WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Steun de Gooi en Eemlander
Wijdemeren, vr 13 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Telegraaf is bezig om o.a. de Gooi en Eemlander te verkopen en heeft aangekondigd dat een kwart van de journalisten van die krant ontslagen zal worden. Een slechte zaak.

In De Zijlijn

Dit is mijn krant!

De berichten rond de Gooi en Eemlander zijn zonder meer zorgwekkend. TMG, de Telegraaf Media Groep, moederbedrijf van HMC, de Holland Media Combinatie, die op zijn beurt waar eigenaar is van vijf regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland is bezig zich te verkopen aan het Vlaamse Mediahuis. Eén van die kranten is ons regionale dagblad de Gooi en Eemlander.

Om een goede prijs te krijgen moet er rendement gemaakt worden. En hoe doe je dat? De moeilijke weg is de kwaliteit, de omzet en de winst verhogen. De simpele manier is om personeel te ontslaan. En dus werd een week of twee geleden aangekondigd dat een kwart van de journalisten van de Gooi en Eemlander zal moeten afvloeien. En dat is niet goed.

Democratie kan alleen goed functioneren met de controle van een vrije onafhankelijke, kritische en betrouwbare pers. Alleen dan wordt de macht van de politiek gecontroleerd en kan de integriteit van de politici bewaakt worden. En helaas is dat soms broodnodig.

Terwijl ik dit schrijf denk ik aan Henk Hofland. Hij schreef in de jaren zestig het kritische boek Tegels Lichten over de Haagse politiek. De gedachte achter de titel was dat onder iedere Haagse tegel allerlei onzichtbaar gekrioel plaats vindt dat af en toe door de journalistiek aan het daglicht blootgesteld moet worden, door de tegel te lichten. En zo is het. Ook voor de lokale politiek geldt dat.

En wie moet dat doen? De lokale pers natuurlijk. In Wijdemeren zijn dat de Nieuwsster/Weekblad Wijdemeren, de Wijdemeerse Webkrant en natuurlijk de Gooi en Eemlander. In alle drie die media wordt de lokale politiek op de voet gevolgd en regelmatig wordt er een tegel gelicht als er in de lokale politiek iets niet goed gaat. Vandaag licht Ronald Frisart in de Gooi en Eemlander de tegel over het bomenbeleid van Wijdemeren dat soms ondoorgrondelijk is. De WWK laat voor- en tegenstanders van de bouw op het Schapenweitje aan het woord en vraagt zich af of de politiek daar nu wel of niet voor verantwoordelijk is. Klein politiek nieuws dat de politici bij de les houdt.

Op 17 april 2015 werd in het gemeentehuis van Hilversum een avond georganiseerd over de lokale media en de zorgelijke toestand waarin die zich bevinden. Hans Laroes, Pieter Broertjes, Thomas Bruning, wethouders, raadsleden..., Iedereen vond het onderwerp heel belangwekkend. Maar..., ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

Als de Gooi en Eemlander af zou vallen, omdat er geen journalist meer zou zijn die de lokale politiek af en toe hinderlijk, maar regelmatig kan volgen, dan is dat een groot verlies voor de hele regio. De krant is de enige organisatie die op professionele basis die rol van waakhond vervult. De enige die in staat zou moeten zijn om een WOB procedure te starten en de resultaten goed te onderzoeken. (Volgens secretaris Thomas Bruning van de NVJ tel je pas dan mee in journalistenland.)

Wij spreken daarom onze steun uit aan de collega's van de Gooi en Eemlander, al hadden wij in het verleden ook soms forse ktitiek op de aard van de verslaggeving. Maar dat mag. Nee, dat moet! Wij roepen ook de Wijdemeerse politiek op om steun uit te spreken aan de krant.

Rik Jungmann

Lees ook:


De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief