WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Prijzen voor Schulden en Schuldig
Nederhorst den Berg, vr 3 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Nadja Jungmann uit Nederhorst den Berg kreeg gisteren de titel 'Lector van het Jaar 2017'. Zij is lector op de Hogeschool Utrecht voor het lectoraat Schulden en Incasso.

De term lector is in Nederland nog niet net zo ingeburgerd als bijvoorbeeld professor. Een lector op een hogeschool vervult een soortgelijke functie als een hoogleraar aan een universiteit, zij het wat meer prakijkgericht.

Nadja Jungmann is al enige jaren lector Schulden en Incasso op de Hogeschool Utrecht (HU). Samen met de medewerkers in haar lectoraat doet zij onderzoek en geeft zij op basis daarvan gevraagd en ongevraagd adviezen aan de overheid en andere organisaties op het gebied van Schulden en Incasso. Zij is regelmatig op televisie in programma's als Radar, Kassa en actualiteitenprogramma's te gast om uitleg te geven over de stand van zaken op het gebied van schuldhulpverlening en alles wat daar bij hoort.

ISO en Science Guide

Nadja Jungmann is door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en vakblad Science Guide uitgeroepen tot Lector van het Jaar 2017. De verkiezing van dit jaar draagt het thema: Maatschappelijke Ongelijkheid. Nadja ontving het certificaat en de bijbehorende beker uit handen van onderwijsminister Jet Bussemaker. Mede-genomineerden waren Louise Elfers, lector Beroepsonderwijs (HvA) en Marijke Kral, lector Leren met ICT (HAN).

Oordeel van de jury

De jury benadrukt dat de keus moeilijk was dit jaar. Toch kan er maar één zijn die in hun ogen het meest compleet is. Het werk van een lector is veelzijdig en de winnaar van 2017 laat zien op alle vlakken haar steentje bij te dragen.  Of het nu onderzoek, onderwijs, docentprofessionalisering, studentbetrokkenheid, werkveldbetrokkenheid, multidisciplinariteit, exposure of het verbinden van maatschappelijke partijen is. Nadja Jungmann, de winnaar van 2017, combineert dit allemaal in een onderwerp waarin een luide vraag om hulp hoorbaar is. 

Toeval

Het toeval wilde dat ook gisteren Villamedia, het vakblad voor journalisten, bekendmaakte wie de journalisten van het jaar 2016 werden. Dat waren Sarah Sylbing en Esther Gould die voor omroep Human de succesvolle en veelbekeken serie Schuldig maakten over mensen die leven met schulden in Amsterdam Noord. Die serie gaat over mensen met problematische schulden (in Nederland 1 op de 5 gezinnen). Ook lector Nadja Jungmann vervulde in die documentaire een klein rolletje als inleider op een bijeenkomst over schulden.

De serie is nog op de website www.schuldig.nl te bekijken.

bron
WWK
foto
P. Wesdorp
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief