Even geduld pagina wordt geladen...

 

augustus  2000

Persbericht en Wetsvoorstel

31 augustus 2000. Vandaag werd bekend dat de gemeenten 's-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken heeft ontvangen waarmee hij de gemeenten het wetsvoorstel tot herindeling stuurt. Dat is bijzonder snel gegaan. Nu is het wachten op de behandeling in Tweede- en Eerste Kamer. En daarna in november 2001 verkiezingen. Meer weten? Ga naar Wijdemeren en klik hier.


Ankeveen klaagt

30 augustus 2000. Uit Ankeveen werd ons het volgende webadres toegezonden. Het blijkt een site te zijn waar u kunt klagen. In dit geval wordt er uitgebreid over het parkeren in Ankeveen geklaagd, verluchtigd met foto's.

Even kijken? http://nederland.klaagt.nl/ankeveen.htm 


Dure Plannen

30 augustus 2000. Zoals in iedere gemeente worden er in de loop van de tijd plannen gelanceerd. Soms worden die plannen uitgevoerd, soms ook niet en soms liggen ze te wachten op uitvoering. 's-Graveland heeft de kosten van alle plannen in de kast eens op een rijtje gezet. En dat is even schrikken. Er ligt volgens de Gooi- en Eemlander voor 98 miljoen gulden aan plannen. Het duurste project is de ontwikkeling van de landhuizen op de belt Groenewoud (80 miljoen). Andere projecten zijn de verplaatsing van de Antoniusschool, seniorenwoningen bij Oudergaard, jongerenhuisvesting aan de Zuidsingel en het recreatiestrandje aan de Zuwe. Bodemsanering is dan nog niet eens in het lijstje opgenomen. De commissie grondgebied gaat er volgende week donderdag over praten als het zomerreces weer afgelopen is.


Gondelvaart 2 september

29 augustus 2000. In de G&E van vanavond een vooruitblik op de gondelvaart van a.s. zaterdag. Vanaf 13.30 zal er op de Kortenhoefsedijk de jaarlijkse braderie gehouden worden met vijftig kramen waaronder oude ambachten en zelfgemaakte artikelen. Volgens Voorzitter Yvonne Sikking van de Stichting Blok (Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef) zijn de kraamhouders erg enthousiast. Om 19.00 zal Amicitia een uitvoering geven op de splitsing van de Kortenhoefsedijk en het Dode Eind. 
Yvonne Sikking

Van 19.00 tot 19.30 kunnen de gondels bekeken worden waarna zij gaan varen van het Kanaal naar de Kortenhoefsedijk. En als u door het dorp rijdt kan de gondelvaart u ook niet ontgaan, want het hangt vol met affiches.


Nieuws Nederhorst den Berg

29 augustus 2000. Er is voor Nederhorst den Berg een nieuwspagina geopend. Er staan bijdragen op die een Berger ons toe zond. Neem er eens een kijkje.


Feest

26 augustus 2000. Vandaag was het overal feest. In Kortenhoef werd de wiellerronde verreden en in Amsterdam vond tegelijkertijd de Uitmarkt en Sail2000 plaats, waar Andrea van den Brand optrad met haar vertolking van de Zuiderzeeballade. (Er kwamen 900.000 mensen op af.) Het weer was fantastisch, zonnig, klein windje, circa 25 graden.

Hieronder wat sfeerimpressies van de wielerronde.


Daar bij die haven....., 


Laatste stuk fietspad

23 augustus 2000. De Gooi- en Eemlander meldt dat de provincie 80% subsidie wil geven voor het doortrekken van het fietspad langs het Zuidereind. Nu loopt het fietspad eigenlijk dood over de Beresteinsevaart. Het laatste stuk moet toch over de weg en de brug over het kanaal worden afgelegd. Het nieuwe fietspad zou achter de sportterreinen en achter de huizen aan het laatste stuk Zuidereind moeten komen. Om het kanaal op een veilige manier over te steken zou er aan de bestaande brug een fietspad gebouwd moeten worden. Omdat de brug van Hilversum is zal daarmee overleg gestart worden. In oktober zal wethouder Neef een voorlichtingsavond organiseren voor de omwonenden.


Afrika in Kortenhoef

23 augustus 2000. Op de kwekerij van Krijn Spaan aan de Kromme Rade 5 worden tot en met zondag de tuindagen gehouden. De dagen staan in het teken van Afrika, met bijzondere en specifiek Afrikaanse planten. Bovendien zijn er ook Afrikaanse kunstwerken te zien uit Zimbabwe. Open dagelijks van 10.00 tot 17.00. Toegang fl. 3,50, kinderen gratis.


Kijkje achter de ronde

23 augustus 2000. In de Wie Wat Waar die vandaag in de bus gleed, staat een groot stuk met foto's van Joop Glijn over de wielerronde. Zaterdag is het weer zover. Wielerliefhebber burgemeester Kozijn wordt door hem geinterviewd in zijn functie van voorzitter van het organisatie-comité. Kozijn geeft aan dat goede sportevenementen als de Tour de France en Euro2000 een enorme stimulans zijn voor de betreffende sporten. Hij wijst ook op de strijd die de amateurs hier zullen gaan leveren omdat er, dankzij de vele sponsors, een hoog prijzenpakket is te verdienen.

Om de dag nog verder aan te kleden wordt er een ballonvaart verloot, zijn er speeltuigen voor de kinderen en zal er zelfs paling gerookt worden. Niet als wedstrijd, maar gewoon omdat het leuk is en lekker ruikt.

Ook Piet van Enk (de koersdirecteur) wordt nog even door Joop bevraagd. Piet werkt al 14 jaar mee aan de organisatie van de ronde. Hij vertelt dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden vanwege de veranderende mentaliteit. Hij pleit voor bundeling van een groot aantal evenementen in een feestweek zoals dat in Nederhorst gebeurt.

Al met al ziet het er weer prachtig uit voor de ronde a.s. zaterdag.

PS. Als u aan het parcours woont, vergeet dan niet uw auto elders te parkeren en huisdieren en kinderen onder controle te houden, opdat die niet de weg op schieten en een ongeluk veroorzaken. 


Oversteken met Hindernissen

21 augustus 2000. Een inwoner van onze gemeente stuurde ons bijgaande foto. Hij merkte op dat het leven van voetgangers ook niet altijd over rozen gaat. Als je, komend van de Smidsbrug, naar de bushalte van lijn 122 aan de Leeuwenlaan wilt, dan moet je een aantal hindernissen nemen. Als je recht oversteekt over de zebra, dan kom je in een fuik van een heg, een hek en twee stoplichten. Daarna moet je alsnog een kruising van twee fietspaden oversteken (zonder zebra) om daarna over het fietspad je weg te vervolgen naar de bushalte. (Lijkt ons met kinderwagens ook niet echt ideaal. Het was ons nooit zo opgevallen. Toch morgenochtend eens even kijken. Red.)


Gondelvaart Loosdrecht: Wijdemeren alom

21 augustus 2000. In de Gooi- en Eemlander van vanavond twee grote stukken over de gondelvaart in Loosdrecht, die voor een groot deel in het teken stond van Wijdemeren. Er werd in ruime mate de draak gestoken met de nieuwe gemeente. Zeilschool de Vuurtoren schreef: "Gemeente Wijdemeren? We kunnen hier de kont niet keren." De boot van't Kindertrefpunt riep ertoe op om Sail2005 in Wijdemeren te organiseren. "Geboren: Wijdemeren. Roepnaam: Loosdrecht" schreef het duo Dankers-Stigter.

Oud-brandweercommandant Jan Guntenaar heeft een uitgesproken mening over de naam. "Wijdemeren, ik vind het een naam van niks. Dat is vaak zo met nieuwe gemeenten." en " Wat mij betreft hadden ze als naam 's-Graveland gekozen. Dat ligt mooi in het midden van de nieuwe gemeente en iedereen in het land kent die naam."

(Meneer Guntenaar, er is nog hoop... Als de nieuwe gemeenteraad dat zo besluit, dan heet de nieuwe gemeente 's-Graveland of Loosdrecht of Nederhorst den Berg. Red.)


Groeten uit Duitsland

20 augustus 2000. In de reacties voor de reactielijn troffen wij een leuke bijdrage aan. Iemand die al 30 jaar uit Kortenhoef weg is, maar vroeger 10 jaar op de Sandersonhof heeft gewoond, doet ons allen de groeten. En kijk dan ook even naar de oproep van P. Hageman-Boerstra inzake eventuele woningruil.


Wielerronde

20 augustus 2000. Bij een rondgang door het dorp kan het je niet ontgaan. Op 26 augustus vindt de jaarlijkse wielerronde van Kortenhoef plaats. De foto's hieronder spreken voor zich. (Zware concurrrentie voor Sail 2000 en de Uitmarkt in Amsterdam...)


AH (Landwaart) breidt uit

18 augustus 2000. G. Landwaart, eigenaar van het AH filiaal op de Meenthof mag van het College van B&W zijn zaak met zestig vierkante meter uitbreiden. Hij heeft zijn oog laten vallen op het pand van de buurman, de Kaasspecialist. Wanneer dit gaat gebeuren staat nog niet vast. Hij is nog in onderhandeling. Landwaart is tevreden over de omzet van de AH vestiging. Maar hij heeft de ruimte hard nodig, zo stelt hij. 

Toen de Meenthof werd gebouwd en begin 1998 geopend, vond er een strijd plaats over de vierkante meters die Super de Boer toegewezen kreeg en de oppervlakte die AH zou krijgen. Er waren toen zelfs contractueel vastgelegde afspraken gemaakt dat de zaken min of meer gelijk op zouden gaan.
Kennelijk is die strijdbijl inmiddels, zoveel jaar later, begraven.


50ste huwelijk

18 augustus 2000. Vanmiddag werd het vijftigste huwelijk van dit jaar (van deze eeuw...) in het gemeentehuis van 's-Graveland gesloten. Toevallig was het bruidspaar dat deze mijlpaal bewerkstelligde Tamara van Essen en haar man Theo Joustra. Tamara is een dochter van fractievoorzitter Douwe van Essen van het CDA. (50 huwelijken per jaar op 9200 inwoners, trouwlustig volkje die 's-Gravelandse burgers.)

Welkom op het Gemeentehuis van 's-Graveland.


Gaslek deel ll

18 augustus 2000. Vandaag bracht de Gooi- en Eemlander nogmaals een groot artikel op de voorpagina van het regiokatern over het gaslek. Een foto van Hennie Westholter voor haar met modder besmeurde camper siert het artikel. Nadat er om half zeven door de gasbuis geboord was en er een modderfontein was opgespoten, moest ze ijlings haar huis uit en tot half elf wachten voor ze weer naar huis mocht. De brandweer vond ze erg aardig. "Van hen kregen we koffie en frisdrank" :aldus Hennie in de krant.


Gaslek

17 augustus 2000. Langs de Loodijk is men al enige weken bezig om kabels te leggen. Kilometers kabel. In de berm. Voor de internetters onder ons is het te hopen dat dit eindelijk de toegang wordt tot internet via de kabel. Maar dat terzijde. De G&E meldt dat er op de hoek van de Loodijk en de Stichtse Kade onder de weg door geboord moest worden. Omdat daar al een gasleiding lag ging dat mis. Gelukkig roken de boorders een doordringende gaslucht waarna zij de brandweer waarschuwden. De dichtstbijzijnde woning werd ontruimd. Om alle gevaar van ontploffingen te voorkomen werd ook de electriciteit afgesloten.


Activiteitenkalender Nederhorst

15 augustus 2000. Een vriendelijke Berger zond ons de activiteitenkalender van Nederhorst den berg voor de komende maanden. Omdat er toch al wat saamhorigheid begint te ontluiken hebben wij hem op internet gezet. U kunt hem hier bekijken. Uit de kalender blijkt dat de Bergers de 's-Gravelandse buitenhuizen komen bezoeken. Dus, 's-Gravelanders en Loosdrechtenaren, bezoek ook eens Nederhorst den berg.


Skatetocht Nederhorst

14 augustus 2000. Volgende week is in Nederhorst den Berg de tweede keer dat de skatetocht gehouden wordt, aldus de G&E van vandaag. De tocht (Ronde van Overmeer) staat inmiddels op de officiële lijst van de KNSB, waardoor er veel meer mensen dan vorig jaar verwacht worden. Arie van Houten van de organisatie verwacht 500 man. De tocht is 23 kilometer lang en voert van Nederhorst den Berg naar het Melkhuisje in Hilversum om langs de Franse Kampweg weer terug te gaan. (Start tussen 14.00 en 14.30, startkosten fl. 10,--, startplaats Partycentrum de Herberg) 


Wijde Blik, Loosdrecht

14 augustus 2000. In de Gooi- en Eemlander vandaag een stuk over de eilanden in de/het Wijde Blik. De vijf eilanden zijn geheel opgeknapt en bieden nu ruimte aan 75 aanlegplaatsen.De motor achter de opknapbeurt was de Watersportvereniging Kortenhoef (WVK) met subsidies van diverse andere instanties. Omdat het tegenwoordig mogelijk is om "een rondje Loosdrecht" te varen ('s-Gravelandsevaart - Hilversums Kanaal - 't Hemeltje - Vecht - Mijndense Sluis - Loosdrechtse plassen) is het gebied aanmerkelijk beter bereikbaar. Nu staat de opknapbeurt van het strandje aan de Zuwe nog op het programma om de recreatiemogelijkheden van de Wijde Blik af te ronden. Wethouder Neef van 's-Graveland hoopt dat dit werk voor de herindeling afgerond kan worden.

Pikant detail: Boven het artikel stond "Loosdrecht", terwijl de Wijde Blik toch echt gemeente 's-Graveland is. De herindeling werpt zijn schaduwen vooruit zeker als het om de "Wijde Meren" gaat.


Reorganisatie Websites

8 augustus 2000. Deze site wordt onder water gereorganiseerd, want dat moet af en toe gebeuren om hem goed te kunnen blijven onderhouden en om achterstallig onderhoud weg te werken. Als alles goed gaat merkt u er niets van. Maar het kan betekenen dat u een keertje een "Page Not Found Error 404" of een dergelijke melding krijgt. Wij doen ons best de overlast tot een minimum te beperken, maar het is niet voor 100% te voorkomen.

Als u via de homepages van ankeveen.nl, kortenhoef.nl, sgraveland.nl of wijdemeren.nl binnenkomt heeft u er het minste last van, want dat is de basis van de hele site waar alle links aan gekoppeld zijn. Als u direct inprikt op een bepaalde page midden in de site, dan kunt u voor verrassingen komen te staan.

Heeft u het bovenstaande verhaal helemaal niet begrepen? Niets aan de hand als u via de homepages van Plassennet binnenkomt.


Uiver

6 augustus 2000. Hans Schouten zond ons nog enige toelichting op het bericht van vorige week over het vliegfeest in Loosdrecht waar ook een foto van de Uiver bij geplaatst was. Hij schrijft:

Ik heb een oud boek :  Met de "UIVER" naar Melbourne.
Daarin vond ik hoe de naam Uiver is ontstaan. De KLM  noemde haar vliegtuigen op de Indië-route naar vogels waarvan de eerste letter overeenkomt met de laatste letter van het registratieteken.
Zo heette de HP-AIP Pelikaan en de HP-AJA Arend. De letters van de DC 2  zijn HP-AJU
De naam Uil lag voor de hand  Maar de KLM bezat reeds een machine, die de naam Uil voerde.

Totdat men op het idee kwam om de machine "Uiver" te noemen, met welke naam men in de Betuwe dialectisch de Ooievaar noemt.

Hans Schouten


Moeilijk die namen

3 augustus 2000. De redacteuren van de Gooi- en Eemlander hebben het er maar moeilijk mee. In het artikel van Mandy Pijl van gisteren stond dat Plassennet het domein s-graveland.nl beheert, naast ankeveen.nl en kortenhoef.nl. 

In de keten die een artikel bij de krant aflegt zit ongetwijfeld iemand te corrigeren. Die dacht natuurlijk sgraveland? Dat is fout. Het moet 's-graveland zijn. Hoewel... Een apostrof in een internetdomeinnaam? Ziet er wel erg gek uit. Weet je wat? Ik haal de apostrof weg, dan ziet het er toch netjes uit. Zo, klaar! Maar ja zo werkt het niet in de virtuele wereld. Computers zijn altijd heel erg kritisch op punten en komma's en internetcomputers zijn niet anders. Daarom ging het even mis denken wij.

Vandaag werd dat gerectificeerd in de G&E. 

www.s-graveland.nl is nu juist weer de "one and only" echte onvervalste beschermde en geregistreerde naam van de website van de Gemeente 's-Graveland. En Plassennet beheert www.sgraveland.nl Maar ja, die dingen gebeuren... Zo was wijdemeren.nl in de krant tot voor kort van de gemeenten. Het wordt tijd voor de nieuwe domeinnamen waar sprake van is. Een aardige toevoeging voor gemeenten lijkt ons .gem . In het Engels betekent "gem" sierraad. De parel van de Vechtplassen www.loosdrecht.gem . Mooi toch?


En op de Kabelkrant...

3 augustus 2000. Vaak is de kabelkrant wat eerder dan de papieren versie. Dit keer was het andersom. Vandaag stond dit bericht er op.

Enige nuancering van het bericht lijkt ons nodig. 
De gemeenten Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen? Fuseren tot Wijdemeren? Dit bericht dateert kennelijk van voor 1966, de samenvoeging van deze drie gemeenten tot de gemeente 's-Graveland. Ongetwijfeld wordt bedoeld de gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland.

En dan ook nog dit: De aanvraag van de gemeente was naar eigen zeggen eerder bij XS4ALL, maar bleef daar op één of andere manier hangen. De aanvraag van Plassennet was daardoor eerder bij de Stichting Domeinregistratie ondanks dat Plassennet pas een week na het bekend worden van de werknaam haar aanvraag indiende. En bij de Stichting telt nu eenmaal, wie daar het eerst komt, het eerst maalt.

Misschien toch ook eens iets voor u om te bekijken als u een bedrijf heeft en geen domeinnaam....


Plassennet in de G&E

2 augustus 2000. Het heeft even geduurd, maar vandaag kwam het er toch van. Plassennet was zelf onderwerp van twee grote artikelen in de Gooi & Eemlander. Mandy Pijl schreef ze. Het artikel op de voorpagina van het regiokatern beschrijft hoe de domeinregistratie van www.wijdemeren.nl door de gemeente 's-Graveland bij XS4ALL de mist in ging en hoe Plassennet, na een week gewacht te hebben, toen maar het domein reigistreerde omdat er geen enkele activiteit op dat front te bespeuren was. Een spel van misverstanden met als resultaat dat het domein nu bij Plassennet berust.

In een artikel met foto van Bert de Kloet en Rik Jungmann wordt beschreven wat Plassennet met deze site voor ogen heeft. Een soort modern virtueel dorpsplein waar de dorpsbewoners elkaar ontmoeten, de laatste nieuwtjes horen en van elkaar leren. En om het dorpsplein heen de plaatselijke middenstand die met uithangborden en andere reclame probeert klandizie de winkel in te krijgen.

Het verschil met het echte dorpsplein is dat ook mensen van buiten het dorp, zelfs uit het buitenland, even gemakkelijk deel kunnen nemen aan het dorpsleven. Ook nu gebeurt dat al. Er komen bezoekers uit 15 tot 20 landen. Een aantal daarvan hebben hier gewoond of zijn hier geboren. Als voorbeeld van bezoek van buiten het dorp wordt in het artikel de inschrijving voor de Drie Dorpenloop genoemd. Er kwamen tal van inschrijvingen binnen via deze site. (Overigens niet de helft zoals het artikel meldde, maar wij waren wel gevleid dat het er stond.)

Het interview vond afgelopen maandagmiddag plaats in het zonnetje. Plassennet zou Plassennet niet zijn als we er niet weer net iets extra's aan toevoegen. Vandaar dat wij ook de achterkant van het interview laten zien. (Dat ziet u nergens.) Hieronder een foto van Mandy Pijl van de Gooi- en Eemlander die Rik Jungmann interviewt. De foto is gemaakt door onze huisfotograaf Bert de Kloet.


Foto: Bert de Kloet


nieuwshome.gif (2185 bytes)