Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Referendum nieuwe burgemeester

Wijdemeren, 23 augustus 2001. De G&E meldt vanavond dat Wijdemeren mogelijk de primeur krijgt van een referendum over de keuze van de nieuwe burgemeester. Enige weken geleden werd, na veel machtsvertoon van het Kabinet richting de VVD, een wet aangenomen die een referendum over een nieuwe burgemeester mogelijk maakt. Voor 't Gooi betekent dat in Laren en in Wijdemeren deze mogelijkheid nu gebruikt kan gaan worden.

De Vertrouwenscommissie uit de Gemeenteraad draagt voortaan twee kandidaten voor ter benoeming. Als de Gemeenteraad daartoe besluit, dan kan er een raadplegend referendum georganiseerd worden over de burgemeesterskeuze. Uiteindelijk benoemt de Commissaris van de Koningin uit die twee overgebleven kandidaten de enige echte Burgemeester.

Nico Postma heeft de stemming onder de politieke partijen in Wijdemeren gepeild en kwam in de krant met het volgende boeket meningen.

Co de Kloet van DBG vind het een prima idee om de burgers inspraak te geven bij de keuze van hun nieuwe burgervader. Ook D66 in Nederhorst den Berg en in 's-Graveland vinden het een goed idee. Lia Moote van de PvdA in Loosdrecht heeft er ook wel oren naar. "Het klinkt leuk en we moeten er niet bang voor zijn."

Heel anders denkt Wim Neef, de beoogde lijsttrekker van het CDA, erover.
"Het CDA is tegen." :verklaart hij.

Els van Hall, de lijsttrekker van de VVD, is voorzichtig. Zij weet nog niet wat het standpunt van de VVD is en houdt zich wat op de vlakte. "In het algemeen is de VVD geen voorstander van referenda". (Dat was de oplettende lezer de afgelopen jaren vast niet ontgaan. Het leidde zelfs recent tot de nacht van Wiegel en een kabinetscrisis. Een paar weken geleden was het weer spannend rond het referendum en de VVD. Red.

Harm Piek van GroenLinks voelt er niets voor. Hij noemt het burgemeestersreferendum "schijndemocratie".

Co de Kloet is het daar helemaal niet mee eens. Hij vindt dat we eindelijk een stukje in de richting van een gekozen burgemeester komen.

Jan Goudberg, burgemeester van Nederhorst den Berg (en lid van de VVD), vindt het onverstandig. Het kost teveel tijd en Wijdemeren heeft op 1 januari een nieuwe burgemeester nodig.

Ook dat vindt Co de Kloet flauwekul. 1 januari wordt toch niet gehaald vindt hij en Wijdemeren gaat heus niet failliet zonder burgemeester.

Nadja Jungmann van D66 in 's-Graveland zegt dat het referendum moet worden uitgevoerd nu de mogelijkheid er is waarvoor D66 zo hard heeft gevochten. De vertraging in de beschikbaarheid van de nieuwe burgemeester ziet zij niet als een probleem. "We kunnen best een half jaar met een interim." Felix Flameling van D66 Nederhorst den Berg vindt het referendum een buitengewoon interessante gedachte.


Het Wijdemeerse weer: zeer warm, 30 graden, vochtig, zwoele avond

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...