Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Palingroken gaat door

Kortenhoef, 29 mei 2001. Eerder werd er al geprotesteerd tegen het palingroken, Naar het schijnt heeft er gisteren in de Telegraaf een artikel gestaan waarin verzet werd aangetekend door een twaalftal natuurbeschermingsorganisaties tegen het Nederlands Kampioenschap Palingroken op 1 september in Kortenhoef. Ook werd Burgemeester Kozijn aangesproken op zijn medewerking aan de wedstrijd.

In de Gooi- en Eemlander van vandaag laat hij weten niet onder de indruk te zijn van de mening van de natuurbeschermers. "U schiet op een mier, terwijl u een olifant laat lopen." : zo zegt hij. In heel Nederland wordt 4000 ton paling per jaar gerookt. In Kortenhoef zal dat 40 kilo zijn. Ofwel 0,001 procent. Het bezwaar vindt hij overdreven.

Rob Kloosterman, die namens de natuurbeschermers het woord voert stelt dat Kozijn de mishandeling van deze dieren tot volksvermaak verheft. Volgens hem is wetenschappelijk aangetoond dat het bestrooien van levende dieren met zout een ware marteling is.

Kozijn heeft het Nederlands Visbureau om advies gevraagd. Dat stelt dat er geen andere manier voor het doden van palingen is.

Kloosterman heeft een brief geschreven aan de Staten van de Provincie Noord-Holland. Twee Statenleden hebben positief gereageerd.

Vanuit de bevolking van 's-Graveland heeft Kozijn nog geen enkel afwijzend geluid vernomen. "Integendeel, men kijkt er naar uit." 


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...