WIJDEMEERSE WEBKRANT
Politici Aan De Bak
Wijdemeren, do 10 augustus 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Nu is het nog vakantietijd, maar binnenkort moeten de lokale politici weer aan de bak om zetels te winnen, vast te houden of niet te verliezen.

Over ruim een half jaar mogen we weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen op woensad 21 maart 2018.
Voor het zover is moet er echter nog wel het één en ander gebeuren. Het is een complete procedure met een aantal keiharde deadlines. We lopen ze even met u na.

De partij in oprichting

Het begint met het oprichten en organiseren van een partij (of afdeling van een landelijke partij) met een bestuur, met leden en met kandidaten die aan de verkiezingen mee willen doen om de raad in te gaan. Dit geldt in Wijdemeren bijvoorbeeld voor de Christen Unie, O-Lib en in mindere mate DLP. Afdelingen van landelijke partijen moeten zich meestal ook bij het hoofdbestuur aanmelden om goedkeuring te krijgen om onder de landelijke naam de verkiezingen in te gaan.

De registratie

Staat de partij op poten en zijn er voldoende kandidaten en lijstduwers om een lijst te vullen, dan komt de eerste formele stap. De partij moet zich voor 27 december registreren op het gemeentehuis om mee te kunnen doen met de verkiezingen.

De kandidaatstelling.

Op 5 februari moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd. Dat betekent dat de partijen intern hun kandidatenlijsten moeten hebben vastgesteld. Meestal wordt over de volgorde op de lijst gestemd op een partijbijeenkomst om de volgorde te bepalen. De kandidaat die als nummer 1 op de lijst staat is de lijsttrekker en zal tijdens de campagne het meeste werk verrichten om ons allen er van te overtuigen dat zijn of haar partij de beste keuze is op 21 maart. De enige partij die dat nu al gedaan heeft is Joost Boermans van D66, die op 4 juli door zijn partij unaniem als lijsttrekker gekozen werd.

Het zou aardig zijn om weer een vrouwelijke lijsttrekker te mogen verwelkomen. In 2014 was Sandra van Rijkom lijsttrekker voor de PvdA en in 2010 was Nelleke Schenkkan dat voor GroenLinks. 2006 was een topjaar voor vrouwelijke lijsttrekkers, Lia Moote voor de PvdA, Nelleke Schenkkan voor GroenLinks en Els Kruijt voor de VVD. In 2001 waren Els Kruijt (toen nog van Hall) (VVD) en Nelleke Schenkkan (GL) de dames die de lijst trokken.

De Stemming en de Geloofsbrieven

Op 21 maart wordt er weer gestemd. In de dagen daarna worden achter de schermen formele zaken afgehandeld, zoals onderzoek naar de geloofsbrieven. Daarbij wordt onderzocht of iemand wel in Wijdemeren woont, ouder dan 18 jaar is en gekozen mag worden. Ook wordt gekeken of het raadslidmaatschap wel samen kan gaan met de andere (neven) functies die iemand heeft. Zo kan iemand niet ambtenaar zijn in Wijdemeren en in de raad zitten. Voor buitenlanders geldt dat iemand onderdaan van de EU moet zijn of minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen. Dat gehele onderzoek moet op 28 maart klaar zijn.

De Installatie

De nieuwe raadsleden worden op 29 maart geïnstalleerd. Daarna worden afhankelijk van de coalitieonderhandelingen de nieuwe wethouders gekozen en benoemd. Die kunnen uit de gelederen van een lokale partij komen, maar ze kunnen ook van buiten de lokale politiek aangezocht en benoemd worden (zoals indertijd Gerard Abrahamse en onlangs Peter Smit, beiden voor de VVD).

Overzicht:

  • 27 december 2017: Laatste dag registratie van partijen
  • 5 februari 2018: dag van kandidaatstelling
  • 21 maart 2018: dag van stemming
  • 23 of 26 maart 2018: dag van kennisgeving
  • 3 april of 5 april 2018: dag van acceptatie
  • 28 maart 2018: afronding geloofsbrievenonderzoek
  • 29 maart 2018: dag van aftreden en aantreden

Historie

De lijsten, campagnes, kandidaten en uitslagen van de verkiezingen in 's-Graveland in 1994 en 1998 en de verkiezingen in Wijdemeren in 2001, 2006, 2010 en 2014 vindt u hier.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief