WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Navarra Strijkkwartet
Horstermeer, di 17 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 29 januari 2017 speelt het Navarra Strijkkwartet werken van Haydn, Schubert, Beethoven en Britten in het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

Navarra Strijkkwartet in het Jagthuis

De leden van het half Nederlandse - half Britse Navarra strijkkwartet leerden elkaar 15 jaar geleden kennen tijdens hun studie aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Wat een geluk! Want sinds die tijd hebben zij met hun spel zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland, als in de rest van Europa en in Amerika vele harten kunnen veroveren. Zo'n anderhalf jaar geleden speelde het kwartet voor het eerst in het Jagthuis, u kwam met velen dus we raden u nu aan: reserveer tijdig.

Op het programma staan strijkkwartetten van Haydn, Schubert en Beethoven, na de pauze het derde strijkkwartet van Benjamin Britten. In dit werk verwijst Britten naar motieven uit zijn opera Death in Venice, en het laatse kwartetdeel schreef hij daadwerkelijk in Venetië. Het zou een van zijn laatste werken worden. Een try out ervan werd in zijn privébibliotheek uitgevoerd, maar hij overleed twee weken voor de première. Zoals veel van Brittens werken raakt ook dit strijkkwartet tot in je ziel. Het kwartet opus 95 van Beethoven droeg de componist op aan een cellospelende vriend, die op de hoogte was van de ongelukkige liefde van de componist. In mei 1810 had Therese Malfatti een huwelijksaanzoek afgewezen. Een half jaar later componeerde Beethoven genoemd strijkkwartet. Voor de uitvoering tekenen violisten Magnus Johnston (UK) en Marije Johnston (NL), altvioliste Simone van der Giessen (NL) en Brian O'Kane (UK) op cello.

Navarra Strijkkwartet: zondag 29 januari 2017, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Navarra Strijkkwartet
Het Jagthuis, zondag 29 januari 15.30 uur

Joseph Haydn - Strijkkwartet in Es, opus 9 nr 2 (c1769)
Moderato
Menuetto
Adagio-Cantabile
Allegro di molto

Franz Schubert - Quartettsatz in c, D 703 (1820)
Allegro assai

Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet in f, opus 95 (1810)
Allegro con brio
Allegretto, ma non troppo
Allegro assai vivace, ma serioso
Larghetto espressivo-Allegretto agitato

pauze

Benjamin Britten - 3e Strijkkwartet, opus 94 (1975)
Duets: With moderate movement
Ostinato: Very fast
Solo: Very calm
Burlesque: Fast; con fuoco
Recitativo and Passacaglia (La Serenissima): Slow - Slowly moving

Biografie Navarra Strijkkwartet

Navarra Strijkkwartet
Magnus Johnston - viool
Marije Johnston - viool
Simone van der Giessen - altviool
Brian O’Kane - cello

Het Navarra String Quartet, half Brits half Nederlands, werd in 2002 opgericht tijdens de studie van de leden aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Daar werd de basis gelegd voor een succesvolle ontwikkeling naar een bij de wereldtop behorend strijkkwartet. Zij werden vooral beïnvloed door de zeer indringende lessen van wijlen Christopher Rowland. Zijn manier van lesgeven was zeer intens en hij deed een beroep op het compleet inleven in de muziek.
Het Navarra Quartet heeft deelgenomen aan vele muzikale festivals waaronder het International Musicians Seminar in Prussia Cove. In de zomer van 2008 waren ze ‘quartet in residence’ op het prestigieuze Verbier Festival. Het kwartet heeft opwindende concertreeksen met concerten in Europa, Australië, Rusland, het Midden-Oosten en de VS achter de rug. Het kwartet heeft zijn eigen kamermuziekfestival in Weesp (weespchambermusicfestival.nl).

Magnus Johnston begon zijn muzikale opleiding als koorzanger van het Choir of King's College, Cambridge, waarmee hij over de hele wereld toerde. Hij won een studiebeurs voor de Chetham's School of Music in Manchester waar hij viool studeerde bij Professor Wen Zhou Li en hij kreeg een beurs aan de RNCM waar hij studeerde bij Christopher Rowland.
Magnus was een van de oprichters van het Aronowitz Ensemble. Het Ensemble maakte zijn BBC Proms debuut in 2008 en in 2009 won het Ensemble de prestigieuze Borletti Buitoni Special Ensemble Scholarship.
Magnus bespeelt een Hieronymus II Amati viool mogelijk gemaakt door de ongelooflijke steun van zijn ouders en vele andere beleggers. In zijn vrije tijd houdt niets Magnus tegen om te ontsnappen naar het platteland op zijn geliefde fiets!

De Nederlandse violiste Marije Johnston (née Ploemacher) begon met haar vioollessen bij Marie-Jose Beks toen ze zeven jaar oud was. Drie jaar later werd ze toegelaten tot de 'Young Talent Class' aan het Conservatorium van Utrecht waar ze studeerde bij Joyce Tan. In 1998 vervolgde ze haar studie bij Jan Repko en Ilya Grubert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Een aantal jaren leidde Marije het Nederland Jeugd Strijkorkest waarmee ze ook als solist optrad. In de periode 2002-2005 was zij lid van het European Union Youth Orchestra.
In 2002 kwam Marije naar Engeland om te studeren aan het Royal Northern College of Music bij Jan Repko. In haar tijd aan het RNCM won Marije vele prijzen, waaronder alle RNCM kamermuziek prijzen als een lid van het Navarra Quartet.
Marije is een veelgevraagd kamermusicus en speelt met ensembles als de Fibonacci Sequence, Schubert Ensemble en Aronowitz Ensemble. Ze bespeelt een Vicenzo Panormo viool, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Altvioliste Simone van der Giessen werd geboren in Amsterdam. Al sinds haar vijfde spelen de muziek en de viool een belangrijke rol in haar leven. In 2002 gaat Simone verder studeren bij Jan Repko aan het Royal Northern College of Music. Daar in Manchester was zij mede-oprichtster van het Navarra String Quartet. In 2004 begon zij met altviool bij Predrag Katanic en na haar afstuderen in juni 2006 won ze de RNCM's Cecil Aronowitz Prize voor altviool met de uitvoering van Walton's concerto voor altviool bij het RNCM Symphony Orchestra. Ook buiten het kwartet is Simone een veelgevraagd kamermusicus. Simone bespeelt Engelse altviool uit het midden van de 19e eeuw van een onbekende maker.

Cellist Brian O'Kane is een van de talentvolste Ierse muzikanten van zijn generatie en wordt vaak gevraagd als solist en kamermusicus. Hij kreeg bekendheid door het winnen van de eerste prijs in het Windsor Festival International String Competition.
Afgestudeerd aan zowel de Royal Academy of Music als de Guildhall School of Music and Drama, was van grote invloed op Brian zijn docente Louise Hopkins en zijn studies bij de International Musicians Seminars, bij Ralph Kirshbaum, Gabor Takacs-Nagy en Steven Isserlis. Op dit moment speelt hij een Francesco Ruggieri cello, gemaakt in Cremona c.1690.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief