WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ooievaars Ringen
Ankeveen, ma 20 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Arda van der Lee zou graag zien dat de ringen van nestelende ooievaars onderzocht worden en jonge ooievaars geringd worden.

ingezonden bericht

Ooievaar bouwt steeds vaker zijn nest in een boom

Van oudsher zijn ooievaars bekend van hun nesten op palen met karrenwielen, op daken en op schoorstenen. Opvallend is dat ooievaars steeds vaker hun nest in een boom bouwen.


foto Wim van Nee

Erg aantrekkelijk zijn hoge, getopte bomen. Maar er zijn ook nesten bekend bovenin de kruin van goed vertakte bomen of bovenop fruitbomen. Voorbeelden daarvan zien we ook in onze regio.
“Al die nestelplaatsen hebben met elkaar gemeen dat zij hoog zijn en een goede aanvliegmogelijkheid bieden”, vertelt Arda van der Lee van STORK. “Het zou interessant zijn om te onderzoeken of ooievaars die in een boom nestelen, zelf ook uit het ei zijn gekropen in een boomnest. Als ze een ring hebben, kunnen we dat nagaan. Het ringnummer kan met een telescoop worden afgelezen en dan weten we via het Vogeltrekstation waar en wanneer de ooievaar als jong is geringd.” STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow) zorgt dat ieder jaar ongeveer 30 tot 40 % van de jongen wordt geringd. “Ik vermoed alleen, dat er niet zo vaak jongen in een boomnest worden geringd. Want dat valt niet mee. Een paalnest is voor de ringer gemakkelijker te bereiken dan een nest hoog in een boom. Het is een uitdaging voor STORK om hiermee aan de slag te gaan” besluit Arda.

Meer weten over ooievaars? Informatie: www.ooievaars.eu of info@ooievaars.eu.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief