, droog
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Rik Jungmann Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...