WIJDEMEERSE WEBKRANT
H.sum: Geen centrumgemeente
Ankeveen, do 2 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Patrick Kreuning reageert zeer serieus op de Canon van Wijdemeren Deel 1, dat maandag het licht zag. Hij vindt Hilversum niet mooi, zoveel is duidelijk.

Afgelopen Maandag werd deel 1 van het veelbelovende feuilleton De Canon van Wijdemeren gepubliceerd.

ingezonden brief

Hilversum sterke centrumgemeente???

Wie tegenwoordig in het centrum van Hilversum komt, die zal een aantal dingen opvallen. Je stapt uit de bus voor een aan de buitenkant redelijk ogend station, maar het oude was mooier en karakteristieker voor dit dorp.

De binnenkant is een drama, nauwelijks winkeltjes, de 2 bankjes om te zitten zijn meestal bezet en meteen een gapend gat met een roltrap. (In England gaat een station vaak samen met een hoop winkeltjes en restaurants, nou dat laatste kun je bij Hilversum vergeten. Een stationskiosk op het perron, waar je niet gezellig en warm binnen kunt gaan zitten.

Draai je je om dan zie je spuuglelijke moderne gebouwen die niet bij elkaar passen. Het oude Riagg Gebouw, Silverpoint en het verloederende UWV. En om nu te zeggen dat het stationsplein er mooier op is geworden, nee. En dan overal geparkeerde fietsen, sommige netjes in de stalling, andere, soms half vertrapt met slagen in de wielen op de grond liggend.

Lopen we verder richting de Groest door de Leeuwenstraat of de Kampstraat, dan ziet het er wel weer dorps uit. Het Hilvertshof wordt nog opgeknapt, en dat begint er best al op te lijken. Maar kijk in de Kerkstraat. Leegstaande winkels, meerdere telefoonwinkels (stuk of 10?), veel bedrijven die over de kopzijn gegaan zoals de V&D.

Ga je naar Hilversum Noord (station) dan valt het bontgekleurde Beeld en Geluid meteen op. Kleurrijk, maar van buiten absoluut niet mooi. Aan de andere kant van het station wat winkels, en dan allemaal eendere huizen, treurig ogend naar de straat wachtend op een verfrissende opknapbeurt. Uiteraard hebben we nog de vijver bij de Noorderbegraafplaats. En Hilversum Noord is dan wel ongeveer vergelijkbaar met de rest van de Hilversumse gebieden rondom het centrum.

Met de auto is het een drama in Hilversum, overal flink betalen voor parkeren, en heel veel éénrichtingverkeer, om nog maar te zwijgen van het asociale weggedrag van de medebestuurders.

Hilversum is niet mooi en zeker geen sterke centrumgemeente. Werkgelegenheid is er ruim onvoldoende en de Wijdemeerse dorpen zouden er op achteruit hollen wanneer we fuseren. Hilversum kan bijna nergens meer bouwen, dus alles zou naar de omliggende dorpen worden overgeheveld. Kijk hoe troosteloos Anna's Hoeve erbij ligt. Dat moeten wij niet willen.

Patrick Kreuning
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief