WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
WWK is 'Local Hero'!
Wijdemeren, zo 12 november 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op GooiTV noemde Marianne Zwagerman de WWK een 'Local Hero'. Dat is een geuzennaam die wij ons graag laten aanleunen.

Kwijlende Waakhond

Er werd een gesprek uitgezonden tussen Marianne Zwagerman en Mark Visch van de NLPO onder leiding van Ruud Bochart over de waakhondfunctie van lokale journalistiek en hoe er op vele plaatsen een gebrek daar aan is. Omdat Marianne niet vies is van een stevig oordeel opende zij met een statement dat zij eerder in een BNN column schijnt te hebben gepubliceerd. Dat statement luidde dat "de lokale omroep een tandenloze kwijlende waakhond" is. Zij rekende voor hoeveel geld er naar de omroepen in Nederland gaat (nationaal, regionaal en lokaal). Haar oordeel was dat de belastingbetaler maar weinig kwaliteit voor zijn geld krijgt, zeker lokaal met berichten over "kerstkransjes bakken". Mark Visch van de NLPO bestreed de visie van Marianne Zwagerman. Hij vindt dat er zeker op een aantal plaatsen veel te verbeteren is, maar dat er ook plaatsen zijn waar de lokale omroep wel de waakhondfunctie vervult.


Ruud Bochart GooiTV

De raad, daar begint het!

Heel aardig was het deel van het gesprek waarbij Marianne Zwagerman aan Ruud Bochart van GooiTV vroeg of zij bij de raads- en commissievergaderingen zijn en daar dan commentaar op geven. Volgens haar begint de waakhondfunctie in de lokale democratie daar. Ruud Bochart antwoordde dat zij daar niet zijn, maar bracht daar tegenin dat GooiTV regelmatig lokale politici uitnodigt voor bepaalde onderwerpen en ook regelmatig gesprekken met de burgemeesters van Gooise Meren en Wijdemeren uitzendt. "Marianne Zwagerman: "Maar daar begint het!"

Marianne is onze Hero

Marianne Zwagerman zei dat de lokale kranten en -omroep de waakhondfunctie teveel laten liggen, maar ze prees de "Local Heroes", burgers zoals uw redacteur van deze WWK, amateurs die in hun eentje zo'n weblog/webkrant in de lucht houden en wel raads- en commissievergaderingen bijwonen en verslaan. Zij noemde in dat rijtje de "Wijdemeren Wekrant". Het is haar van harte vergeven dat zij de WWK niet bij de juiste naam noemde, de Wijdemeerse Webkrant (jaargang 21!!). Wij zwollen een beetje van trots. Marianne is onze Hero...


Het gesprek op GooiTV over de lokale media start na Jan Verbruggen op 4.37.

Maastricht huurt eigen journalist in

In Maastricht lossen ze dat probleem anders op, aldus de NRC van 26 oktober. Daar zit regelmatig niemand van de pers bij de raads- en commissievergaderingen. Om dat gat op te vullen huurt de raad zelf een journalist in voor € 36.000 per jaar en wordt € 10.000 uitgetrokken voor de verdere verspreiding van het lokale politieke nieuws. Het is te hopen dat er een firewall tussen die journalist en het gemeentebestuur zit om te voorkomen dat die "His Masters Voice" of "een kwijlende tandeloze waakhond" wordt.

bron
GooiTV
foto
GooiTV
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief