WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eerste Verkiezingsdebat
Wijdemeren, do 1 maart 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vorige week vrijdagmiddag vond in De Drie Dorpen het eerste verkiezingsdebat plaats georganiseerd door de gezamenlijke ouderenbonden.

De middag werd geleid door Cor Koster, de voorzitter van de gezamenlijke ouderenbonden en Rik Jungmann de redacteur van de Wijdemeerse Webkrant. Cor Koster opende met een bedankje aan de PCOB en de KBO. Voor de ANBO had hij weinig warmte over. "Die club wilde niet bijdragen. die houdt niet van zijn leden." Omdat Rik Jungmann geen notities voor een artikel kon maken bood college Herman Stuijver van het Weekblad Wijdemeren zijn diensten aan de WWK aan. Het resultaat leest u hieronder.

Campagne GR2018


Debat in Drie Dorpen biedt weinig duidelijkheid

Door: Herman Stuijver

ANKEVEEN- Als acht politieke partijen meedingen naar 19 zetels in de Wijdemeerse gemeenteraad geeft dat voldoende keuze. Anderzijds wordt het kiezen uit zoveel smaken ook lastiger, vooral als de verschillen niet bijster groot zijn. Dat was het beeld na afloop van het verkiezingsdebat afgelopen vrijdag in De Drie Dorpen, georganiseerd door de gezamenlijke ouderenbonden.


v.l.n.r. Robby Israel (O-Lib), Niels Bruinius (CU), Jan-Jaap de Kloet (DB), Stan Poels (PvdA/GL),
Jan Verbruggen (CDA), Nanne Roosenschoon (D66), Alette Zandbergen (DLP), Sorrel Hidding (VVD).

Een kleurrijk beeld met veel affiches, flyers, ballonnen, pennen en ander promotiemateriaal in een redelijk gevulde zaal, met hoofdzakelijk volgers van politieke partijen. De stemming zat er goed in en de zestien kandidaten (twee per partij) deden hun best om de aanwezigen te overtuigen. Bij het voorstellen prees Rosalie van Rijn de zichtbaarheid van haar CDA en vond Gert zijn Lokale Partij de enige echte. Martin Vuyk hechtte aan het rationele denken van OLib en Joost Boermans prees D66 aan als krachtig en open, terwijl Esther Kaper van de ChristenUnie wees op haar partij als ‘van christenen, voor iedereen’. Ria Hennis zei dat de naam Dorpsbelangen al genoeg zei en VVD- voorvrouwe Sieta Vermeulen nam de tijd om uit te leggen waarom haar partij tegen zelfstandigheid is. Tot slot roemde Sandra van Rijkom het sociale en groene aspect van haar combinatiepartij PvdA/GroenLinks.

Gek genoeg kwam het ouderenbeleid niet bijzonder uit de verf. Terwijl gespreksleider Cor Koster bij aanvang vertelde dat een kwart van de Wijdemeerders ouder is dan 65 jaar. Natuurlijk vonden alle partijen dat de woningbouw gericht moet zijn op de senioren die voor doorstroming zorgen en dat het sociale beleid moet zijn afgestemd op goede zorg en bestrijden van de eenzaamheid. Op de vraag waarom er 7 ton overschot van het sociale domein is overgeheveld naar de algemene reserve kwamen geen heldere antwoorden. Misschien had Robby Israel (OLib) gelijk dat je ouderen niet als een aparte categorie moet beschouwen.

Fusie

Het belangrijkste item van 21 maart, wel of geen fusie met Hilversum, kwam zijdelings aan de orde. Gert Zagt (DLP) hekelde het feit dat de raad vier jaar achter de feiten had aangelopen en geen eensgezind standpunt had kunnen innemen over de toekomst. Waarop Rosalie van Rijn (CDA) repliceerde dat CDA, DLP, DB en D66 het eens waren over een ambtelijke fusie met Hilversum en Gooise Meren. Martin Vuyk (OLib) zag daar niets in, alleen al omdat Gooise Meren niet wil. Sandra van Rijkom omschreef het fenomeen als ‘Jan zonder Land’ en Sieta Vermeulen als ‘paard zonder wagen’. De ChristenUnie is niet voor herindeling, omdat het draagvlak ontbreekt, anderzijds merkte lijsttrekker Esther Kaper op ‘Hilversum is geen heks’.
Grote eenstemmigheid over de instelling van dorpsraden, al verschilde men over de invulling. Alleen OLib-raadslid Israel zei ‘Nee’, daarvoor had je een gemeenteraad die de plicht heeft om contacten te onderhouden. Ook bleven alle partijen het erover eens dat 1/3 sociaal bouwen een hard punt moet blijven.  

Waar acht partijen met elkaar discussiëren over veel onderwerpen, krijg je veel onuitgesproken standpunten. En ga je van de hak op de tak. Iedereen had wel meer willen vertellen of scherpe vragen willen stellen. Het kwam er niet van. Gelukkig zijn er nog veel momenten tot aan 21 maart om u op de hoogte te stellen.

Esther Kaper, de lijsttrekker van de ChristenUnie, zond Herman Stuijver onderstaande rectificatie/precisering:

Reactie CU

Vorige week stond in het verslag over het debat in De Drie Dorpen: ‘De ChristenUnie is niet voor herindeling, omdat het draagvlak ontbreekt, anderzijds merkte lijsttrekker Esther Kaper op ‘Hilversum is geen heks’. CU- lijsttrekker Esther Kaper wil dat graag nuanceren: ‘De ChristenUnie is niet op voorhand voor herindeling, maar vindt dat onze gemeente niet krachtig genoeg is om zelfstandig te blijven. Als geboren en getogen Kortenhoefse begrijpt ze de gevoelens, maar 'Hilversum is geen heks'.

Bij het nader bestuderen van de bovenstaande foto schoot de onderstaande ondertitel ons te binnen.


Wethouder Jan-Jaap de Kloet kreeg een eng ding in zijn hand gedrukt.
Hij bestudeert het. Wat zou kunnen zijn? Er zit wel een draad aan...
Alle andere personen achter de tafel kijken enigszins angstig en gespannen toe.
Ontploft het, of komt er confetti uit?

bron
WWK
foto
Herman Stuijver
auteur
Herman Stuijver
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief