WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ruimtesondes Giotto en Rosetta
's-Graveland, zo 22 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 9 februari organiseert de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek in 's-Graveland een lezing over het komeetonderzoek met de ruimtesondes Giotto en Rosetta.

persbericht

Sterrenwacht Lezing 9 februari:
ESA’s komeetonderzoek: van Giotto naar Rosetta

Kometen hebben de mensheid altijd gefascineerd. Het verschijnen van een komeet aan de hemel is al sinds de oudheid opgemerkt en vastgelegd. Met telescopen zijn sinds de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan, maar door de ontwikkeling van de ruimtevaart is het mogelijk geworden kometen van dichtbij te onderzoeken.

Europa heeft een belangrijke rol gespeeld bij het komeetonderzoek. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw de ruimtesonde Giotto langs de komeet van Halley laten vliegen waarbij gedetailleerde opnames zijn gemaakt.

In 2004 is de ESA satelliet Rosetta gelanceerd die in 2014 bij de komeet Churyumov-Gerasimenko is aangekomen en de subsatelliet  Philae op het oppervlak  heeft geplaatst voor nader onderzoek van de samenstelling van deze komeet. In september 2016 is Rosetta op de komeet geland en is er een einde gekomen aan deze spectaculaire missie.

Op 9 februari organiseert de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een lezing door Dr. Henk Olthof over de nieuwe inzichten die deze missies hebben opgeleverd, inclusief de laatste resultaten van Rosetta. Henk Olthof heeft sterrenkunde gestudeerd in Groningen en is gepromoveerd in het ruimteonderzoek. Tot begin 2007 was hij werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief