WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijde- en Gooise Meren?
Ankeveen, vr 26 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Frank Senteur, lid van het Wijdemeren2020 team, wil dat de gemeenteraad bewust en duidelijk kiest voor fusie en/of samenwerking met Gooise Meren.

Meer over Wijdemeren2020.

ingezonden brief

Wijdemeren en Gooise Meren, is dat geen mooi huwelijk?

Nu de Arhi procedure is gestart en het Provinciale zwaard van Damocles boven Wijdemeren hangt, is het stuitend om te zien dat de gemeenteraad van Wijdemeren domweg op pure zelfmoord lijkt af te stevenen.

Terwijl een ruime meerderheid van de inwoners van Wijdemeren heeft aangegeven NIET te willen fuseren met Hilversum, wordt er door de gemeenteraad van Wijdemeren geen enkele actie ondernomen om de wil van hun inwoners te respecteren en een goed standpunt te ontwikkelen. Niets doen betekent dat de Provincie ingrijpt en iedereen weet wat dat gaat betekenen. Natuurlijk zie ook ik liever een zelfstandig en met andere gemeentes goed samenwerkend Wijdemeren, net als de inwoners van de andere Gooise gemeentes de voorkeur aan samenwerking geven.

Maar als dit op grond van zinvolle argumenten (die ik overigens nog moet horen) niet haalbaar is, wat dan? In ieder geval moeten we niet even snel tussentijds fuseren met Hilversum, om het jaren later nog eens dunnetjes over doen om tot één grote gemeente Gooistad te komen. Dat is pure kapitaalvernietiging, waarbij het een bewezen feit is dat grootschalige fusies zelden tot nooit leiden tot de gewenste voordelen.

Ik zie veel meer heil in een eigentijds nieuw regionaal model van ‘FLEX-gemeentes’, waarbij alle overkoepelende taken centraal worden uitgevoerd, met daarnaast compacte, flexibele, lokaal betrokken gemeentelijke organisaties. Maar als men dit niet kan of wil realiseren en het dan toch tot echte fusies moet komen, waarbij het duidelijk is dat niemand graag door Hilversum opgeslokt wil worden, denk dan eens aan het volgende scenario:

Hilversum blijft zelfstandig, Wijdemeren (en Weesp?) fuseren met Gooise Meren en Huizen en de BEL-gemeenten gaan intensief samenwerken of wellicht ook fuseren. Voor Wijdemeren is Gooise Meren een logische keuze, want deze gemeente bestaat immers ook uit meerdere kleinschalige dorpen, waarmee wij samen goed onder één paraplu kunnen. Ons DNA komt overeen en aangezien Gooise Meren toch al in een fusietraject zit, kan Wijdemeren daar snel bij aanhaken zonder dat dit al te ingewikkeld en/of te kostbaar wordt. Bovendien kan de Provincie hier geen bezwaar tegen hebben, want dan is hun wens om in deze regio tot drie gemeentes te komen ingewilligd.

Dus dames en heren in het gemeentehuis van Wijdemeren, bij deze een scenario dat u wat mij betreft wel met opgeheven hoofd kunt presenteren aan de 7.734 ondertekenaars van de petitie ‘Geen fusie Wijdemeren met Hilversum’.

Frank Senteur, Ankeveen
(geschreven op persoonlijke titel)

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief