Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Cle Jeltes Ridder

Loosdrecht, 3 december 2002. Loosdrechter, zeiler en watersportofficial Cle Jeltes werd afgelopen vrijdag Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding voor 78-jarige C.H. Jeltes

Mr. Don Bijl, burgemeester van Wijdemeren, heeft op 29 november in het gebouw van de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer C.H. Jeltes. Sinds 1941 (op 16-jarige leeftijd) is hij lid van de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht. Als scheepsbouwkundige heeft hij zich zijn hele leven ingezet voor de ontwikkelingen van de Flying Dutchman. Door zijn inzet heeft deze zeilboot een leidende rol binnen de Internationale zeilgemeenschap verworven. De heer Jeltes is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. 

De heer Jeltes is geboren op 11 maart 1924 in ’s-Gravenhage. Hij is afgestudeerd als scheepsbouwkundige aan de Universiteit van Glasgow in Schotland. De Flying Dutchman is 50 jaar geleden ontwikkeld door twee Nederlanders, de heer Culcher en de heer Van Essen. De verantwoordelijkheid voor de technische ontwikkeling was in handen van de heer Jeltes.
Sinds 1941 heeft de heer Jeltes zich verdienstelijk gemaakt voor de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht. Voor de promotie van de Flying Dutchman klassen binnen de vereniging (en later over de hele wereld) werd de heer Jeltes in 1962 onderscheiden met de Medaille voor Verdienste in zilver.

Vanaf 1960 tot 1984 was de heer Jeltes eigenaar/directeur van Bell Ship. Hij was importeur en had een groothandel van watersportartikelen in Loosdrecht. In 1984 is de heer Jeltes met pensioen gegaan. Sindsdien heeft hij zich alleen nog bezig gehouden met het zeilwezen. Van 1962 tot en met 1982 was de heer Jeltes actief lid van de commissie Wedstrijd Zeilen met als missie het bevorderen van de wedstrijdzeilsport onder de leden. In 1982, na exact 20 jaar, kreeg hij hiervoor de Guus Tilman beker.

Olympische Spelen
Vanaf 1960 tot 1996 heeft de heer Jeltes opgetreden als bootmeter op tien Olympische Spelen voor diverse klassen en heeft hij ons land binnen de Olympische gemeenschap vertegenwoordigd. Hetzelfde geldt voor de Wereldkampioenschappen. 

De heer Jeltes grote liefde, de FD H-27 “Frogman’s Delight” heeft hij weer in originele staat gebracht en geschonken aan het Scheepvaart Museum in Amsterdam alwaar zij in alle glorie tentoongesteld wordt.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en iemand die één of meer opvallende prestaties heeft geleverd.”


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...