WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Frans en Duits in Het Jagthuis
Horstermeer, ma 9 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 22 oktober speelt het Gauguin Ensemble (klarinet, cello en piano) in Het Jagthuis werken van Beethoven, Gabriel Fauré en Louise Farrenc.

persbericht

Frans en een beetje Duits in Het Jagthuis

Het Gauguin Ensemble dat zondag 22 oktober in het Jagthuis optreedt bestaat uit klarinettiste Yfynke Hoogeveen, celliste Mayke Rademakers en pianiste Loes van Ras.

Hun concert begint met het mooie Gassenhauer Trio van Beethoven. Het tweede deel van dit werk is van een ontroerende schoonheid. Het derde deel is een set variaties, gebaseerd op een melodietje dat in Beethovens dagen iedereen op straat zong, een ware hit dus. Daarna neemt het ensemble u mee naar Frankrijk en hoort u de klarinettrio’s van Gabriel Fauré en Louise Farrenc. In die tijd was een trio dat bestaat uit viool-cello-piano gebruikelijker dan een klarinettrio. Vandaar dat bij de uitgave van beide werken zowel een klarinetpartij als een vioolpartij verscheen. Ook toen werd er commercieel gedacht, maar u krijgt dus de originelen te horen.

Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras leerden elkaar kennen in hun conservatoriumtijd, spelen al meer dan twintig jaar samen en vormen de kern van het Gauguin Ensemble. Voor dit programma musiceren zij samen met Mayke Rademakers, die haar opleiding onder meer kreeg van de Franse cellopedagoog André Navarra.

Gauguin Ensemble: zondag 22 oktober 2017, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Gauguin Ensemble
Het Jagthuis, zondag 22 oktober, 15.30 uur

Ludwig van Beethoven - Gassenhauer Trio, opus 11
Gabriel Fauré - Trio opus 120
Louise Farrenc - Trio opus 44

Gegevens over het ensemble

Gauguin Ensemble:
Yfynke Hoogeveen - klarinet
Loes van Ras - piano
Mayke Rademakers - cello

Anders dan gebruikelijk eindigden klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes van Ras in de naamkeus voor hun ensemble niet bij een bekend componist, maar bij hun favoriete schilder Paul Gauguin – flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en impliciete mystiek. Wat hen betreft gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. Over passie en temperament. Over het vertellen van een verhaal en het niet weer loslaten van de luisteraar.

Meteen nadat ze elkaar leerden kennen op het Groninger conservatorium voelden Loes en Yfynke dat hun samenwerking zou kunnen leiden tot meeslepende muzikale belevenissen.
Als duo vormen zij nu meer dan 20 jaar de basis voor concerten en projecten waarin ze samenspeelden met collega musici – zoals de violist Philippe Graffin – die de kracht en vanzelfsprekendheid van hun samenspel herkenden en die daaraan hun eigen kleur en spanning toevoegden.

Momenteel werken zij samen met sopraan Irene Maessen, de violisten Jacobien Rozemond en Sonja van Beek en cellisten Kaori Yamagami, Mayke Rademakers en Sietse-Jan Weijenberg. Naast optredens in binnen- en buitenland waren ze te horen op radio en tv. Zij figureerden in het televisieprogramma Pavlov.

Moderne componisten schreven stukken voor het Gauguin Ensemble zoals Wim Dirriwachter en recentelijk Sylvia Maessen. Ter ere van hun 20 jaar jubileum schreef zij Correspondances (2016). Dat in premiere ging op 15 maart tijdens hun jubileumconcert.
Van 2007 tot 2010 waren Loes en Yfynke ambassadrices voor de klassieke muziek in het Noorden.
Net als in hun naamkeus droegen zij bij aan de opkomende culturele ontschotting door projecten te ontwikkelen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals een danser, een beeldhouwer, een schrijver, een dj. Hiermee benaderden en bereikten zij minder voor de hand liggend publiek.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief