Vorig bericht

 Volgend bericht


Democratie?

2 december 2000. In de Gooi- en Eemlander staan vandaag een paar pagina vullende artikelen over het functioneren van de lokale partijen in de Gooi- en Vechtstreek. Er is door de G&E een enquete gehouden onder alle partijen in de regio waarin gevraagd is naar het reilen en zeilen van raadsfracties, afdelingen, leden en wethouders. 65 lokale afdelingen deden mee met de enquete. Daaruit komt een uiterst droevig beeld naar voren.

Het blijkt dat de ledenaantallen overal drastisch gedaald zijn. Op sommige plaatsen zijn bestuursfuncties van afdelingen niet meer in te vullen. Ook nieuwe aanwas van jongere leden stagneert. "Partijen, gemeenteraden en colleges worden voornamelijk gedomineerd door witte 55+ mannen." :schrijft de krant. Was in de jaren vijftig nog tien tot vijftien procent van de kiezers lid van een politieke partij, in 1998 was dat nog maar 2,5%.

Er zijn een aantal redenen aan te geven voor de teruggang. Zo is bijv. de verhouding tussen de tijdbesteding en de betaling van een raadslid is volstrekt zoek. In kleine gemeenten zoals 's-Graveland, Nederhorst en Loosdrecht krijgt het raadslid fl. 3500 tot fl. 4000 per jaar. En dat voor ongeveer twintig uur werken per week, meestal in de avonduren. Voeg daarbij dat dit bedrag belastbaar is en dus circa 50% naar de fiscus verdwijnt en het is duidelijk dat je het voor het geld niet hoeft te doen. Een krantenwijk levert meer op.

Iemand die in de raad wil hoeft zich maar aan te melden bij een partij en zit in no time in de raad en binnen twee jaar kan hij wethouder zijn omdat de partijen al blij zijn als er iemand beschikbaar is. De VVD in Nederhorst meldt in het artikel dat de gemiddelde leeftijd van de leden gestegen is naar 60,16 jaar.

Een ander probleem dat gesignaleerd wordt is dat partijen geen actieve leden meer hebben. Incidenteel wil iemand nog wel eens iets doen tijdens de verkiezingscampagnes, maar structureel zijn het enkelingen waar de partijen op drijven en dat al jaren lang. Dit maakt dat de doorstroming volstrekt stagneert.

"Geschikte kandidaten zijn met hun normale werk al zeer druk bezet, en hebben geen tijd voor het vele werk van bijvoorbeeld raadslid. Wat resteert zijn gepensioneerden, huisvrouwen, etc." (CDA Laren). In 's-Graveland is het al niet anders als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de raadsleden en de moeite die men heeft om raadsleden te vinden.

De Loosdrechtse PvdA zegt in de enquete dat alle bestuursfuncties (voorzitter, secretaris en penningmeester) in 1 persoon verenigd zijn. In Weesp is de PvdA van 450 leden teruggevallen naar 75. D66 Almere schrijft dat er ook financiële gevolgen zijn. De partij kan het bijna niet meer opbrengen om een afdelingsblad uit te geven, advertenties te plaatsen en bijeenkomsten te organiseren.

De commissie Elzinga constateerde enige tijd geleden in haar rapport "Dualisme en lokale democratie" dat partijpolitiek in veel gemeente zo dood is als een pier. Een zorgelijke ontwikkeling voor degenen die willen dat raden een afspiegeling zijn van de samenleving om de democratie vorm te geven.


Vorig bericht

Home

 Volgend bericht