WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Afscheidsreceptie Martijn Smit
Wijdemeren, vr 12 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag werd in Loosdrecht de afscheidsreceptie van burgemeester Martijn Smit gehouden in de KWV Loosdrecht.

Update 14-5-2017, 11.18: Foto's Douwe van Essen toegegevoegd.

Een drukbezochte receptie was het. Politici uit Wijdemeren, andere plaatsen uit de regio en natuurlijk ook een delegatie uit Beverwijk zijn nieuwe gemeente, waar hij op donderdag 18 mei geïnstalleerd zal worden. Maar ook een complete doorsnede van de Wijdemeerse bevolking. Ondernemers, vrijwilligers, brandweer, politie en andere belangstellenden waren er op af gekomen.


De familie Smit.

Lucille Werner uit Nederhorst den Berg trad op als ceremoniemeester. Zij kondigde de binnenkomst van het gezin aan dat met een klaterend applaus ontvangen werd.


Video: WWK

Achtereenvolgens voerden wethouder Theo Reijn, ex-wethouder Jaap van Waveren, raadslid Rosalie van Rijn, nestor-raadslid René Voigt en regiovoorzitter Pieter Broertjes het woord. En uiteraard was er een dankwoord van de vertrekkende burgemeester.


Paulina Rak test de microfoon.

Alle sprekers waren vol lof over Martijn Smit. Enkele karaktereigenschappen werden vaak genoemd wat ongeduldig, aanpakken, niet in herhaling vallen, fel mannetje, goed bestuurder, koersvast, maar ook gezellige borrels, medelevend, betrokken, begrip, aandacht, warm.

Theo Reijn herinnerde aan het moment dat hij hoorde dat Martijn Smit weg gaat. Op weg naar Martijn om hem te feliciteren kreeg hij een telefoontje. Paniek in Huize Smit. De complete Beverwijkse vertrouwenscommissie kwam op bezoek die avond. En er was niets te drinken in huis. Dat loste Theo Reijn op. Ook vertelde Theo Reijn dat er een strikte eis aan de nieuwe burgemeester Smit gesteld werd tijdens diens sollicitatie. Vier keer Sinterklaas ontvangen in iedere kern. In Beverwijk hoeft dat slechts twee keer te gebeuren zo wist Theo Reijn weten.

Jaap van Waveren waardeerde dat Martijn Smit koersvast was gebleken. "Je legde uit wat je met Wijdemeren wilde en daar zijn we een stuk verder in gekomen. Je was ook burger onder de burgers. Bij moeilijke dossiers die vast zaten wist je die weer vlot te trekken, zoals het baggeren in de Loosdrechtse Plassen.

Rosalie van Rijn, het jonste raadslid hield een geestige toespraak waarin ze de nodige verfrissende zelfspot tentoonspreidde. "Ik ben ontzettend zenuwachtig en dat is niet handig. Je probeerde me gerust te stellen, maar Martijn, dat kan je niet. Ik werd alleen maar zenuwachtiger voor dit moment. Ik heb van jou geleerd dat je moet zeggen wat je denkt."Tot slot maakte ze een selfie van Martijn Smit en zichzelf met de zaal op de achtergrond.

René Voigt, 35 jaar raadslid in 's-Graveland en Wijdemeren, "Ik heb vaak afscheid genomen van raadsleden, maar afscheid van een burgemeester komt toch veel minder voor. We zijn zeven jaar verder. Jij gaat voor nieuwe uitdagingen en dat begrijp ik. Het is spannend of we een nieuwe burgemeester krijgen of niet gezien het gesprek met de gedeputeerde gisteren." Het aftreden van Koningin Beatrix kreeg een bijzondere betekenis voor Voigt en Smit samen. René Voigt lag in het ziekenhuis na een hartstilstand. Martijn Smit bezocht hem daar. Samen keken ze TV waar het aftreden bekend werd gemaakt.

Pieter Broertjes die zich veiligheidshalve afficheerde als regiovoorzitter, maar toch niet kon laten te melden dat hij ook de boze buurman uit Hilversum was, begon aan een charme offensief om the hearts and minds van de Wijdemeerders te winnen. Hij liet weten dat hij Loosdrecht goed kent en dat dat het mooiste plekje van Nederland is (hoorden de Bergers, Ankeveners en Kortenhoevers hem zeggen...) Hij hoopte dat hij niet meer op de "strontkar van Zagt" zal worden rondgereden. "U hoeft niet bang voor ons te zijn. Ga maar eens in de Hilversumse Meent kijken!" Broertjes stelde vast dat hij samen met Martijn Smit PvdA burgemeester is. "De laatste twee van Nederland!" :riep Martijn Smit. Pieter Broertjes refereerde ook nog even aan het Wijdemeerse slippertje met Stichtse Vecht. "Dat kostte een paar centen, maar gelukkig keerden jullie bij ons terug."


Video: gemeente Wijdemeren

Martijn Smit sprak een dankwoord. "Ik vind dit de moeilijkste bijeenkomst om het woord te voeren. Ik heb er geen zin in, maar als ik u allen zie gaat het weer beter." Hij dankte de sprekers, de brandweer, de politiemensen en Lucille Werner voor haar aanwezigheid. Aan de aanwezigen vroeg hij om geld over te maken naar de Lucille Werner Stichting voor gehandicapte kinderen, omdat hij had gezien hoe Lucille met heel haar hart met die kinderen bezig was geweest.

Hij hing aan het eind de ambtsketen om de hals van loco-burgemeester Theo Reijn die de komende week de scepter zwaait. En hij raadde de aanwezigen aan om vanavond allemaal 112 te bellen opdat Theo Reijn het lekker druk zou krijgen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief