WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hier keren wij geen Kazen!
Wijdemeren, za 24 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

DLP en D66 dienden eergisteren samen een motie in om snel de door Deloitte vastgestelde tekortkomingen in het ambtelijk apparaat te verhelpen met een plan van aanpak.

1 november plan van aanpak

Deze motie, die het college vroeg om voor 1 november met een plan van aanpak te komen om de te krappe ambtelijke capaciteit en de daaruit voortvloeiende tekortkomingen in de dienstverlening aan de burger op te lossen, werd dit keer alleen door DLP samen met  D66 ingediend. De tekortkomingen in het ambtelijk apparaat werden in de Bestuurskrachtmeting (BKM) door Deloitte beschreven.


Gert Zagt en Alette Zandbergen (DLP)
(Foto: Archief Douwe van Essen/WWK)

Ongeloof

Er golfde enig ongeloof door de zaal toen de motie werd uitgedeeld. De beide kampioenvoorvechters van de zelfstandigheid van Wijdemeren, vragen om snel het te krappe ambtenarenkorps uit te breiden, omdat Deloitte dat in de BKM vast stelt. Daarmee onderschrijven beide partijen het geconstateerde tekort.
Het ongeloof in de raadszaal werd mede gevoed door het feit dat de conclusies in de bestuurskrachtmeting, voorzover nu bekend, niet door de beide partijen worden onderschreven. Maar het ongeloof werd ook gevoed door het feit dat de beide fractievoorzitters in de vorige periode allebei wethouder waren, juist in het college dat de bezetting van het gemeentehuis zeer fors inkromp om de gemeentelijke financiën op orde te brengen. Misschien is het vorige college in die bezuinigingen op het ambtelijk apparaat zo doorgeschoten, dat alleen een herindeling redding kan brengen, zo zou men kunnen denken. De vos die in de eigen staart bijt.

Grote inzet, ondanks krapte

In de inleiding van het debat over de motie gaf burgemeester Martijn Smit aan dat uitvoering van de motie niet mogelijk is in die korte spanne tijds. Enkele dagen gelden heeft hij het voltallige personeel nog gecomplimenteerd met de enorme inzet, ondanks de krapte in personeel. “De conclusies van Deloitte over onze bestuurskracht gaan niet alleen over de ambtenaren, die gaan ook, misschien nog wel meer, over u als Raad. Wij zoeken natuurlijk de kwetsbaarheden en proberen die op te lossen.”

  • René Voigt (DB): “We praten later nog over de BKM.”
  • Sieta Vermeulen (VVD): “Deze motie is te zot voor woorden.”
  • Gert Zagt (DLP): “We brengen de BKM niet terug tot ambtenaren. Wij gaan de tekortkomingen aanpakken.”
  • Jan Verbruggen (CDA): “Wij hebben geen begrip voor deze motie.”
  • Stan Poels (PvdA/GL): “Kennelijk onderschrijven de indieners de conclusie van de BKM. De motie is overbodig en onuitvoerbaar.”

Hier keren wij geen kazen!!!


Hier keren wij geen kazen!!!

Burgemeester Martijn Smit haalde een anekdote aan uit Edam waar hij wethouder was. “Daar wordt kaas gemaakt zoals u allen weet. Om de zoveel tijd moeten kazen gekeerd worden. Als daar te weinig mankracht voor is, dan wordt iedereen uit Edam opgeroepen om te helpen om even de kazen te keren. Ik kan u vertellen dat in dit gebouw een ingewikkeld bedrijf gehuisvest is. Met veel ambtenaren, die specialismen beheersen. Hier keren wij geen kazen!!!”

Bij de stemming bleken DLP en D66 voor te stemmen, de rest was tegen, waarmee de motie roemloos ten onder ging.

Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief