WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Veni Vidi Visies
Nederhorst den Berg, vr 25 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster ziet door de bomen het bos niet meer in de Gebiedsvisie, Structuurvisie, Kadernota en De Kern van Wijdemeren, die allemaal over Loosdrechtse recreatie gaan.

ingezonden bericht

Gebiedsvisie Loosdrechts Plassengebied

“De economische impact van de sector recreatie en toerisme is met €80 miljoen directe bestedingen en 1000 banen aanzienlijk. Toch is er teruggang en worden nieuwe kansen gemist.” Dat staat in het meest recente visiestuk over het Loosdrechtse plassengebied. Ik vind dat we eens op moeten houden nieuwe visies te ontwikkelen voor Loosdrecht.

Al jaren wordt geconstateerd dat Loosdrecht achteruitkachelt, dat er kansen gemist worden. What else is new? En al jaren wordt heel veel geld betaald aan externe bureau’s om met ideeën te komen om het tij te keren. In 2008 kwam de gemeente met een ‘Kadernota Recreatie en Toerisme Wijdemeren’. Daarop voortbouwend verscheen in 2009 de ‘Visie recreatie & toerisme’, vooral gericht op Loosdrecht. Vervolgens kwam men met ‘De kern van Wijdemeren’ (2012), speciaal voor recreatie en toerisme, gevolgd door de ‘Structuurvisie Wijdemeren’ in hetzelfde jaar. Daarin zette de gemeente o.a. in op het “krachtig stimuleren van de dagrecreatie en het verbreden van het recreatief aanbod”. Mooie boekwerken, met lekker veel plaatjes. Nu hebben we dan de ‘Gebiedsvisie recreatie & toerisme Loosdrechts Plassengebied – Bouwsteen Masterplan Oostelijke Vechtplassen’, gemaakt in opdracht van de plaatselijke ondernemers. Dat betekent dus dat we er nog niet van af zijn, van al die visies, want er komt kennelijk nog meer. Een Masterplan zelfs.

Post-moderns uit Zuid-Europa

Deze laatste ‘gebiedsvisie’ is – ik moet het toegeven – de mooiste van allemaal. Voortreffelijk vormgegeven en ook qua inhoud het meest ambitieus. We moeten de zaken namelijk groot zien, met onze ‘Leisure Lakes’ en ‘Historical River Estates’, heel geschikt om te verkopen aan de ‘Post-moderns uit Zuid-Europa’. Die zijn immers “gecharmeerd van erfgoed”. Dat laatste was nieuw voor me. Komt misschien omdat ik zelf nog nooit een Zuid-Europese Post-modern ontmoet heb.

Het is niet mijn bedoeling om dit stuk af te kraken. Twee bureau’s hebben duidelijk hun best gedaan om voor de zoveelste keer op te schrijven hoe je misschien de teloorgang van Loosdrecht kunt keren. Zelf geloof ik daar al lang niet meer in. Na alle nota’s, analyses en visies zit er nog steeds geen schot in, omdat ondernemers te weinig ondernemen. Ze dromen mooie dromen, maar doen niets concreets. En als wethouder Theo Reijn in arren moede zelf maar actie onderneemt om wat van het Loosdrechts terras te maken, wordt hij zowat gelyncht.

Laat Loosdrecht maar doordromen

Ik zou de gemeente willen adviseren om geen cent meer uit te geven aan de promotie van Loosdrecht en zich te richten op andere kernen. Ankeveen bijvoorbeeld. Daar wonen mensen die niet alleen wat willen, maar ook wat kunnen en wat doen. Een theater als de Dillewijn opzetten, om maar wat te noemen. Of laat de gemeente eens kijken naar Nederhorst den Berg, dat net als Ankeveen bruist van activiteiten.

Loosdrecht moeten we maar gewoon even laten rusten. Laat ze daar maar lekker doordromen over hoe mooi het was, vroeger, en hoe mooi het allemaal had kunnen zijn.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief