WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing Sterrenwacht 7-12
's-Graveland, di 5 december 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 7 december geeft Dr. Huib Jan van Langevelde een lezing bij de Sterrenwacht G en V met als titel 'VLBI: Een radiotelescoop als Europa'.

persbericht

Lezing 7 december: “Een radiotelescoop zo groot als heel Europa”

Op 7 december geeft Dr. Huib Jan van Langevelde, hoogleraar Galactische radiosterrenkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “VLBI: Een radiotelescoop zo groot als Europa”.

“Very Long Baseline Interferometry” (VLBI) is een techniek om van meerdere radiotelescopen één hele grote telescoop te maken. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de radiotelescopen van Westerbork. Maar het is ook mogelijk om telescopen te gebruiken die honderden kilometers uit elkaar staan. Dit stelt astronomen in staat om beelden te vormen van heldere radiobronnen met een onwaarschijnlijk hoge nauwkeurigheid.

Voor het combineren van de signalen van de verschillende telescopen is een supercomputer nodig. Zo’n supercomputer staat in Dwingeloo bij JIVE (Joint VLBI In Europe). Huib Jan van Langevelde, directeur van JIVE, zal in deze lezing vertellen over de techniek van VLBI, maar ook over de sterrenkundige onderzoeksresultaten die hiermee geboekt worden.

De lezing wordt gehouden op donderdag 7 december om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief