... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Afval duurder

's-Graveland, 8 maart 2001. 's-Graveland is altijd een witte vlek in het Gewest Gooi- en Vechtstreek geweest. Het was er geen lid van. De gemeente vond het Gewest te log en te duur. Ooit probeerde de Provincie NoordHolland de gemeente te dwingen door een aanwijzing. Die aanwijzing werd door de gemeente tot op het hoogste niveau (de Raad van State) met succes aangevochten.

Wel neemt de gemeente een flink aantal diensten van het Gewest tegen betaling af en praat de gemeente in de overlegstructuren mee.

Het gevolg is dat 's-Graveland altijd stukken goedkoper uit was voor het ophalen van het vuilnis omdat BFI dat goedkoper kon dan de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD). In Loosdrecht betaalt een gemiddeld huishouden fl. 559,-- per jaar. In Nederhorst den Berg is dat fl. 651,--, terwijl dat in 's-Graveland slechts fl. 462,-- is.

Met de komende herindeling kwam de vraag aan de orde of 's-Graveland moest proberen heel Wijdemeren buiten het gewest te houden of mee te gaan met de beide andere gemeenten en nu dan toch maar tot het gewest toe te treden. De G&E meldt dat uit een notitie van de gemeente blijkt dat men het verzet staakt en zal toetreden.

Het gevolg is wel dat 's-Graveland fl. 181.000,-- meer moet gaan betalen voor het ophalen van het huishoudelijk afval. De toetreding tot het gewest zal 's-Graveland in totaal circa 3,5 ton gaan kosten.

Uiteraard zal in de nieuwe gemeente het tarief  voor reinigingsrechten voor alle inwoners gelijk zijn.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...