... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Emmaweg en drempels

's-Graveland, 8 augustus 2001. het voorstel van het College om 15 drempels op de Emmaweg aan te leggen en de weg tot 30Km zone te bestempelen werd vanavond besproken in de Commissie Grondgebied. Gedurende de discussie bleek het cruciale punt te liggen bij het feit dat de Raad indertijd een besluit genomen heeft over de aanleg van vier drempels op de Emmaweg in combinatie (gekoppeld aan) het plaatsen van flitspalen op Noorder- en Zuidereind.

In het voorstel dat vanavond besproken werd stonden 15 drempels en geen flitspalen. Daarover waren de Commissieleden zeer verdeeld.

De discussie liep als volgt:

Jan van de Broeck (CDA) riep in de herinnering dat zijn fractie indertijd verdeeld stemde. Hij was toen voor het voorstel, Douwe van Essen, de fractievoorzitter was tegen omdat hij geen drempels meer in het dorp wilde. Jan steunt het nu voorliggende voorstel.

Nadja Jungmann (D66) Begon met te zeggen dat er een nieuw voorstel ligt met 15 drempels in plaats van de vier uit het voorstel dat indertijd door de Raad is aangenomen en bovendien zonder de flitspalen waarover ook besloten was. Zij kon daardoor nu niet oordelen over de uitvoering van een raadsbesluit dat al genomen was, maar moest over een nieuw voorstel oordelen.

Zij hield aan haar standpunt van destijds vast (geen drempels, maar sluizen of andere verkeersremmers) en zal dus tegen het voorstel stemmen. Zij herinnerde de Commissie aan het feit dat het voorstel indertijd met 1 stem van Gerrit van de Broek (VVD) over de streep was gekomen, maar dat Gerrit bij die gelegenheid zei dat hij absoluut niet meer dan vier drempels wilde en bovendien alleen in combinatie met flitspalen. Zij concludeerde daaruit dat dit voorstel het niet zou halen, omdat er nu een voorstel met 15 drempels, zonder flitspalen voor ligt.

Rie Boeve van de PvdA/GL, vond de drukte over 4 of 6 of 7 drempels nogal overtrokken. Toen zij er door de andere leden op werd gewezen dat het er niet 4, niet 5, niet 7, maar 15 zouden worden, keek zij zeer verrast. Zij bleef het voorstel echter steunen, want zij is voor drempels. Op haar vraag of 15 drempels duurder zijn dan 4 kon Wethouder Neef bevestigend antwoorden. Hoeveel meer werd niet bekendgemaakt, dit om aannemers die gaan bieden op het werk, niet de prijs te verklappen waarvoor zij de order kunnen krijgen.

Henk de Kloet van Dorpsbelangen was het volledig eens met Nadja Jungmann. Als het College de koppeling tussen de drempels en de flitspalen zou weglaten, dan ligt er een nieuw raadsbesluit, zo zei hij. En daar zal zijn fractie tegen stemmen.

Er ontspon zich over het woord koppeling een heftige discussie. Wethouder Neef zei dat de koppeling nog steeds bestaat, maar dat onbekend is of de Officier van Justitie wel akkoord zal gaan met het plaatsen van z.g. "politieke flitspalen". Hij hield een pleidooi voor de instemming met dit deel van de plannen "want hij heeft naar de bevolking geluisterd via het open planproces". "Dit willen de mensen. Dan ben ik niet zo arrogant om het beter te weten."

Door Henk de Kloet (DB) werd hij erop gewezen dat hij ooit heeft gezegd dat er tijdens zijn wethouderschap nooit meer nieuwe drempels aangelegd zouden worden. Wim Neef zei dat zijn inzichten gewijzigd zijn.

Dick 't Hoen (VVD) zei tenslotte dat een deel van zijn fractie voor de plannen met de Emmaweg is. Hij raadt aan om besluitvorming over de flitspalen en de drempels te ontkoppelen en nu het vorstelover de Emmaweg aan te nemen. Wim Hafkamp zal samen met hem voor de plannen stemmen. Over de positie van Gerrit van de Broek in zijn fractie liet hij zich niet uit.

Aansluitend hielden drie insprekers, de heer Muller van het comité Emmaweg Veilig en twee aanwonenden, Ans Steenvoorden en Raymond Dietrich een vurig pleidooi voor het aannemen van de plannen voor de Emmaweg.

Eind augustus zal het voorstel in de Gemeenteraad behandeld worden. Er is haast bij, want in verband met subsidie moet de zaak voor 1 november aanbesteed zijn.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...