Vorig bericht

 Volgend bericht


Verklaring CDA/Dorpsbelangen

1 december 2000. Nadat de begrotingsbehandeling was afgesloten werd gisterenavond de reguliere raadsvergadering hervat. René Voigt liet de politieke situatie van dit moment op de agenda zetten. Toen dit punt aan de orde was las hij een verklaring voor namens Dorpsbelangen en CDA. Hij zei dat het een publiek geheim was dat het al langer niet zo goed ging tussen Dorpsbelangen en CDA enerzijds en D66 anderzijds. Vervolgens gaf hij een aantal redenen waarom de beide fracties de samenwerking met D66 opgezegd hebben. In het kort kwamen die neer op de volgende punten:

Hij stelde dat als gevolg van dit alles doorgaan als minderheidscoalitie het enige alternatief was.

Kozijn drong er vervolgens bij de raadsleden op aan om er geen ouderwets 's-Gravelands worstelpartijtje van te maken en zich waardig en ingetogen te gedragen.

Nadja Jungmann (D66) zei het jammer te vinden dat de kwalificatie "kinderachtig" door de beide partijen gebruikt was, maar verder weinig toe te willen voegen aan al hetgeen al in de pers te lezen was. Zij sloot af met de constatering dat er op de door Voigt aangehaalde punten verschil van inzicht bestaat.

Wim Hafkamp (VVD) vond het jammer dat Douwe van Essen (fractievoorzitter CDA) niet aanwezig was. Hij kon zich herinneren dat niet slechts D66 maar ook van Essen diverse malen tegen voorstellen van het college had gestemd. Hij vroeg Jan van den Broek (plaatsvervangend fractievoorzitter CDA) of er ook brieven met een strekking als die aan D66 gestuurd waren naar van Essen en of deze ook zou worden weggestuurd. Van den Broek reageerde door te stellen dat de VVD zich maar moest bezighouden met de verdeeldheid in eigen huis, dan zou het CDA dat ook doen.

Kozijn greep in en maande tot kalmte.

Rie Boeve (PvdA/GL) zei dat deze partij absoluut niet wil deelnemen in de zittende coalitie, maar wel de voorstellen constructief zal beoordelen. Zij vroeg of de voorstellen in een eerder stadium aan de raad voorgelegd kunnen worden nu het college moet zoeken naar meerderheden.

Nelleke Schenkkan was verheugd over de nieuwe situatie. Algemeen Belang heeft altijd gepleit voor afschaffen van coalitie en oppositie, maar besluitvorming raadbreed. Zij denkt dat de partijen in de raad zich nu beter kunnen profileren en herkenbaarder zullen zijn.

Co de Kloet (DB) stelde dat ook hij altijd voor een dualistisch systeem in de raad was, maar daar, ook in de eigen fractie, geen gehoor voor te vinden. In de toekomst zal hij op ad hoc basis overleg met één of meerdere fracties openen om een meerderheid bij elkaar te krijgen.

Wim Neef (wethouder CDA) zei alle vertrouwen te hebben in het functioneren van dit minderheidscollege.


Vorig bericht

Home

 Volgend bericht