WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wandelen waar u wilt
's-Graveland, vr 12 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Eergisteren stond in de WWK een stukje over een ganzenfamilie en een wandeling bij de buitenplaats Spanderswoud. Dat stukje viel slecht.

Vanmiddag sprak ex-wethouder Joep Frijdal mij aan. Hij wandelt daar dagelijks en vindt het er prachtig. Hij was het oneens met de strekking van het stuk. Heftiger nog was de onderstaande reactie van Huib Langemaat uit Ankeveen. Daar borrelde zelfs enige boosheid uit op. En Francine Hijmans van den Bergh, de Gebiedsmanager Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten ging ook een paar stappen verder. Zij meende in het stuk te lezen dat alle buitenplaatsen slechts met één lange rechte weg te bewandelen zijn.

Ik zet e.e.a. maar even in het juiste perspectief. Wij wandelenen al tientallen jaren vaak op Schaep en Burgh, Boekestein, Gooilust, Hilverbeek en de laatste tijd ook soms bij Jagtlust met veel plezier. En fietsen over Gooilust naar de Corverslaan niet te vergeten. Ook een aanrader. De siertuin van Gooilust. Prachtig. Afwisselende bospaden, mooie ruimten, vijvers, bruggen.

Maar deze wandeling beviel ons niet zo goed als al die andere. Hij was nogal saai. En dat kan gebeuren. Trek het u niet zo aan. Smaken verschillen nu eenmaal en daarover valt niet te twisten. Ga allemaal lekker wandelen waar u het leuk vindt. Dat doe ik ook.

Rik Jungmann

ingezonden brieven

De lange, lange, heel lange asfaltweg met verkeersdrempels is wel ongeveer 300 meter lang en loopt tot de boerderij van Hennie de Haan waarna het een nog mooiere onverharde weg wordt.
Verharding lijkt me hier nodig omdat er van en naar boerderijen nu eenmaal met zware voertuigen wordt gereden en het zoals aangegeven door de schrijver een grote stofwolk wordt.
En ja, er rijdt wel eens een auto omdat er verderop mensen wonen en het voormalige huisje van de Wit verhuurd wordt als zomerhuis.

En inderdaad, je komt er wel eens een fietser tegen of een loslopende hond omdat er nu eenmaal mensen zijn die zich niet al te veel gelegen laten aan de door de eigenaar ingestelde, minimale toegangsregels.
Terwijl je hier wandelt kom je eerst aan de linkerkant de monumentale boerderij tegen waar de familie Hermse hun bedrijf heeft.

Aan de rechterkant zie je de villa van het Spanderswoud en het koetshuis met de woonhuizen waar vroeger het personeel woonde en die nu worden bewoond door diverse eigenaars en huurders. Iets verder aan de rechterkant zie je dan de boerderij van voornoemde fam. de Haan.
Deze huizen en boerderijen met een hoge cultuurhistorische waarde zijn mijns inziens een lust voor het oog en als ik daar wandel vind ik het bepaald geen tegenvaller, maar voel ik me bevoorrecht dat we dit in onze gemeente hebben.

Ik denk dat je daar "overal' maximaal 3 bordjes vindt met "Geen toegang privé terrein".
Dit om te voorkomen dat er allerlei al dan niet verdwaalde wandelaars bij de bewoners in de tuin terecht komen.

En na een wandeling van ongeveer 800 meter vanaf het Noordereinde door een prachtige laan zie je aan je linkerhand in de bocht zowaar een prachtig bankje waar het heerlijk rusten is en waar je  tegen een eeuwenoude boom azijn kunt pissen.
Rechtsaanhoudend zie je na 250 meter het huisje van de Wit.
Jammer dat dit voor de schrijver niet haalbaar was door alle ellende die onderweg geconsumeerd moest worden.

Huib Langemaat
Ankeveen


Geachte redactie,

Naar aanleiding van uw bericht op de Wijdemeerse Webkrant waarin u suggereert dat er slechts over een kaarsrechte weg gewandeld kan worden op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, stuur ik u de wandelroute die gelopen kan worden. Hiermee kunt van een volgend bezoek een prettiger verslag doen.

Met vriendelijke groet,

Francine Hijmans van den Bergh
Gebiedsmanager Gooi en Vechtstreek
Natuurmonumenten

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brieven
foto
NM
auteur
ing. brieven
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief