WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Debat op de Centimeter
Oud Loosdrecht, zo 24 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de raad van donderdag werd gesproken over de herinrichting van de Oud Loosdrechtsedijk. Dat debat kende rare trekjes en verrassende wendingen.

Update 25-9-2017, 15.06: Martin Vuyk (OLib zond een correctie op onderstaand verslag. Wij schreven dat hij tevreden was met het raadsvoorstel. Hij antwoordt ons: "Geachte redactie,
in uw bericht staat ten onrechte dat O-Lib blij was met het voorstel; niets is minder waar. In ons betoog stelden wij dat het plan om iets aan deze weg te doen zeker nodig is, maar dat er zoveel bezwaren waren ingediend, is voor O-Lib reden om de wethouder te vragen dit voorstel uit te stellen. Wij gaven nog mee dat het argument van de wethouder "het moet nu snel, voor de winter" (een argument wat deze wethouder vaker gebruikt) deze keer niet bij O-Lib zou vliegen. Eerst een evaluatie van de 70 reacties, dan pas handelen. Waarvan akte.
"

Er lag een raadsvoorstel om de Oud Loosdrechtsedijk (OLD) vanaf de rotonde bij het politiebureau (voormalig gemeentehuis) tot de rotonde bij de Zodde/'t Bruggetje in Loosdrecht te herinrichten. Tegen die herinrichting kwamen, ook bij de WWK, bezwaren binnen. Yvonne Siemons is bang voor afsluiting tijdens de werkzaamheden. Cor Lam zegt daar ook e.e.a. over, maar heeft ook opmerkingen over de nieuwe inrichting. Hij noemt o.a. de versmalling van de rijbaan. En daar draaide het gisteravond om. De breedte van het trottoir, het fietspad en de rijbaan. Er werd door Alette Zandbergen (DLP) met wethouder Theo Reijn gevochten over de centimeters in de breedte alsof het een commissie was, in plaats van een raad.


Wethouder Theo Reijn (CDA)

Alette Zandbergen (DLP)

Verrassende wendingen

Gert Zagt (DLP) nam, verrassend, plaats op de publieke tribune, omdat hij aan de OLD woont en zichzelf derhalve belanghebbend acht. (Wat ons inziens zeer de vraag is in dit onderhavige geval. red. WWK 1)) Een tweede verrassing was dat er plotseling 70 handtekeningen waren verzameld en ingeleverd van burgers die zich tegen de geplande herinrichting van de OLD verweerden. Onder die handtekeningen, naar verluidt, ook die van fractievoorzitter Gert Zagt (DLP), die waarschijnlijk beter had kunnen blijven zitten en in de openbaarheid zijn mening geven in de raad.

Het begin van twijfel

Erik Torsing (CDA) en Ria Hennis (DB) bleken heel tevreden met het raadsvoorstel. Martin Vuyk (OLib) vond dat er zeker wat aan de weg gedaan moet worden, maar vroeg om uitstel om eerst de 70 bezwaarden te horen. (tekst aangepast in overeenstemming met de bovenstaande reactie. red. WWK) Sieta Vermeulen (VVD) was niet tevreden met de communicatie en de inspraak rond het plan. De 70 handtekeningen deden voor haar de deur dicht. Reden om tegen het voorstel te zijn en het aan te houden. Nanne Roosenschoon (D66) zat op dezelfde lijn als de VVD. "U bent te laat begonnen en moet nu niet zo overhaast te werk gaan, ook getuige de 70 handtekeningen. Dus houdt het plan aan." Stan Poels (PvdA/GL) steunde het plan van harte, al had de communicatie wel deuken opgelopen. "Hoe kan het dat nu plotseling 70 handtekeningen gezet zijn?": vroeg hij zich verbaasd af.


Gert Zagt, aanwonendende van de Oud Loosdrechtsedijk trekt zich terug op de publieke tribune.

Mordicus tegen

Alette Zandbergen (DLP) bleek niet een beetje tegen het plan, nee ze was mordicus tegen het voorstel. Dat kon samengevat worden als: "Dit willen de bewoners niet!!!" Woorden die ze ook zo uitsprak. "De rijbaan wordt niet smaller zoals de wethouder zegt, nee, hij wordt breder!" Ook het overleg met de bewoners was tekortgeschoten volgens haar.

Racebaan van 10 cm breder

Wethouder Theo Reijn kon zijn emoties maar ternauwernood in toom houden toen hij verwees naar een artikel in de Nieuwsster met de kop "1,7 miljoen voor een Racebaan" van de hand van Alette Zandbergen (DLP). "Stemmingmakerij!" Hij verklaarde dat de rijbaan van 6.60 meter breedte terug gaat naar 6.10 meter. Het fietspad daarentegen werd volgens hem breder van 1.20 naar 1.50.

Er ontstond een hevig debat op de millimeter, waarbij de centimeters je om de oren vlogen. Woorden als sjoemelen en goochelen kwamen langs, waarop burgemeester Freek Ossel alle leden vroeg om zich in te houden qua woordkeus.


Schorsing. De klokken gelijk zetten en kijken of alles nog wel klopt.

Versmald of verbreed?

De crux van het verhaal was dat wethouder Theo Reijn op het standpunt stond dat de rijbaan versmald werd (door schuine trottoirbanden niet mee te tellen bij de rijbaan in de nieuwe situatie), terwijl in de oude situatie de ribbeltegels die er nu liggen wel bij de rijbaan werden geteld. Zo werd het fietspad rekenkundig breder in de nieuwe situatie en de rijbaan smaller. Telde je de trottoirbanden/ribbeltegels in beide gevallen bij het fietspad, dan wordt de rijbaan 10 cm breder dan hij nu is en het fietspad blijft 1.20 meter. Alette Zandbergen (DLP wilde van de wethouder horen dat zij geleijk had. Maar Theo Reijn gaf niet toe.

Alette Zandbergen had gelijk. Dat had de wethouder beter toe kunnen geven. Maar onthoud, de weg wordt 10 cm breder dan hij was. 10 cm, waar heb je het over? Niet genoeg voor een racebaan.


Klik op de afbeelding voor een leesbaar plaatje.
De rijbaan binnen de afgeschuinde trottoirbanden
naast het fietspad is 2.90+30+2.90 = 6.10.
10 cm breder dan de oude rijbaan binnen de ribbeltegels


Nog een schorsing de liberalen (D66 en VVD) overleggen,
terwijl de Onafhankelijke Liberaal links rustig de ontwikkelingen afwacht.

Maand uitstel

De combinatie van 70 onverwachte handtekeningen, de twijfel bij enkele fracties en de tekortkomingen in de communicatie aan het eind van de zomer bleken na een schorsing, tot verdriet van wethouder Theo Reijn, toch voldoende voor hem om het voorstel terug te nemen en een maand uit te stellen. Intussen gaat hij spreken met de inwoners van de 70 handtekeningen aan de Oud Loosdrechtsedijk.

Naschrift WWK:

Ter overdenking

1) Wij hechten zeer aan integriteit en handelen in overeenstemming met de eed of belofte die raadsleden hebben afgelegd om geen belangen, beloften of geschenken te laten strijden met het algemeen belang waarvoor een raadslid gekozen is.

Maar wat is het belang van Gert Zagt bij de herinrichting van de OLD? Is dat belang zo groot dat hij niet op zijn raadszetel kan blijven zitten? Dat is ons volkomen onduidelijk. Een belang is iets als een financieel voor- of nadeel, waardevermindering van onroerend goed wellicht? De toe- of afname van overlast of bijvoorbeeld een belang dat je hebt uit hoofde van je beroep of je functie. Of de toezegging dat een bepaalde stem materiëel of immateriëel beloond wordt. Maar welk belang heeft Gert Zagt (DLP) bij de aanleg van een nieuw trottoir, fietspad of rijbaan langs zijn huis?

Verdient hij er aan? Heeft hij een belang in aannemers die wegen aanleggen? Wordt zijn huis meer of minder waard? Wij denken dat dat allemaal echt niet het geval is. Maar welk belang heeft hij er wel bij dat hem op de publieke tribune doet plaatsnemen als het over de OLD gaat? Misschien is het er, maar dan had hij dat toch beter even kunnen aankondigen en uitleggen. Alleen maar daar wonen is niet voldoende, want ieder raadslid stemt altijd ook over de onderwerpen in zijn straat of buurt.

Waarschijnlijk is hij/zij juist wel daarom gekozen!

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief