Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Raad 29/8

Wijdemeren, 30 augustus 2002. De raad was gisteren sterk uitgedund. Er werd een flinke agenda afgehandeld in ruim twee uur.

Bij de raad van gisteren was burgemeester Bijl ziek, waardoor Lia Moote (PvdA) het voorzitterschap over moest nemen. Ook wethouder Yvonne Siemons, Bert Voeten en Nelleke Schenkkan lieten verstek gaan. Wellicht een vakantienabrander.

Voor de aanvang werden er z.g. eco-bollen aan de raad aangeboden. (Bloembollen die met minder gif geteeld zijn.) Wim Neef nam ze in ontvangst.

Er waren drie insprekers. De vaste inspreker de heer Lam, die opriep om de voorzieningen te behouden en het plan voor het gemeentehuis te duur vindt. De heer Valet, die bang was dat er gebouwd gaat worden in het bos van Hacke in Loosdrecht. Tenslotte sprak ook raads- en tweede kamerlid Maarten Haverkamp in om mede te delen dat hij toch op 1 november uit de raad stapt.

ICT

De raad boog zich over hardware, softwarelicenties en de plannen voor een website. Felix Flameling (D66) vond dat een gemeente keurig netjes zijn licenties moet betalen en geen illegale kopieën moet gebruiken. Ties Hagen (PvdA wethouder), antwoordde dat er niets illegaals gebeurt. Die software is ooit gewoon gekocht. Er zijn na de herindeling meer gebruikers gekomen van sommige pakketten en de licenties worden nu aangeschaft. Felix concludeerde dat het nu dus toch een beetje illegaal is.

René Voigt liet weten dat er wat hem betreft helemaal geen website hoeft te komen. Bovendien vindt hij het gedoe met de werkgroep maar onhelder. De wethouder antwoordde dat de gemeente het moeilijk heeft met de website. Hij vindt dat de website er moet komen, binnen het rijksbudget. En de werkgroep..? Die bestaat half wel en half niet vanwege de vakanties.

De wethouder zegde toe snel met nadere voorstellen te komen.

Werkplan College

Het werkplan en de voortgang van het huidige college werd besproken. Unaniem werd het plan door alle fracties toegejuicht. De ene fractie vond het nog mooier en nog beter dan de andere. Toch werden er hier en daar kanttekeningen gemaakt. Het CDA wil bijvoorbeeld dat er naast het bedrijvenloket ook een verenigingenloket komt. Wethouder Hagen liet weten er niet over te denken. ""Wij vinden het niet nodig. Bedenkt u maar vast een goed argument voor in de tweede ronde mevrouw van Henten!" :sprak hij dwingend.

René Voigt (DB) kon de details even niet laten liggen. Hij vroeg of het college wat kan doen "aan de levensgevaarlijke situatie op de brug aan het Moleneind. Daar ligt een plank los!"

Kees Bosdijk (PvdA) wil dat de handhaving snel aangepakt wordt. "Eerst geld, dan beleid, dan uitvoering" :sprak hij. "En wij ondersteunen overigens de komst van een website meneer Voigt!" Ties Hagen verbeterde hem: "U bedoelt, eerst beleid, dan geld en dan uitvoering?" "Ja, eh, nee, nee. Ik bedoel eerst geld, dan beleid en dan uitvoering." "Dan zijn wij het oneens." :concludeerde partijgenoot Hagen.

De VVD vond het stuk "een prachtige inventarisatie, een mooi stuk". Maar is het wel compleet? Hoe zijn de prioriteiten gesteld? De partij wilde het stuk voor kennisgeving aannemen, maar niet het stuk goedkeuren zoals het college voorstelde.

Een merkwaardige episode in het debat deed zich voor toen wethouder Hagen krachtig stelling nam tegen het voornemen om de Reevaart opnieuw aan te leggen in Nederhorst, en dat terwijl niemand hem een strobreed in de weg legde. "Die Reevaart, dat doen we niet. Dat stellen we uit! En als de raad het toch wil, dwing ons dan maar met een motie!!" Ademloos zat iedereen toe te kijken. Felix Flameling verbrak het stilzwijgen. "Waarom deze spierballentaal tegen een raad die zo welwillend is? U vraagt om een motie terwijl daar geen aanleiding voor is. Spreekt u namens het hele college?" "Ja, namens het hele college!" "Dat maakt het nog erger.":sprak Flameling. De wethouder koelde daarna weer af.

Een tweede incidentje deed zich voor toen wethouder Nagel (CDA) aankondigde dat in 2004 begonnen wordt met de harmonisering van de subsidies aan verenigingen in de drie kernen. Harmonisering betekent herverdeling. René Voigt (DB) verweet hem dat dat tegen het collegeplan indruist. De wethouder zegde toe om dan die herverdeling eerst aan de raad voor te leggen. "Goed zo!" :bromde Voigt.

Wethouder Co de Kloet gaf een domper op de feestvreugde over het fantastische plan. "Er komt financieel zwaar weer. Houd er rekening mee dat er dingen af zullen vallen en verschoven worden. Ik geef een winstwaarschuwing!"

Het plan werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

Meicirculaire (uitkering uit gemeentefonds)

De gemeente krijgt geld uit het gemeentefonds voor lokale omroep. Het college concludeerde om slechts de helft aan de AROS dit jaar uit te keren omdat pas vanaf 1 juli ook in Loosdrecht de AROS via de kabel te beluisteren is. René Voigt (DB): "Ze konden wel via de ether beluisterd worden. Dat is flauw." Co de Kloet (DB): "Doe eens wat minder agressief, daar houdt ik niet van!"
De VVD wilde ook dit stuk voor kennisgeving aannemen. Co de Kloet bestempelde dat stemgedrag als "merkwaardig".

Rondvraag

Jan van den Broeck sprak zijn afkeuring uit over de kombordendiscussie in de krant. Een theekransje vond hij het. Voor wethouder Yvonne Siemons (DB) had hij ook een wijze raad. "Ga eens collegiaal besturen. En als je het er niet mee eens bent, praat dat dan binnen het college uit! Maar dat moet ze zeker nog leren."


Links Riet Hesseling, rechts Lia Moote
die haar bloemen geeft.

Aan het eind van de vergadering werd Riet Hesseling in de bloemetjes gezet. Zij is al jaren bode bij de raadsvergaderingen, maar gaat daar nu mee stoppen. Ze blijft overigens wel bode.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Bewolkt, 21 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...