WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Literair Concert KadD 11 mei
Kortenhoef, zo 23 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdag 11 mei vindt het literair concert Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek plaats. Het wordt georganiseerd door Kunst aan de Dijk.

persbericht

Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek

Op donderdag 11 mei verwelkomt Kunst aan de Dijk Kortenhoef Jan Brokken, gelauwerd schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Samen met pianist Marcel Worms en fluitiste Eleonore Pameijer heeft hij een indrukwekkend tekst- en muziekprogramma samengesteld: Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek. Een bijzonder literair concert.

Naar aanleiding van zijn succesvolle boek De vergelding, een dorp in tijden van oorlog vertelt Jan Brokken over het wegmoffelen van dramatische oorlogsgebeurtenissen. Hij belicht tevens de goeddeels vergeten muziekwerken die uitgevoerd worden van componisten wier werk verboden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marcel Worms en Eleonore Pameijer voeren werken uit van Dick Kattenburg, Johanna Bordewijk-Roepman, Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis, Paul Hermann en Nico Richter. De meeste van deze componisten overleefden de oorlog niet en kwamen om in concentratiekampen. Het opvallende is dat hun muziek niet diep tragisch is maar getuigt van een enorme vitaliteit.

Jan Brokken (1949) is een domineeszoon en groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de Duitsers is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen. Voor het boek Vervolgde componisten in Nederland – Verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog schreef Brokken een vlammende inleiding. Het boek beschrijft de geschiedenis van 35 componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en wier werk werd verboden. De Joodse componist Dick Kattenburg bijvoorbeeld moest in 1942 onderduiken. Hij was toen 22 jaar, een vlotte jongeman die gek was op jazz, Gershwin, Ravel en Milhaud. Hij kon terecht bij een vriendin in Utrecht. Niet voor lang, de schuilplaats werd verraden. Een zwerftocht volgde langs tal van onderduikadressen. Op 5 mei 1944 werd Kattenburg opgepakt, vermoedelijk tijdens een razzia in een Amsterdamse bioscoop. Hij kwam in de zomer van 1944 om het leven. Wat rest is zijn muziek net als die van de andere vervolgde componisten, maar ook de vraag: welke mooie muziek hadden deze componisten nog kunnen schrijven als hun leven niet zo wreed geëindigd was? Verboden muziek waar we nu gelukkig wel naar kunnen luisteren.

Dick Kattenburg (1919-1944) - Fluitsonate: Introduzione, Intermezzo, Fughetta.
Johanna Bordewijk-Roepma (1892-1971) - Sonate 1943
Leo Smit (1900-1943) - Sonate voor fluit en piano: allegro, lento, allegro moderato
Rosy Wertheim (1888-1949) - Trois morceaux pour flute et piano: Cortège des Marionettes, Pastorale, Capriccio
Marius Flothuis (1914-2001) - Aubade voor fluit solo
Paul Hermann (1902-1944) - Toccata voor piano
Nico Richter (1915-1945) - Twee stukken voor fluit en piano

Het literair concert Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek vindt plaats op donderdag 11 mei 2017, aanvang 20:15 uur in het Oude Kerkje op de Kortenhoefsedijk dijk. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kunstaandedijk.nl of via de vaste voorverkoopadressen: Wijnkoperij en Slijterij De Meenthof in Kortenhoef en Libris Boekhandel Voorhoeve in Hilversum.
Entree € 21 | € 17 voor Donateurs van Kunst aan de Dijk Kortenhoef. De kerk is ongeplaceerd en open om 19:30 uur. Een drankje is in de prijs inbegrepen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief