WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gemeente en Ondernemers
Wijdemeren, di 6 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond ontving de gemeente een vijtigtal ondernemers, leden van het Ondernemers Collectief Wijdemeren (OCW) om van gedachten te wisselen.

Burgemeester Martijn Smit opende de avond met de tevreden vaststelling dat het ondernemersklimaat beter aan het worden is. Hij stelde de nieuwe VVD-wethouder Peter Smit voor, die nu twee en een halve maand in functie is. De burgemeester liet weten dat hij blij is met de versterking die de VVD aan het college leverde.


Burgemeester Martijn Smit spreekt de ondernemers toe.

Positief mee denken

Kort ging de burgemeester in op de bestuurskrachtmeting en de conlusies die Deloitte in het eindrapport trok. Ook hij deelt de zorgen over de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren. Niet alleen Wijdemeren kwam zwak iuit het onderzoek, ook de regio als geheel is zwak. Het rapport noemt een aantal onderzoeksvelden, zoals infrastructuur, bereikbaarheid en economie die regionaal allemaal zwak zijn. Smit stelde vast dat er op die gebieden desondanks niets gebeurt.
Over zijn eigen Wijdemeerse portefeuille "Drank en Horeca" stelde hij dat hij positief mee wil denken met ondernemers die wel willen meewerken. Maar niet met die ondernemers die keer op keer in de fout gaan. Die houding probeert het college als gehaal ook uit te stralen.


Wim Lorjé, voorzitter OCW.

OCW gaat regionaal

OCW-voorzitter Wim Lorjé bevestigde dat de ondernemers van de gemeente Wijdemeren een hoog ambitieniveau verwachten, dat goed is voor inwoners en ondernemers. Hij zei dat er een vorm van gemeentelijke samenwerking moet komen om dat hoge ambitieniveau te handhaven. "Wij moeten niet het wormvormig aanhangesel van Noord-Holland worden." Ook het OCW is zich aan het oriënteren op de regio. Dat kan leiden tot een samenwerking op regionaal niveau tussen ondernemingverenigingen in een federatief samenwerkingsverband, aldus Lorjé.

Groepen

Aansluitend aan de inleidingen trokken zich groepjes ondernemers terug om in kleiner verband te spreken met portefeuillehouders en ambtenaren over een breed scala aan onderwerpen. Bijvoorbeeld duurzaamheid, de nieuwe omgevingswet en de integratie in het arbeidsproces van mensen die daar al lang uit zijn, dan wel moeilijk plaatsbaar zijn, maar waarmee dat met hulp wel lukt. Dat kunnen ouderen zijn, mensen met een lichamelijk of geestelijk probleem of bijv. jongeren die van school kwamen met een studie waaraan geen behoefte blijkt te zijn.

Smaakmakers

De workshop Smaakmakers onder leiding van wethouder Sandra van Rijkom (Sociale Zaken), waaraan uw redacteur deelnam, ging over de aanpak van het z.g. Werkgevers Servicepunt Gooi en Vechtstreek dat mensen helpt om te zoeken naar werk en weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Om dat proces te vergemakkelijken krijgen de werkgevers, die zo iemand aannemen, ook steun en tijdelijke subsidie om meer zekerheid te hebben over succes. Bedrijven die meedoen worden "Smaakmakers" genoemd. De activiteiten van het servicepunt zijn gestoeld op de participatiewet. Er werden enkele praktijkvoorbeelden genoemd van mensen die na jaren bijstand een grote afstand tot de arbeidsmarkt hadden opgebouwd, maar toch weer gingen werken tot ieders tevredenheid. AAn het eind van de avond reikte wethouder Sandra van Rijkom aan twee bedrijven, Reijmerink uit Ankeveen en Gé Leurs uit de Horstermeer, de grote Smaakmakers sticker uit. Beide bedrijven hebben tot hun volle tevredenheid mensen in dienst genomen via het participatieconcept.


Rechts wethouder Sandra van Rijkom, links de vertegenwoordiger van Reijnerink
en midden Mariska Leurs van hoveniersbedrijf Gé Leurs.

Omgevingswet

De tweede werkgroep die wij bezochten werd ingeleid door wethouder Theo Reijn (Ruimtelijke Ordening). Hij ging in op de geleidelijke invoering van de Omgevingswet, die in 2019 van kracht wordt. De nieuwe wet zal een groot aantal wetten op het gebied van bouwen, milieu, ruimtelijke ordening, water en natuur gaan vervangen door één groot raamwerk. De wet gaat uit van overleg en samenwerking bij het maken van plannen van de burger, een onderneming samen met de omgeving, waarbij afweging van belangen een grote rol zal spelen. Wat kunt u samen doen? Waar zitten de verschillen tussen u en uw omgeving? Wijdemeren denkt na over testprojecten om die volgens de nieuwe methode te begeleiden en beoordelen.

Scepsis

Vanuit de zaal kwam enige scepsis over de nieuwe wet. Met name als iemand die nodig is voor het welslagen van een project de hakken in het zand zet en weigert mee te doen. Als voorbeeld noemde een deelnemer in de groep de plannen om een aftakking aan de A27 te maken en zo de N201 en Wijdemeren aan te sluiten op het rijkswegennet en de Diependaalselaan te ontlasten. "Avonden lang zaten wij met 25 man om tafel, ondernemingen, branche organisaties, overheden en Natuurmonumenten. Toen iedereen het eens was verklaarde de medewerker van Natuurmonumenten dat het stuk land van die vereniging niet beschikbaar was en dat NM niet mee deed, waarna het project een stille dood stierf."

PS: Over die A27 aftakking in 2012 en 2013

19112012 G en E en GL tegen Ter Sype
16040213 Weg geschrapt. Stilte op de Hei

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief