Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Drieluik

Wijdemeren, 15 augustus 2002. Nico Postma schreef de afgelopen drie dagen in de Gooi- en Eemlander een nostalgisch drieluik over de gemeentehuizen van de voormalige zelfstandige gemeenten waaruit Wijdemeren is samengesteld.

Op dinsdag beschreef hij hoe het gemeentehuis van Loosdrecht in de loop van de jaren gebruikt en uitgebreid is. Het gebouw dateert uit 1880. In 1988 wordt de nieuwe raadszaal gerealiseerd, nadat er even sprake was van een nieuw gemeentehuis in het Bos van Hacke. Riet Hesseling, de bode leidt Nico door het gebouw en vertelt hem erover. Zij vindt het een heerlijk gebouw om in te werken. Zelfs de wijn en het sinaasappelsap in de voormalige politiecel achter een dikke stalen deur toont ze aan hem.

Op woensdag toog Nico Postma naar Nederhorst den Berg. Bode Wim Bergman leidt hem rond. Hij vindt de raadszaal niet mooi om in te trouwen. Het gemeentehuis zit ongeveer zeventig jaar aan de Voorstraat, waar toen nog de Reevaart langs liep. Het werd in 1984 uitgebreid en in gebruik genomen. Op dat moment stelt burgemeester Jan Goudberg in een speech zijn dorpsgenoten gerust. De herindeling met 's-Graveland is van de baan zegt hij. In de jaren tachtig was de gevel enige tijd wit gekalkt, maar na felle protesten werd de laag er weer af gehaald en kon men de kale baksteen weer zien. De geur van pijptabak van Jan Goudberg is weggetrokken.

Vandaag leidde de speurtocht in het verleden naar 's-Graveland. Een soort museum, met veel kunst aan de muur en een prachtige tuin eromheen. Een gewilde locatie om te trouwen. In de gang de portrettengalerij van de voormalige burgemeesters. Kozijn hing er net. Hij had de afgelopen al regelmatig geïnformeerd waar zijn portret toch bleef. Ties Hagen, de wethouder leidt Nico rond.
In 1946 koopt de gemeente 's-Graveland het pand, Huize Westerveld, voor 50.000 gulden. Na de herindeling van Kortenhoef, Ankeveen en 's-Graveland wordt het te klein en wordt het in 1985 verbouwd. Tot dat moment zit het publiek op een halve meter achter de raadsleden. Dat biedt de gelegenheid om volop deel te nemen aan de discussie en zelfs een enkele keer mee te stemmen. (De keer dat dertien raadsleden veertien stembriefjes afleverden. Groenteherder Piet Raven had zijn stembriefje in het voorbijgaan in de pot geworpen.) Over enige jaren staat de volgende uitbreiding op het programma. Het gemeentehuis wordt de zetel van de gemeente Wijdemeren.


Burgemeester Kozijn van 's-Graveland: 16 maart 1987 - 31 december 2001

De portretten met de helmpjes op komen uit de Gooi- en Eemlander van lang geleden (o.a. de eerste paal van de Wim de Kwanthof in Ankeveen). De drie andere komen uit de eigen archieven.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Warm, 27 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Ton Kastermans, Plassennet Bron: Gooi- en Eemlander
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...